ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Ο Thom Browne κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, couture και κερδίζει το χρυσό

Launchmetrics Spotlight

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνει ένας σχεδιαστής να δημιουργήσει την ταυτότητα του. Το να βλέπεις ένα ρούχο χωρίς ονόματα και λογότυπα, και να αναγνωρίζεις τον άνθρωπο που το έχει σχεδιάσει, είναι πραγματικό επίτευγμα. Ο Thom Browne ως ένας «νεότερος» (σχετικά πάντα) σχεδιαστής, από την αρχή της καριέρας του, κατάλαβε τη σπουδαιότητα αυτού του πράγματος και με 3 απλές γραμμές, κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του (ακόμη κι αν αυτό του έφερε μπελάδες με την adidas που τον μήνυσε για αντιγραφή -μια δικαστική μάχη την οποία τελικά κέρδισε).

Ο Thom Browne, λοιπόν, εξασφάλισε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα για το brand του και μαζί με τα signature tweed κοστούμια του και τη θεατρικότητά του, που συχνά πρωταγωνιστεί στις παρουσιάσεις των συλλογών του, έχει καταφέρει να αναγνωριστεί στον χώρο της μόδας. Αυτό όμως που, κατά τη γνώμη μου, του έχει φέρει την πραγματική επιτυχία, είναι η εξέλιξη. Ο Αμερικανός σχεδιαστής δεν βάζει παρωπίδες και φροντίζει να προσφέρει κάτι φρέσκο κάθε φορά.

Αν πάρεις τις τελευταίες του συλλογές και τις βάλεις δίπλα-δίπλα, θα δεις αυτή την εξέλιξη: στο design, στην αισθητική, στο concept και φυσικά στην κατασκευή των ρούχων. Η τελευταία συλλογή που είδαμε από τον Thom Browne ήταν η «σκοτεινή» Fall 2024 ready-to-wear, και τώρα έρχεται με την ολόλευκη και πιο μετρημένη Couture Fall 2024, να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Πώς το καταφέρνει αυτό; 3 είναι οι τρόποι: Αρχικά, αξιοποιεί το λευκό χρώμα (και τις κοντινές του τονικότητες), παρουσιάζοντας μια συλλογή (και μια πασαρέλα) με πρωταγωνιστή το λευκό (και μερικά ακόμη χρώματα που χρησιμοποιεί για να τα αναδείξει ακόμη περισσότερο το λευκό χρώμα).

Έπειτα, χρησιμοποιεί το φυσικό ύφασμα, τη μουσελίνα την οποία χειρίζεται με αριστουργηματικό τρόπο στις δημιουργίες του, μέσα από εκπληκτικές τεχνικές που προσφέρουν αυτή τη θεατρικότητα για την οποία είναι γνωστός, με λιγότερο προφανή τρόπο αυτή τη φορά.

Τέλος, έχει ένα πολύ επίκαιρο concept. Αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινούν στο Παρίσι στα τέλη Ιουλίου. Η θεματική έπαιξε τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα μιας συλλογής που, θα τολμήσω να πω (κι ας με πεις γραφική), παίρνει το «χρυσό μετάλλιο» για την έμπνευση αλλά και τα άρτια φτιαγμένα looks, που είδαμε στην πασαρέλα.

Launchmetrics Spotlight

Thom Browne-Ολυμπιακοί Αγώνες, σημειώσατε 1-0

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους. Η Εβδομάδα Μόδας των ανδρικών συλλογών μόλις ολοκληρώθηκε, το Vogue World πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, ενώ από την Δευτέρα 24 Ιουνίου ξεκίνησε η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής για τις Fall 2024 συλλογές. Α ναι. Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινάνε σε 1 μήνα.

Ο Thom Browne, λοιπόν, εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό το hype και παρουσίασε μια συλλογή που εμπνέεται από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το concept τον βοήθησε να βάλει για λίγο στην άκρη το στοιχείο του drama που έχουν πάντα οι παρουσιάσεις του (χωρίς να απουσιάζει πλήρως φυσικά).

Launchmetrics Spotlight

Το show ξεκίνησε με το άθλημα της διελκυστίνδας, με άνδρες μοντέλα να τραβούν ένα τεράστιο λευκό σκοινί στην πασαρέλα. Από την αρχή του show, η θεματική των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ξεκάθαρη, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα υπόλοιπα looks της συλλογής.

Launchmetrics Spotlight

Αν και το concept ήταν προφανές, δεν ήταν τόσο κυριολεκτικό ώστε τα ρούχα να έχουν ξεκάθαρο αθλητικό ύφος. Αν και το σχεδιαστικό ύφος του Thom Browne περιλαμβάνει το αθλητικό στοιχείο, σε αυτήν την Couture Fall 2024 συλλογή ήταν καλά κρυμμένο, «πίσω» από μερικά από τα πιο αριστουργηματικά ρούχα που έχει σχεδιάσει ως τώρα.

Launchmetrics Spotlight

Χρησιμοποιώντας άβαφη μουσελίνα, ένα φυσικό υλικό δηλαδή, κατάφερε να προσφέρει στα ρούχα εξαιρετικές λεπτομέρειες, όπως τις εκπληκτικές tiered φούστες και τα αποδομημένα σακάκια αλλά και τα «ατελή» τελειώματα και στριφώματα, που έδωσαν μια αίσθηση ρεαλισμού στην dreamy, κατά τα άλλα συλλογή.

Launchmetrics Spotlight

Τα πλεκτά ήταν εξαιρετικά φτιαγμένα και συνδυάστηκαν ευφυέστατα με τα άψογα tailored κοστούμια, προσφέροντας μια νέα ματιά στο αθλητικό ντύσιμο. Το φινίρισμα κάποιων συνόλων σε ασύμμετρα φορέματα και κοστούμια, όπως αυτό με το headpiece με το χρυσό στεφάνι ελιάς, έδωσαν ένα elevated αθλητικό ύφος στα ρούχα.

Launchmetrics Spotlight

Τα απερίγραπτα δεξιοτεχνικά κεντήματα, όπως αυτό της ανθρώπινης ανατομίας, αλλά και των χρυσών κεντημάτων που ήταν σαν να «ξεβγάζονται» από παραδοσιακά skirts suits, ήταν ένας fashion οργασμός.

Launchmetrics Spotlight

Κάθε στοιχείο στα σχέδια του είχε σκοπό, κρατώντας έτσι σε μια ενδιαφέρουσα ισορροπία την λαχτάρα του για θεατρικότητα, με το concept των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλες οι λεπτομέρειες ήταν «εκεί» και δεν υπήρχαν στα ρούχα τυχαία.

Launchmetrics Spotlight

Η πιο κυριολεκτική απόδοση του concept του στη συλλογή του, ήταν τα 3 λευκά looks που συνοδεύτηκαν από μπρονζέ, ασημένια και χρυσά σακάκια, συμβολίζοντας τα Ολυμπιακά μετάλλια.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight

Από το κομμάτι της παραγωγής του show, την πιο λιτή προσέγγιση (για τα δεδομένα του σχεδιαστή) μέχρι και τα εκπληκτικά couture ρούχα του, o Thom Browne κατάφερε να μεταφέρει το vibe των Ολυμπιακών Αγώνων στη μόδα, με έξυπνο τρόπο. «Χρυσό» τώρα στον σχεδιαστή γι’ αυτή τη συλλογή.