FASHION NEWS

Οι γυναίκες superheroes στη συλλογή Alexander McQueen

AP Photo Thibault Camus

Για τι πράγμα «μιλάς» σε μια εποχή με τόση ένταση; Σε μία εποχή που η ανθρωπότητα είναι πιο διχασμένη από πότε, η Sarah Burton επιλέγει να δει το καλό στους ανθρώπους. Να ανακαλύψει τον ηρωισμό τους. «Ήθελα αυτή η συλλογή να πατά στο έδαφος. Να είναι τολμηρή και ηρωική. Νιώθω ότι χρειάζεται να είσαι θαρραλέα», αναφέρει για τη νέα συλλογή Alexander McQueen για το Φθινόπωρο 2020 που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι.

Η γυναίκα superhero μέσα από ανακυκλώσιμα powerful looks

Η Sarah Burton (καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Alexander McQueen) πιστεύει στη γυναίκα. Στοχεύει στο να την αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις συλλογές της. Για τη Fall/Winter 2020-2021 συλλογή Alexander McQueen, παρουσιάζει δυναμικές γυναικείες προσωπικότητες στην πασαρέλα. «Όλες οι γυναίκες στο show είναι φανταστικοί χαρακτήρες και έχουν τη δική τους ιστορία που φέρνουν στα ρούχα», δηλώνει η Burton. Με έμπνευση από την Ουαλία και την Κέλτικη μυθολογία η βιώσιμη συλλογή Alexander McQueen ήταν μια ωδή στην κατασκευή του ενδύματος.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Τα χαρακτηριστικά tailored κομμάτια ήταν «παρόντα» σε ένα ακόμη show, βοηθώντας τα μοντέλα να εκφράσουν τον δυναμισμό τους φορώντας τα στην πασαρέλα. Με τη Burton να στοχεύει στο sustainability, πολλά από τα looks αυτά δημιουργήθηκαν από ανακυκλωμένο μαλλί και πλεκτά που είχε φτιάξει η σχεδιάστρια για την ανοιξιάτικη συλλογή του οίκου και τα οποία ξαναχρησιμοποίησε τώρα.

H βιωσιμότητα στο ένδυμα τον 19ο αιώνα που τράβηξε το ενδιαφέρον στην Burton

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Όταν η Sarah Burton επισκέφθηκε την Ουαλία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Cardiff, αυτό που της τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν ένα καπιτονέ κάλυμμα το οποίο είχε δημιουργήσει ένας ράφτης από περισσεύματα των υφασμάτων που χρησιμοποιούσε για να ράψει τις στολές στρατιωτικών το 1842.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Με τις ιστορικές εξελίξεις από την εποχή της βιβλικής αρχαιολογίας, μέχρι και τη βιομηχανική επανάσταση που «απειλούσε» το ένδυμα με την έλλειψη υλικών -πράγμα που υπό μια έννοια συμβαίνει και σήμερα-, τα ρούχα στη συλλογή Alexander McQueen ήταν πιο δυναμικά από πότε. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, το να δημιουργήσεις ένα ένδυμα έχει άλλη βαρύτητα.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Προσπαθώντας να φτιάξει ρούχα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον η συλλογή Alexander McQueen, πλέον, δεν στοχεύει μόνο στην άψογη κατασκευή και σε ευφάνταστα σχέδια. Στοχεύει και στην έξυπνη χρήση των υλικών.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Τα items που ξεχώρισαν στη συλλογή Alexander McQueen

Εμπνεόμενη απ’ όλα αυτά, λοιπόν, η Sarah Burton παρουσίασε μια συλλογή με πρωταγωνιστές τα graphic tailored κομμάτια, τα «δραματικά» γεωμετρικά prints στις αποχρώσεις του κόκκινου-ζαχαρί και μαύρου, τα κουφετί καπιτονέ και φυσικά τα εκπληκτικά πλεκτά, επίσης με graphic μοτίβα.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Τα dramatic, ογκώδη μανίκια σε looks, όπως αυτό που φόρεσε η Kaia Gerber, και τα “Queen of Hearts” εμπνευσμένα σύνολα, όπως το εκπληκτικό ασύμμετρο κόκκινο φόρεμα και τα one-of-a-kind δερμάτινα σακάκια με το vintage τύπωμα καρδιάς στην πλάτη δερμάτινου πανωφοριού, ήταν τα showstoppers στη συλλογή Alexander McQueen.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Στολισμένα με σύμβολα αγάπης, τα ρούχα/πανοπλίες δέχθηκαν «επιθέσεις» ρομαντισμού μέσα από τα κρύσταλλα, τις μεταλλικές υφάνσεις και χάντρες που περιλάμβαναν.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Το καστ μοντέλων

Για τη Fall/Winter 2020-2021 συλλογή, η Sarah Burton εναπόθεσε τις δυνάμεις της σε ένα dynamic καστ μοντέλων για να αναδείξει τα γεμάτα με αντίκτυπο ρούχα στην πασαρέλα: από τα iconic ’90s μοντέλα, Amber Valletta (η οποία έχει νέο ρόλο ως sustainable editor στη βρετανική Vogue) και Malgosia Bela, τα It girls, Kaia Gerber, Adut Akech και Binx Walton, αλλά και τα μοντέλα με καμπύλες, Jill Kortleve και Paloma Elsesser.

συλλογή Alexander McQueen H Amber Valletta / AP Photo / Thibault Camus
H Amber Valletta

Η Sarah Burton αποτίει φόρο τιμής στη γυναίκα και αποδεικνύει ότι τα μοντέλα δεν είναι «κρεμάστρες», αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των ρούχων.

συλλογή Alexander McQueen AP Photo / Thibault Camus

Η συλλογή Alexander McQueen ήταν μια ωδή σε όλες γυναίκες “superheroes”, σχεδιάζοντάς τους τις πιο φανταστικές «στολές» για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση.