FASHION TRENDS

Οι επικρατέστερες τάσεις στα τζιν ρούχα. Το στιλιστικό update που χρειάζεσαι για το φθινόπωρο

Launchmetrics Spotlight

Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να κατηγορήσουμε τους σχεδιαστές που συνεχίζουν να πειραματίζονται με το τζιν. Αν και τα τζιν ρούχα έχουν μια σταθερή θέση στην γκαρνταρόμπα μας όλο τον χρόνο, λόγω της διαχρονικής αξίας τους, υποστηρίζουν εύκολα τον πειραματισμό. Σε αυτό βοηθάει και το σταθερό τζιν υλικό που μπορεί άνετα να «σταθεί» δίπλα σε άλλα υλικά, πράγμα που επιτρέπει στο denim να «μεταμορφωθεί» με μεγαλύτερη ευκολία. Μέσα από τα patchwork denim, βλέπουμε πώς τα τζιν ρούχα μπορούν να είναι πιο vintage, ενώ μέσα από τις εναλλακτικές βαμβακιού, βλέπουμε πώς μπορούν να είναι πιο βιώσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι τάσεις στα τζιν ρούχα δεν περιορίζονται όμως, μόνο σε αυτό.

Σε αυτό που στοχεύουν τα trends της εκάστοτε σεζόν είναι η διερεύνηση στα styles, τα σχέδια, τις υφές, τις γραμμές ή ακόμα και στο να αναδείξουν τα classics με πιο φρέσκο τρόπο. Το τελευταίο περιγράφει καλύτερα τις φετινές τάσεις στα τζιν ρούχα, έτσι όπως προκύπτουν μέσα από τις πασαρέλες των Fall 2023 συλλογών. Να σου πω, λοιπόν, από τώρα, ότι οι τάσεις στα τζιν ρούχα για το φετινό φθινόπωρο δεν παρουσιάζουν την καινοτομία που βλέπουμε να υπάρχει σε όλα τα ρούχα τελευταία. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στην «ήσυχη πολυτέλεια».

Αν και κάποιες από τις τάσεις στα τζιν ρούχα, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη μόδα των 2000s (ναι, τα «τρομακτικά» χαμηλόμεσα τζιν είναι κι αυτά στη λίστα), βλέπουμε πώς οι σχεδιαστές έχουν εξελίξει ακόμα και τα πιο αμφιλεγόμενα trends, που μπορεί να νιώθαμε ότι μας περιόριζαν στιλιστικά, προηγουμένως.

Ακόμα, λοιπόν, και αν στις φετινές τάσεις στα τζιν ρούχα δεις να υπάρχουν αρκετά classics, θα δεις τις διαφορετικές εκδοχές τους, έτσι όπως τις οραματίστηκαν οι designers για τη φθινοπωρινή σεζόν. Η πρακτικότητα που χαρακτηρίζει τα τζιν ρούχα συνεχίζει να υπάρχει, ξεφεύγοντας όμως τόσο-όσο από αυτή ώστε να θέλουμε να δοκιμάσουμε όλες τις νέες παραλλαγές που μάς παρουσιάζουν οι σχεδιαστές μόδας. Παρακάτω, οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στα τζιν ρούχα, σύμφωνα με τις Fall 2023 συλλογές.

The puddle

A-Δ: Gucci Fall 2023, Balenciaga Fall 2023, Skall Studio Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight

Η κυριαρχία των φαρδιών τζιν, από τα baggy μέχρι και τα πιο πρόσφατα puddle που έχουν λατρέψει οι fashionistas αυτού του κόσμου τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να επικρατεί. Τα puddle jeans, αν και έχουν την τιμητική τους στις Spring 2024 συλλογές, κάνουν την παρουσία τους αισθητή και στις φθινοπωρινές συλλογές, επισφραγίζοντας τη δυναμική τους στα trends.

Canadian tuxedo 2.0

A-Δ: Alaia Fall 2023, Coach Fall 2023, Ganni Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight

Η νέα γενιά του αγαπημένου canadian tuxedo, περιλαμβάνει, λίγο-πολύ, τα πάντα: από κλασικούς συνδυασμούς όπως τζιν πουκάμισο και παντελόνι, μέχρι και τζιν μπουφάν και τζιν φούστα. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε τον κλασικό αυτό συνδυασμό πιο απελευθερωμένα και να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με αυτόν, χωρίς περιορισμούς.

The maxi skirt

A-Δ: Victoria Beckham Fall 2023, Alessandra Rich Fall 2023, Coach Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Victoria Beckham Fall 2023, Alessandra Rich Fall 2023, Coach Fall 2023

H μάξι φούστα έχει την τιμητική της φέτος, αλλά μέσα από τις τάσεις στα τζιν ρούχα, μπορούμε να δούμε τη γοητεία της τζιν μάξι φούστας -μιας τάσης που εμπνέεται από τη μόδα των ’00s. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τις Fall 2023 συλλογές βλέπουμε τις ενδιαφέρουσες παραλλαγές της, μέσα από τα σχέδια με βολάν, με κρόσσια, με διακοσμητικά στοιχεία κ.ά., που κάνουν αυτό το καθημερινό ρούχο, πολύ πιο ενδιαφέρον και «περίπλοκο».

Dark blue

A-Δ: Gauchere Fall 2023, Balmain Fall 2023, Victoria Beckham Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Gauchere Fall 2023, Balmain Fall 2023, Victoria Beckham Fall 2023

Να και τα classics, σε περίπτωση, που δεν είσαι φαν των trends, ειδικά όσον αφορά το denim. Οι σκούρες αποχρώσεις στα τζιν παντελόνια, πουκάμισα και όλα τα τζιν classics, γιορτάζονται στις Fall 2023 και φυσικά, δέχονται το πιο ενδιαφέρον twist. Εκτός από τα κλασικά σχέδια σε παντελόνια και jackets, βλέπουμε και ενδιαφέρουσες παραλλαγές όπως τα πιο ρομαντικά styles σε πουκάμισα και τοπ, αλλά και τζιν παντελόνια με έντονες τσακίσεις, φαρδιά μπατζάκια κ.ο.κ.

The new low rise

A-Δ: Isabel Marant Fall 2023, Coperni Fall 2023, Vaillant Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Isabel Marant Fall 2023, Coperni Fall 2023, Vaillant Fall 2023

Τα αμφιλεγόμενα χαμηλόμεσα τζιν παντελόνια και φούστες, αποτελούν και για φέτος, τάσεις στα τζιν ρούχα. Πρόσεξε όμως. Η φετινή εκδοχή των low rise τζιν ρούχων, έρχεται λίγο πιο διαφορετική από πριν. Στην ουσία, η μέση «ψηλώνει», πράγμα που το κάνει πιο εύκολο στο να το φορέσει κανείς σε καθημερινό επίπεδο, δίνοντας, φυσικά, το ελεύθερο σε περισσότερες γυναίκες με διαφορετικούς σωματότυπους να το φορέσουν. Όχι, ότι δεν μπορούσαν οι curvy σωματότυποι να τα φορέσουν και προηγουμένως, αλλά σίγουρα αυτή η μικρή (αλλά μεγάλη) αλλαγή, κάνει διαφορά ως προς την εφαρμογή.