FASHION TRENDS

Οι φθινοπωρινές τάσεις για το 2022 από την Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο είναι καλύτερες απ’ αυτές της Νέας Υόρκης

Supriya Lele Fall 2022 Imaxtree

Γενικά, διχάζομαι. Ανά τα χρόνια, και ανάλογα με το τι παρουσιάζουν οι σχεδιαστές στην πασαρέλα, αλλάζω γνώμη. Από μικρή, ήμουν πάντα πιο «κοντά» στην αισθητική των Άγγλων σχεδιαστών μόδας. Η Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, για εμένα, είχε πάντα το περισσότερο ενδιαφέρον -μαζί με τη μόδα στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια όμως, «είμαι» πιο Νέα Υόρκη. Πιστεύω, δηλαδή, ότι οι Αμερικανοί σχεδιαστές, έχουν ενισχύσει αρκετά το “fashion game” τους.

Για τις παρουσιάσεις των Fall 2022 συλλογών, δεν ισχύει αυτό. Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα, από τη μόδα στο Λονδίνο, ήταν πολύ καλύτερο από της Νέας Υόρκης. Οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο είχαν “spark”. Είχαν κάτι το exciting. Μας «κράτησαν». Μας έκαναν να θέλουμε κι άλλο, κι άλλο. Αν και δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις, θα συγκρίνω: Οι φθινοπωρινές τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο ήταν πολύ καλύτερες απ’ αυτές της Νέας Υόρκης. Και έχω επιχειρήματα γι’ αυτό.

Αρχικά, θα ξεκινήσω λέγοντας το πιο προφανές πράγμα που με βάζει να κάνω αυτή τη σύγκριση εξ’ αρχής: οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο, ήταν φθινοπωρινές. Δεν ξέρω πώς γίνεται να το εξηγήσω αυτό καλύτερα. Αυτό το disconnect που, προσωπικά, είχα με τα trends της Νέας Υόρκης, ήταν ότι δεν ήταν αρκετά φθινοπωρινές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, που βάζει τελικά τη μόδα στο Λονδίνο, πρώτη. Τα υπόλοιπα στα αναλύω καλύτερα αμέσως.

Οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο ήταν πάνω απ’ όλα «ζωντανές»

Είναι σημαντικό αυτό, ξέρεις. Να βλέπεις ρούχα που να σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Να νιώθεις «φτερουγίσματα» στο στομάχι. Να νιώθεις αγωνία για το τι θα δεις μετά. Οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο, είχαν αυτό ακριβώς. Σε αντίθεση με τα ανάμεικτα συναισθήματα που μας άφησαν οι παρουσιάσεις των Fall 2022 συλλογών στη Νέα Υόρκη, αυτές στο Λονδίνο είχαν κάτι να «πουν». Μας «είπαν» ότι μετά από δυο χρόνια ενδυματολογικής αδράνειας, είναι ΟΚ, να ντυνόμαστε σέξι. Ότι είναι ΟΚ το daywear να έχει λαμπερά στοιχεία και διαφορετικές υφές μέσα από ενδιαφέροντα υφάσματα. Είναι ΟΚ, να υπάρχουν αντιπαραθέσεις στα styles, μαξιμαλισμός, αλλά και ποικιλία στα μήκη.

Οι φθινοπωρινές τάσεις στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο, είχαν χρώμα, είχαν excitement. Ίσως το γεγονός ότι στην Αγγλία, όπως και στην Ελλάδα, είχαμε καραντίνα πολύ περισσότερο καιρό απ’ ότι στην Αμερική, να βοήθησε το creative process μιας πιο καταπιεσμένης κοινωνίας που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πανδημία. Ίσως γι’ αυτό και εγώ να «πιάνω» καλύτερα τη μόδα του Λονδίνου. Όπως και να ‘χει, the world is our oyster. Οι φθινοπωρινές τάσεις από την Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο θέλουν να επαναπροσδιορίσουμε το στιλ μας από τη νέα σεζόν. Ξέρεις κάτι; Ίσως και να το κάνουμε.

Darkness

Simone Rocha Fall 2022 / Imaxtree
Simone Rocha Fall 2022

Μια κοινή τάση που είχε η μόδα στο Λονδίνο με αυτή της Νέας Υόρκης ήταν το “drama”. Οι δραματικές σιλουέτες και styles, αυτή η unapologetic «νταρκίλα», ήταν κύριο χαρακτηριστικό και των Fall 2022 συλλογών στην Αγγλία. Βολάν, δέρμα, βελούδο και extravagant γραμμές έδωσαν αυτή την dark διάθεση στα trends.

Mini me

Emilia Wickstead Fall 2022 / Imaxtree
Emilia Wickstead Fall 2022

Σε αντίθεση με τη μόδα στη Νέα Υόρκη όπου κυριάρχησαν οι μάξι φούστες και μήκη, οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο γιορτάζουν το ακριβώς αντίθετο. Τα μίνι μήκη ή πιο σωστά, τα σούπερ μίνι μήκη, σε φορέματα και φούστες απελευθερώνουν το γυναικείο σώμα με τον πιο fun τρόπο.

Pizazz

Nensi Dojaka Fall 2022 / Imaxtree
Nensi Dojaka Fall 2022

Cut-outs και glam. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της τάσης αυτής που φέρνει το glam πίσω στην γκαρνταρόμπα μας. Μόνο που τώρα αυτό το “pizazz” «έρχεται» να κυριαρχήσει και στις πρωινές-daywear εμφανίσεις μας. Μέσα από λαμπερά υφάσματα, embellishments, διαφάνειες και 20s εμπνευσμένες σιλουέτες, το glam επαναπροσδιορίζεται και κατακτά τις καρδιές και το στιλ μας.

Structure

Maximillian Fall 2022 / Imaxtree
Maximillian Fall 2022

Τι χρειάζεται η γκαρνταρόμπα μας; Καλές βάσεις. Structure. Αυτό, στις φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο, μεταφράστηκε μέσα από tailored κομμάτια, όπως σακάκια, κοστούμια, πουκάμισα, τα οποία είχαν ένα twist. Οι Άγγλοι σχεδιαστές επαναπροσδιορίζουν τις «καλές βάσεις» της γκαρνταρόμπας μας, και τις κάνουν πιο exciting.

Knit party

Matty Bovan Fall 2022 / Imaxtree
Matty Bovan Fall 2022

Τα πλεκτά συνεχίζουν να αποτελούν μέρος των εμφανίσεών μας και αυτό το φθινόπωρο. Τώρα όμως, επιστρέφουν πιο oversized και crazy από ποτέ. Σκέψου oversized μεγέθη, στολίδια και λαμπερά στοιχεία και prints.

Fringe it

Halrpen Fall 2022 / Imaxtree
Halrpen Fall 2022

Από τις τάσεις που στηρίζουν περισσότερο αυτό που ανέφερα παραπάνω περί «ζωντάνιας». Οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο, μας έδειξαν πόσο «ζωντανές» είναι μέσα από αυτό το trend. Τα κρόσσια, όλων των μορφών, από τα πολύχρωμα μέχρι και αυτά με χάντρες, σε φορέματα, αλλά και στα στριφώματα παντελονιών και φουστών, ήταν από τα highlights των Fall 2022 συλλογών.

Toο sheer to quit

16Arlington Fall 2022 / Imaxtree
16Arlington Fall 2022

Οι διαφάνειες μέσα από sparkly, αλλά και πλεκτά υφάσματα απενοχοποιούν την ιδέα που έχουμε για το γυμνό μέσω των ρούχων. Επειδή τα ρούχα μας δείχνουν το στήθος μας, δεν σημαίνει ότι θέλουμε να προκαλέσουμε. Δεν είναι το ερωτικό μας κάλεσμα αυτό. Η τάση αυτή το επιβεβαιώνει.

Go low

Supriya Lele Fall 2022 / Imaxtree
Supriya Lele Fall 2022

Με την διαρκή άνοδο της μόδας των 2000s, οι φθινοπωρινές τάσεις στο Λονδίνο, δεν θα μπορούσαν να μην παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή. Οι Άγγλοι designers το έκαναν αυτό μέσα από τις χαμηλόμεσες γραμμές των ρούχων, κυρίως των παντελονιών, που δείχνουν το κόκκαλο (όποιοι έχουν κόκκαλο, anyway). Ακόμα έχω τις αμφιβολίες μου γι’ αυτή την τάση.