SIZE MATTERS

Οι «χρυσοί» κανόνες του styling για petite γυναίκες με καμπύλες

@2022 Joel C Ryan/AP Images

Το body positivity είναι ένα κίνημα που αφορά όλες μας. Δεν υπερασπίζεται μόνο τις γυναίκες με καμπύλες, αλλά όλες τις γυναίκες. Έχει να κάνει με το πώς εκπροσωπείται η εικόνα του γυναικείου σώματος, στη σύγχρονη κοινωνία.

Όταν, λοιπόν, σου μιλάω για την έλλειψη του inclusivity στον χώρο της μόδας, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι σωματότυποι θα πρέπει να είναι αποδεκτοί. Και πώς θα γίνουν αποδεκτοί; Όταν οι σχεδιαστές και τα fashion brands αρχίσουν να περιλαμβάνουν ένα πιο ολοκληρωμένο εύρος μεγεθών στα ρούχα τους. Ένα που να εκπροσωπεί τις γυναίκες με καμπύλες, τις αδύνατες, τις petite κ.ο.κ. Γιατί το medium ή το large ενός t-shirt που μπορεί να δείχνει τέλειο σε μια ψηλή αδύνατη γυναίκα να φορέσει, δεν σημαίνει ότι θα δείχνει και σε μια petite γυναίκα με καμπύλες.

Αυτό, αυτόματα, περιθωριοποιεί, υπό μια έννοια, τους σωματότυπους κάποιων γυναικών. Σαφέστατα, όταν έχουμε να κάνουμε με ρούχα μαζικής παραγωγής και όχι με ενδύματα που είναι sur mesure, δεν είναι εύκολο να βρεις ρούχα που η εφαρμογή τους είναι άψογη επάνω σου. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο που ζητάμε είναι λίγη παραπάνω προσπάθεια και ένα μεγαλύτερο εύρος μεγεθών.

Μάθε να ντύνεσαι με βάση τον σωματότυπό σου

Ακόμα, λοιπόν, και αν τα fashion brands συμπεριλάβουν περισσότερα μεγέθη, το να γνωρίζεις τι ταιριάζει στον σωματότυπό σου, είναι το Α και το Ω για πετυχημένα looks. Σαν γυναίκα με καμπύλες, λοιπόν, έμαθα ότι το να ντύνεσαι με βάση τον σωματότυπό σου είναι το no.1 στιλιστικό τρικ.

Για τις γυναίκες, λοιπόν, δεν είναι μόνο ο σωματότυπος μια πρόκληση κάθε φορά που ψωνίζουμε. Είναι και το ύψος. Είτε είσαι πολύ ψηλή ή πιο petite, πρέπει πάντα να υπολογίζεις το ύψος σου, όταν ντύνεσαι. Σήμερα, κάνουμε focus στις petite γυναίκες με καμπύλες, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτριών που δυσκολεύονται να βρουν ρούχα. Υπάρχουν ελλείψεις στα μεγέθη, αλλά με τα κατάλληλα στιλιστικά τρικ δεν χρειάζεται να θυσιάσουν το στιλ τους, λόγω αυτού.

Πώς θα βρεις το σωστό μέγεθος αν είσαι petite γυναίκα με καμπύλες

Η εφαρμογή είναι το μυστικό. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο πόσο φαρδύ ή στενό, μακρύ ή κοντό είναι ένα ρούχο. Αυτό επιτυγχάνεται, κατά τη γνώμη μου, μεταποιώντας τα ρούχα σου. Τα ρούχα μαζικής παραγωγής, όπως είπαμε, μπορεί να μην έχουν πάντα άψογη εφαρμογή. Αυτό που θα σε βοηθήσει, λοιπόν, να βρεις την τέλεια εφαρμογή στα ρούχα σου, είναι μεταποιώντας τα στη μοδίστρα. Έτσι, θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τα μεγέθη των ρούχων που αγοράζεις και τι χρειάζεται να αλλάξεις. Ποιο είναι το σωστό μέγεθος και μήκος για εσένα; Αυτό το ανακαλύπτεις «παίζοντας» με τα ρούχα σου και διορθώνοντας το μέγεθος και το μήκος με μια ειδικό σαν τη μοδίστρα.

Τα καλύτερα tips για petite γυναίκες με έντονες καμπύλες

Αν έχεις έντονες καμπύλες, τότε είναι σημαντικό να βρεις το σωστό μέγεθος ρούχων. Ρούχα που να μην είναι ούτε πολύ στενά, ούτε πολύ φαρδιά. Προτίμησε υφάσματα που έχουν «κίνηση» και αγκαλιάζουν σωστά τις καμπύλες, χωρίς να τις τονίζουν. Η μουσελίνα, τα βαμβακερά, η βισκόζη και το chambray είναι καλές επιλογές για εσένα.

Το γεγονός ότι είσαι petite με έντονες καμπύλες, δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι απαγορευτικό να φοράς στενά ρούχα. Απλά, φρόντισε, όπως είπαμε και πριν, τα υφάσματα να αγκαλιάζουν σωστά το σώμα. Τα ρούχα σε A γραμμή είναι μια καλή επιλογή, όπως και αυτά με ασύμμετρα κοψίματα αλλά και τα μίντι μήκη. Τέλος, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ωραίο shape, επιλέγοντας ρούχα που τονίζουν τους ώμους (βλ. statement μανίκια) που θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας πιο μακριάς σιλουέτας.

Αν είσαι petite με μεγάλο στήθος

Αν είσαι petite γυναίκα με μεγάλο στήθος, τότε είναι σημαντικό να δημιουργήσεις μια ισορροπημένη σιλουέτα. Τα ρούχα με V ή με παρτούς ώμους θα γίνουν ο καλύτερός σου σύμμαχος. Καλύπτοντας το στήθος με κλειστές λαιμοκόψεις, τότε τονίζεις ακόμη περισσότερη την περιοχή του στήθους. Και γενικά, είναι καλό να τονίζεις το σώμα, με σιλουέτες σε Α γραμμή ή με ρούχα που τονίζουν τη μέση και έχουν ένα διακριτικό άνοιγμα στο τελειώμα. Αυτό θα τραβήξει την προσοχή από το μεγάλο στήθος και θα προσφέρει μια πιο ισορροπημένη σιλουέτα.

Αν είσαι petite γυναίκα με μεγάλα οπίσθια

Αυτό σημαίνει ότι έχει τον λεγόμενο σωματότυπο «αχλάδι». Αν είσαι petite γυναίκα με καμπύλες που διαθέτει μεγάλα οσπίθια, καλό είναι να τραβήξεις την προσοχή στο πάνω μέρος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να «κρύψεις» τα οπίσθιά σου, σαφώς. Αλλά να δημιουργήσεις ένα σωστό shape με τα ρούχα σου. Τοπ που σταματάνε στη μέση, εφαρμοστά κορμάκια αλλά και αυτά που τονίζουν τους ώμους (βλ. Με ογκώδη μανίκια ή βάτες) είναι μια καλή επιλογή. Έπειτα, οι ίσιες και ψηλόμεσες γραμμές σε παντελόνια και φούστες θα αναδείξουν τα οπίσθιά σου, ενώ τονίζουν τη μέση. Τα λίγο πιο μακριά jackets και πανωφόρια δε, είναι ένας καλός τρόπος να ενδώσεις στο layering.

Αν είσαι petite γυναίκα με καμπύλες

Αυτό σημαίνει ότι έχεις καμπύλες στο πάνω και κάτω μέρος του σώματός σου. Σε αυτή την περίπτωση, το σημαντικότερο στιλιστικό τρικ είναι να τονίσεις τη μέση σου. Τα κρουαζέ ρούχα θα γίνουν ο καλύτερος σου φίλος, μιας και τονίζουν τη μέση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πλούσιο στήθος σου. Αν και συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις να φοράς ουδέτερες αποχρώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να παίζεις με πιο έντονα χρώματα ή prints. Αρκεί τα ρούχα αυτά να έχουν σωστή εφαρμογή. Αξεσουάρ όπως, οι αλυσίδες μέσης και οι παχιές ζώνες είναι ένας φανταστικός τρόπος για να τονίζεις τις καμπύλες σου, δημιουργώντας μια ισορροπημένη σιλουέτα.