FASHION SHOW

Οι Jeff Goldblum και Kyle MacLachlan στην πασαρέλα της νέας ανδρικής συλλογής Prada που «καταργεί» τα αρχέτυπα του ανδρισμού

Imaxtree

Είναι πάντα exciting, όταν βλέπεις ανθρώπους που αποτελούν τα είδωλά σου ή που απλά θαυμάζεις, να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους projects. Δηλαδή, ΟΚ, ακόμα κι αν γίνεται για εμπορικούς λόγους, όταν βλέπεις icons όπως τον Jeff Goldblum και τον Kyle MacLachlan να περπατάνε στην πασαρέλα του οίκου Prada, είναι μια στιγμή στη μόδα, αλλά και την ποπ κουλτούρα, που καταγράφεται. Θα το συζητάς αυτό το στιγμιότυπο. Θα το θυμάσαι.

Το θέμα πάντα είναι, να βγάζει και νόημα όλο αυτό. Δηλαδή, στα μάτια μου τουλάχιστον, είναι σημαντικό για ένα brand σαν τον οίκο Prada, άπαξ και επιλέξει ένα star-studded καστ ηθοποιών, να υπάρχει λόγος που επιλέγει αυτά τα πρόσωπα. Γιατί και τον Machine Gun Kelly είδαμε να περπατάει στην πασαρέλα της ανδρικής συλλογής Dolce & Gabbana. Αυτή όμως ήταν μια παρουσία που μας έβγαλε κάτι το «βεβιασμένο». Να δημιουργήσω χαμό για τον χαμό.

Σίγουρα αυτό, εν μέρει ισχύει και για τον οίκο Prada. Αλλά ένα style icon σαν τον Jeff Goldblum (που, παρεμπιπτόντως, είναι φαν και της αισθητικής του οίκου), βγάζει νόημα να βρίσκεται στην πασαρέλα. Οι Miuccia Prada και Raf Simons, επέλεξαν πολύ στρατηγικά τα πρόσωπα αυτά για να περπατήσουν στην πασαρέλα της παρουσίασης της Fall 2022 ανδρικής συλλογής του οίκου. Μια επιλογή, που τους βγήκε σε καλό. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καταιγισμό των posts και reposts που είδαμε στα social media, με πολλούς να συγχαίρουν τον οίκο για την επιλογή των δυο legends στο show τους.

Τα δυο icons «άνοιξαν» και «έκλεισαν» το show της Fall 2022 ανδρικής συλλογής Prada

Με τις παρουσιάσεις στη φετινή Pitti Uomo, να πραγματοποιούνται κανονικά (λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, κάποιοι οίκοι έχουν αναβάλλει τις παρουσιάσεις τους), ο οίκος Prada, κατάφερε να κάνει το show του αξέχαστο. Σε μια συλλογή η οποία «απαρνείται» το casual ντύσιμο και επικεντρώνεται στην επισημότητα των ρούχων, οι δυο ηθοποιοί έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο show.

O Kyle MacLachlan / Imaxtree
O Kyle MacLachlan

Με τον Kyle MacLachlan να «ανοίγει» το show φορώντας ένα μακρύ navy παλτό και τον Jeff Goldblum να το «κλείνει» φορώντας ένα μαύρο παλτό με mohair, η Fall 2022 συλλογή Prada «παίζει» με τα αρχέτυπα του ανδρισμού.

O Jeff Goldblum / Imaxtree
O Jeff Goldblum

Ο άνδρας της Prada, αν και bi curious, δείχνει ότι, ως προς το ντύσιμο, μπορεί να βασίζεται πάντα στις θεμελιώδεις αρχές του ανδρικού ντυσίματος. Αυτό, φυσικά, είναι ελεύθερο προς μετάφραση, αν δει κανείς το styling των ρούχων της συλλογής, που περιλαμβάνει τονισμένες μέσες σε παλτό και jackets, αλλά και μια χρωματική παλέτα που δεν θεωρείται «ανδρική», κατ’ εξοχήν.

Imaxtree

Αυτό έρχονται να συνοδεύσουν τα υλικά όπως το βινίλ, αλλά και οι oversized εργατικές φόρμες οι οποίες επιβεβαιώνουν το workwear theme της συλλογής, και έρχονται να κοντραριστούν με τα πιο αυστηρού ύφους looks. Υπάρχει μια αντιπαράθεση απέναντι στην κλασική έννοια του ανδρισμού, ο οποίος γιορτάζεται, αλλά και χλευάζεται ταυτόχρονα.

Η παρουσία αυτών των δυο προσωπικοτήτων, λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιώσει το πνεύμα της συλλογής Prada. Σε αυτό βοήθησε η παρουσία κι άλλων γνωστών ηθοποιών, όπως του Asa Butterfield (Sex Education) και του Thomas Brodie-Sangster (Love Actually, Game of Thrones), οι οποίοι με τη σειρά τους, υποστηρίζουν την έννοια αυτή του ανδρισμού, διαφορετικά. Κάτι που ταίριαξε πολύ με τη συλλογή.

Από αριστερά: Ο Asa Butterfield και ο Thomas Brodie-Sangster / Imaxtree

Η επέτειος των 10 χρόνων

Η βασική, όμως, αφορμή της παρουσίας των Jeff Goldblum και Kyle MacLachlan στη Fall 2022 ανδρική συλλογή Prada ήταν η 10η επέτειος από την Prada Fall 2012 συλλογή.

Στη συλλογή του ’12, ο οίκος είχε επιλέξει για πρωταγωνιστές του show, τους Willem Dafoe, Gary Oldman, Tim Roth, Jamie Bell και Adrien Brody.

Aπό αριστερά: Ο Will Willem Dafoe και ο Gary Oldman, / @2022 Giuseppe Aresu/Associated Press

H Miuccia Prada είχε σχολιάσει το show ως μια «παρωδία της ανδρικής δύναμης». Αυτό κάνει και τώρα, 10 χρόνια μετά, με αυτή τη συλλογή, μαζί με τον Raf Simons στο πλευρό της, αυτή τη φορά, παρουσιάζοντας ρούχα-ωδή στο formality. «Η συλλογή γιορτάζει την ιδέα της εργασίας, σε όλα τα διαφορετικά πεδία και έννοιες. Είναι ένα πρακτικό, καθημερινό πράγμα. Αλλά εδώ, είναι επισήμως σημαντική. Δεν είσαι casual», σχολίασε η Miuccia Prada για τη Fall 2022 συλλογή.

Από τη χρήση των so-called feminine υλικών, όπως το μετάξι, τις τονισμένες μέσες μέχρι και τις boxy πιο “masculine” σιλουέτες, αλλά και την παρουσία των icons στο runway, η συλλογή πέτυχε τον στόχο της. Συζητήθηκε στα social media, ενώ έκανε πολλούς να θέλουν να φορέσουν τα ρούχα. Στόχος επετεύχθη.