OPINIONS

Οι micro μίνι φούστες της Miu Miu είναι ένα περιττό πισωγύρισμα στον αγώνα της αποδοχής όλων των σωματότυπων

Miu Miu Spring 2022 ImaxTree

Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν αγάπησα ποτέ τη μόδα των 00s. Ήταν μια δεκαετία που τα ρούχα φτιάχνονταν μόνο για τις αδύνατες. Δεν είναι η πρόθεσή μου να στοχοποιήσω τον συγκεκριμένο σωματότυπο, αλλά πώς γίνεται να μην; Πώς γίνεται, από τη στιγμή που οι σχεδιαστές τη δεκαετία εκείνη, ενέτειναν ακόμα περισσότερο τη λανθασμένη αντίληψη που είχαν οι γυναίκες για το σώμα τους; Μία, που στην ουσία δημιουργούσε μια αντιπαλότητα μεταξύ των γυναικών. Κάνοντάς μας έτσι, να επιθυμούμε με φθόνο την εικόνα μιας «φυσιολογικής», για τα standards της τότε κοινωνίας, γυναίκας.

Γιατί, μία όχι πολύ αδύνατη ή με γυμνασμένο ή αθλητικό σώμα, μία γυναίκα με κοιλιά, μία με περιφέρεια και μεγάλα μπούτια, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ποτέ στα 00s, ή και τώρα, μία χαμηλόμεση φούστα ή παντελόνι. Όχι γιατί αυτή η γυναίκα, δεν νιώθει καλά ή δεν αγαπάει το σώμα της ή γιατί δεν γουστάρει να φορέσει μία τέτοια φούστα, αλλά γιατί η κοινωνία δεν της το επιτρέπει. Είναι too much να βλέπεις μια χοντρή γυναίκα να πετάει την κοιλιά της έξω και να είναι unapologetically ok με το σώμα της.

Όλο αυτό το συναισθηματικό throwback, όλες αυτές τις «δεν αγαπάω το σώμα» μου ατάκες που εμείς οι «τσουπωτές» λέγαμε στον εαυτό μας σαν έφηβες στα 00s, μάς υπενθυμίζουν οι micro μίνι φούστες της Miu Miu.

Οι μικροσκοπικές φούστες της Miu Miu είναι ένα throwback παλαιολιθικών αντιλήψεων για το γυναικείο σώμα

Προμοτάροντας περιορισμένα πρότυπα του γυναικείου σώματος, η Miuccia Prada, μια από τις πιο πετυχημένες γυναίκες σχεδιάστριες στον χώρο της μόδας, μία που υποστηρίζει συχνά την ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα και που γιορτάζει το γυναικείο φύλο με κάθε ευκαιρία, τώρα προβληματίζει. Με μια 00s εμπνευσμένη συλλογή για τον οίκο Miu Miu για την Άνοιξη 2022, τα ρούχα που είδαμε στην πασαρέλα ήταν ένα περιττό πισωγύρισμα στον αγώνα της αποδοχής.

Miu Miu Spring 2022 / ImaxTree
Miu Miu Spring 2022

Χρησιμοποιώντας όλα τα βασικά συστατικά για να συνθέσει μία συλλογή που ήταν μια πιστή εκπροσώπηση της μόδας των 00s, η Miuccia Prada παρέλειψε να σκεφτεί κάτι πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι με τις χαμηλόμεσες φούστες της Spring 2022 συλλογής, ενδίδει σε αντι-ρεαλιστικά πρότυπα που αφορούν το γυναικείο σώμα.

Miu Miu Spring 2022 / ImaxTree
Miu Miu Spring 2022

Η εξαιρετικά χαμηλή μέση των μικροσκοπικών αυτών ρούχων, που είδαμε να χρησιμοποιούνται σε khaki φούστες με εκτεθειμένες τσέπες και υφασμάτινα παντελόνια, ακολουθεί πιστά τις γραμμές και σιλουέτες που φορούσαν οι Britney Spears και Christina Aguilera αυτού του κόσμου, στα 00s. Και ενώ, αυτό μπορεί να ήταν αποδεκτό σε μια εποχή που η γυναικεία απελευθέρωση όλων των μορφών ήταν out of the question, για το 2021 δεν είναι.

Σε μια εποχή που μαχόμαστε διαρκώς, ώστε να αποκτήσει το γυναικείο φύλο μία πιο δίκαιη θέση σε μια πατριαρχικά υποκινούμενη κοινωνία, σε μία εποχή που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποδεχτούμε τον μη φωτοσοπαρισμένο εαυτό μας, έρχονται αυτές οι μικροσκοπικές φούστες Miu Miu να μας υπενθυμίσουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στη μόδα. Έναν χώρο που θέτει τις τάσεις όχι μόνο στα ρούχα, αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

Η έλλειψη inclusivity στο show και τι σημαίνει αυτό

Σε μία επίδειξη μόδας με μηδενικό inclusivity έρχεται κάπως απαξιωτικά να μας πει ότι η βιομηχανία δεν είναι χώρος για διαφορετικότητα -όπως κι αν αυτή ορίζεται τελοσπάντων. Αν και η συλλογή ήταν oddly οικεία, διαιωνίζει ένα μοτίβο που δεν επιτρέπει στη γυναίκα να είναι πραγματικά κυρίαρχη των επιλογών της. Στην πραγματικότητα, μάς περνάει το μήνυμα ότι οι χαμηλόμεσες αυτές μίνι φούστες (οι οποίες μάλιστα συνδυάζονται με εξίσου μικροσκοπικά tops αφήνοντας όλον τον κορμό εκτεθειμένο), μπορούν να φορεθούν από πολύ αδύνατες γυναίκες μόνο.

Miu Miu Spring 2022 / ImaxTree
Miu Miu Spring 2022

Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, γιατί τις βλέπουμε να φοριούνται μόνο από αδύνατα μοντέλα. Αυτές οι εικόνες στην πασαρέλα, λοιπόν, έρχονται αυτόματα να αποκλείσουν έναν μεγάλο αριθμό γυναικών που θα ήθελε να έχει την επιλογή να τις φορέσει. Όταν όμως, προβάλλονται συγκεκριμένα στερεότυπα ως προς τους σωματότυπους στην πασαρέλα, πώς γίνεται να εξαλειφθεί αυτή η περιοριστική εικόνα; Πώς γίνεται να σταματήσει η κοινωνία να χλευάζει την όψη μιας γυναίκας που δεν έχει κοιλιακούς, η οποία επιλέγει να φορέσει ένα χαμηλόμεσο τζιν; Πώς θα δει η κοινωνία, επιτέλους, αυτή την εικόνα ως κάτι όμορφο και όχι αηδιαστικό, όταν δεν υπάρχει εκπροσώπηση στην πασαρέλα;

Στα μάτια μου, λοιπόν, οι φούστες της Miu Miu είναι σαν να παλινδρομούν προβάλλοντας αρχαϊκές αντιλήψεις. Αυτές οι αντιλήψεις είναι που τροφοδοτούν την πατριαρχία. Αυτές είναι που επιτρέπουν στο να χλευάζονται οι γυναίκες για την εικόνα τους (όποια κι αν είναι αυτή). Είναι (και) αυτές που τελικά υποβιβάζουν τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Ήταν απλά αχρείαστο όλο αυτό.