FASHION TRENDS

Οι 5 φούστες που θα φορεθούν την άνοιξη

Dion Lee Spring 2024 Launchmetrics Spotlight

Μου αρέσει πολύ αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη μόδα και που δίνεται μια ιδιαίτερη προσοχή στις φούστες – κάτι που ίσως να μη συνέβαινε με τον ίδιο τρόπο παλαιότερα -και σίγουρα όχι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα άνετα φορέματα και παντελόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο και η «παλιά-καλή» φούστα, μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Παρ’ όλα αυτά, η σημαντικότητα αυτού του ρούχου αποκαταστάθηκε στις πασαρέλες με πολλές τάσεις στις φούστες να γίνονται viral (βλ. τις πολύ κοντές φούστες που έκαναν τον δικό τους χαμό σε πασαρέλες και street style μετά τις μικροσκοπικές φούστες του οίκου Miu Miu). Με την άνοδο τάσεων δε, όπως του school girl style, όπου η φούστα έχει πρωταρχικό ρόλο, δεν θα μπορούσαν να μην μπουν και πάλι στο προσκήνιο, με τις πλισέ και τις καρό να κυριαρχούν στις τάσεις στις φούστες, τις τελευταίες σεζόν.

Τι συμβαίνει όμως σε αυτή τη σεζόν; Τι styles μάς προτείνουν οι designers να φορέσουμε φέτος την άνοιξη; Είναι οι πλισέ και πάλι τάση ή όχι; Να σου πω ότι οι φετινές τάσεις στις φούστες, επηρεάζονται αρκετά από τα trends που βλέπουμε στις πασαρέλες τον τελευταίο χρόνο και πειραματίζονται λίγο παραπάνω με τα styles απ’ ότι άλλες σεζόν. Με επίκεντρο το sexy dressing και την πρακτικότητα να μπαίνει, υπό μια έννοια, σε δεύτερο πλάνο, τα φετινά trends μας παροτρύνουν να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Παρακάτω σου αναλύω τις τάσεις στις φούστες που ξεχώρισαν στις Spring 2024 συλλογές των μεγάλων οίκων μόδας που όμως συμφωνούν με τα όσα έχουμε δει και στο street style τελευταία.

Clear as the sky

τάσεις στις φούστες (Α-Δ): Altuzarra Spring 2024, Carolina Herrera Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
(Α-Δ): Altuzarra Spring 2024, Carolina Herrera Spring 2024

Το πώς εκπροσωπείται πλέον, η γυναικεία σεξουαλικότητα μέσω του ενδύματος, έχει αλλάξει πολύ και αυτό επιβεβαιώνει και αυτή η τάση στις φούστες. Η διαφάνεια πρωταγωνιστεί στις τάσεις της φετινής σεζόν και δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και αυτές στις φούστες. Άλλοτε μέσα από ντελικάτες διαφάνειες με patterns και ανάγλυφα στοιχεία μέχρι και τις πιο ωδή-στο-sexy-dressing styles, η τάση αυτή γιορτάζει τη γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση μέσω του ντυσίματος.

Τάσεις στις φούστες 2024: Bubble girl

(Α-Δ): Bally Spring 2024, MSGM Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
(Α-Δ): Bally Spring 2024, MSGM Spring 2024

Αν είσαι παιδί των 00s τότε, είναι πιθανό να είχες τουλάχιστον μια balloon φούστα στην ντουλάπα σου. Η τάση αυτή, επανέρχεται στη μόδα, με τις balloon γραμμές να κάνουν την παρουσία τους αισθητή τις τελευταίες σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, είναι οι τάσεις στις φούστες που τις αναδεικνύουν και εκμοντερνίζουν αυτή τη σιλουέτα. Μέσα από τις Spring 2024 πασαρέλες βλέπουμε τα μήκη να κονταίνουν και να αποκτούν μια πιο φρέσκια ματιά από τις «φουσκωτές» φούστες που φορούσαμε στα 2000s.

Full circle moment

(Α-Δ): Altuzarra Spring 2024, Louis Vuitton Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
(Α-Δ): Altuzarra Spring 2024, Louis Vuitton Spring 2024

Αν είσαι φαν της μόδας του ‘50 και του ‘60, τότε αυτή η τάση είναι για εσένα. Δεν ξέρω βέβαια πόσο μπορούν να θεωρηθούν τάση οι κλος φούστες, μιας και πρόκειται για ένα διαχρονικό στιλ φούστας που είναι πάντα της μόδας. Προσφέροντας κομψότητα σε όποιον κι αν τη φορέσει, οι Spring 2024 συλλογές γιορτάζουν το κλασικό αυτό στιλ φούστας και το αναβαθμίζουν μέσα από τα ενδιαφέροντα υφάσματα και bold χρώματα και μοτίβα.

Τάσεις στις φούστες 2024: Work, work, work

(Α-Δ): Saint Laurent Spring 2024, Gucci Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
(Α-Δ): Saint Laurent Spring 2024, Gucci Spring 2024

Δεν χρειάζεται να κάνεις δουλειά γραφείου για να υιοθετήσεις μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στις φούστες: την pencil φούστα. Οι παλιές-καλές pencil φούστες επιστρέφουν, με τους σχεδιαστές να επαναπροσδιορίζουν το κλασικό τους και κάπως «αυστηρό» σχέδιο, μέσα από τα υλικά και υφάσματα, όπως το δέρμα, το ζακάρ ακόμα και το νάιλον.

Lace it

τάσεις στις φούστες (Α-Δ): Carolina Herrera Spring 2024, Michael Kors Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
(Α-Δ): Carolina Herrera Spring 2024, Michael Kors Spring 2024

Όταν σου λέω ότι η διαφάνεια είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις στις φούστες, ίσως με αυτό το trend να με πιστέψεις. Οι δαντελένιες φούστες είναι μια δεύτερη εκδοχή των sheer skirts, προσφέροντας όμως, μια ρομαντικότητα και μια ανεπιτήδευτη κομψότητα στην τάση της διαφάνειας, που δεν μπορεί παρά να μας γοητεύει.