FASHION SHOW

Οι κλώνοι στο fake show του οίκου Balenciaga και το μέλλον της μόδας

Screenshot από YouTube

Υπάρχει κάτι το αδιαμφισβήτητα περίεργο σε κάθε show του οίκου Balenciaga. Από το 2015 που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση, ο Demna Gvasalia, τα πάντα άλλαξαν. Στην αισθητική του οίκου και στη μόδα. Με ξεκάθαρες επιρροές από το brand που τον ανέδειξε, το Vetements, πήρε αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη μόδα και τον «έφερε» σε έναν από τους εμβληματικούς οίκους μόδας.

Το να προκαλεί, το να σε κάνει να σκέφτεσαι και πολλές φορές να αναρωτιέσαι «τι στο καλό κοιτάω τώρα;», είναι τα θεμέλια κάθε show του οίκου Balenciaga. Και στοιχεία στα οποία ποντάρει ο Gvasalia για να συζητηθεί. Ναι, τα σχέδια επαναλαμβάνονται. Ναι, έχει κατηγορηθεί κάποιες φορές ότι «κλέβει» ιδέες από ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την genious πλευρά που έχουν, αν όχι τα ρούχα του, αλλά σίγουρα τα shows του Gvasalia. Το “Clones” show του οίκου Balenciaga για τη Spring 2022 συλλογή είναι μια απόδειξη.

Για τη Spring 2022 συλλογή Balenciaga, ο Gvasalia μας δείχνει ποιο είναι το μέλλον της μόδας. Μέσα από ένα εντυπωσιακό αλλά fake show -τα ρούχα και το ένα μοντέλο ήταν τα μόνα αληθινά πράγματα στην επίδειξη-, ο οίκος Balenciaga παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή μιας εικονικής επίδειξης μόδας. Κλωνοποίησε ένα μοντέλο, την/τον non-binary artist, Eliza Douglas και παρουσίασε ένα vitrual show χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνολογίες για να το καταφέρει.

Ό,τι βλέπεις online είναι fake. Η έμπνευση του show οίκου Balenciaga

«Είναι μια καλή απομίμηση ενός fashion show», σχολιάζει σχετικά ο Gvasalia στο vogue.com. «Ό,τι βλέπεις online δεν είναι αυτό που βλέπεις. Τι είναι αληθινό και τι είναι ψεύτικο;», συνεχίζει. Χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρία, rotoscoping και άλλες hi-tech μεθόδους για να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, το εικονικό show του οίκου Balenciaga για τη Spring 2022 συλλογή, είναι το μέλλον της μόδας.

Μέσα από ένα 6λέπτο βίντεο που σκηνοθέτησε ο Quentin Deronzier, βλέπουμε μια λευκή πασαρέλα με καλεσμένους ντυμένους στα μαύρα και μοντέλα να περπατούν σ’ αυτή, φορώντας τα ρούχα της νέας συλλογής. Στην πραγματικότητα όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αληθινό. Το μόνο αληθινό πράγμα στο show του οίκου Balenciaga είναι τα ρούχα.

Balenciaga.com

Κλωνοποιώντας την/τον artist Eliza Douglas που εμφανίστηκε στην πασαρέλα άλλοτε in real time και άλλοτε μέσω άλλων μοντέλων στα πρόσωπα των οποίων είχε σκαναριστεί το πρόσωπο της/του Douglas, ο Gvasalia δημιούργησε τον δικό του ψεύτικο κόσμο. Έτσι, χλευάζει αυτή την κοινωνία που είναι γεμάτη ανθρώπους/«κλώνους» που τους λείπει η αυθεντικότητα.

Τα ρούχα της συλλογής και η απάντηση στο show της Gucci

Μετά από τη συνεργασία του οίκου Balenciaga με τον Gucci, για την 100η επέτειο του ιταλικού brand, ο Gvasalia «απαντάει» με τον δικό του ευρηματικό τρόπο. Στο show, λοιπόν, παρουσίασε μια σειρά από αξεσουάρ που τα σχέδια μιμούνται μερικά από τα πιο iconic μοντέλα του οίκου Gucci.

Balenciaga.com

Μερικές από τις bestseller τσάντες αλλά και ζώνες Gucci με το χαρακτηριστικό “GG” μονόγραμμα, τώρα παρουσιάζονται με το “BB” logo. Ένα κλείσιμο ματιού στις αντιγραφές σχεδίων που μπορεί να γίνονται μεταξύ οίκων και σχεδιαστών.

Balenciaga.com

Εκτός, από τις Gucci-inspired τσάντες, στο show του οίκου Balenciaga είδαμε και μερικές «κλασικές» αξίες του brand, τις σακούλες και καλάθια σουπερμάρκετ με το Balenciaga logo, που χλευάζουν τον υπερκαταναλωτισμό στη μόδα.

Balenciaga.com

Όσον, αφορά τα ρούχα, οι κλασικές σιλουέτες του οίκου ήταν όλες «εκεί». Από τα oversized puffer jackets, τα σούπερ padded σακάκια με έντονους ώμους , τις oversized αθλητικές φόρμες Balenciaga, μέχρι και ένα hoodie με τους The Simpsons να φοράνε ρούχα του οίκου.

Balenciaga.com

Αλλά υπήρχαν και μερικά highlights, όπως το κίτρινο πλισέ φόρεμα και τα loose printed φορέματα αλλά και printed καμπαρντίνες, όλα τα οποία επρόκειτο για μια επαναδημιουργία κλασικών σχεδίων του Cristobal Balenciaga αλλά και του ίδιου του Gvasalia. Φυσικά, όλα τα looks συνοδεύονταν από παπούτσια Crocs, τη δεύτερη συνεργασία του οίκου με το γνωστό brand παπουτσιών.

Με λίγα λόγια, στον ψεύτικο κόσμο του Balenciaga, τα ρούχα είναι η μόνη αληθινή αξία.