FASHION NEWS

Ο οίκος Balenciaga ξαναχτυπά: Οι φούστες-πετσέτες μπάνιου που κοστίζουν 700€, αλλά αυτές της IKEA έχουν μόνο 14€

Resort Spring 2024 Launchmetrics Spotlight

«Θα έχω μια πιο ώριμη αντιμετώπιση σε ό,τι κυκλοφορώ, είτε πρόκειται για μια ιδέα, είτε για μια εικόνα. Αποφάσισα να επιστρέψω στις ρίζες μου στη μόδα, αλλά και στις ρίζες του οίκου Balenciaga που είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας ρούχα -όχι να κάνω απλά μια εικόνα ή “θόρυβο”», είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ο Demna, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μετά το μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο κατηγορήθηκε ότι προωθεί την παιδική πορνογραφία. Οι φούστες-πετσέτες μπάνιου του οίκου από τη Resort 2024 συλλογή του οίκου Balenciaga, έρχονται να αποδείξουν το αντίθετο.

Οι φούστες-πετσέτες μπάνιου του οίκου Balenciaga και οι δηλώσεις του σχεδιαστή όμως, έχουν ένα πολύ βαθύτερο πίσω-κείμενο που δείχνει το ποιόν όλης αυτής της θαυμάσιας και προβληματικής ταυτόχρονα, βιομηχανίας. Επιβεβαιώνει ότι ο χώρος της μόδας αλλάζει πολύ δύσκολα και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς. Βλέπουμε τον τρομερό δισταγμό του χώρου αυτού για συμπερίληψη -στις εθνικότητες, αλλά και τους σωματότυπους, αλλά και την επιλεκτική μνήμη του ως προς τα σκάνδαλα που έχουν συμβεί ανά τα χρόνια στη μόδα. H κουλτούρα ακύρωσης δεν υφίσταται στον χώρο αυτό και για να είμαι ειλικρινής, όσον αφορά το μέγα σκάνδαλο Balenciaga είναι από τις (πολλές) φορές που με βρίσκεις αντίθετη με τις προσθέσεις των «ακτιβιστών των social media» που βάλθηκαν να σταυρώσουν τον οίκο, γιατί πήρε μια (πολύ) κακή απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, οι φούστες-πετσέτες μπάνιου είναι μια ακόμα απόδειξη του πόσο εύκολα ξεχνάμε -σαν κοινωνία-, αλλά και σαν θεατές της μόδας. Οι δηλώσεις του Demna προφανώς και δεν ισχύουν και αυτά ήταν τα λόγια του σχεδιαστή για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Όπως σου έχω ξαναγράψει όμως, ο οίκος έχει επιστρέψει στις παλιές-καλές του δόξες και οι φούστες-πετσέτες Balenciaga είναι ένα καλό παράδειγμα. Πρόκειται για ένα ακόμα τέχνασμα που στόχο έχει να γίνει viral, να συζητηθεί και να προκαλέσει και, μάντεψε, τα κατάφερε. Οι φούστες-πετσέτες μπάνιου Balenciaga έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο ανορθόδοξα προϊόντα που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα, γιατί δεν έχει κανένα, μα κανένα, νόημα.

Οι ανούσιες φούστες-πετσέτες μπάνιου Balenciaga

Ο οίκος Balenciaga, λοιπόν, ξαναχτυπά και αυτή τη φορά το κάνει κυκλοφορώντας το πιο ανούσιο προϊόν μόδας ως τώρα -ακόμα και από εκείνη τη φορά που κυκλοφόρησε σκισμένα sneakers. Σαν μέρος της Resort 2024 συλλογής, ο οίκος παρουσίασε μια σειρά από φούστες που θυμίζουν τις πετσέτες μπάνιου που χρησιμοποιούμε βγαίνοντας από το ντους. Φορεμένες πάνω από ένα παντελόνι, ο Demna προσπαθεί να σπάσει τα όρια του παραδοσιακού design, μόνο που αυτή φορά, χάνεται παντελώς η ουσία του πράγματος -ακόμα και του κρυμμένου νοήματος ή της ειρωνείας, που κρύβεται συνήθως πίσω από αυτά τα προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι φούστες-πετσέτες μπάνιου Balenciaga δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό που σκόπευε ο οίκος: το virality και τον (καλό αυτή τη φορά) χαμό γύρω από ένα ακόμη ανορθόδοξο προϊόν μόδας. Οι φούστες-πετσέτες μπάνιου του οίκου έχουν κάνει ήδη τον γύρο του TikTok με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν αρνητικά το ρούχο αυτό που εμπνέεται από ένα τόσο καθημερινό και basic item που έχουμε όλοι στο μπάνιο μας.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που βρίσκουν διασκεδαστικές τις φούστες-πετσέτες μπάνιου Balenciaga, γελώντας με αυτό το ρούχο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς και την τιμή του. Στην προνομιακή τιμή των 700€, λοιπόν, μπορείς κι εσύ να αποκτήσεις τις φούστες-πετσέτες μπάνιου Balenciaga ή μπορείς πολύ απλά να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε κάτι 1.000 φορές πιο χρηστικό από αυτό που (ειρωνικά) εμπνέεται από ένα χρηστικό αντικείμενο που έχουμε στο σπίτι μας.

Η φούστα κατά τα άλλα, είναι unisex, έχει μεσαία μέση και δυο κουμπιά στο πλάι, ενώ μπορείς να ρυθμίσεις πόσο σφιχτή ή χαλαρή τη θέλεις. Και το καλύτερο; Δεν πλένεται στο πλυντήριο. Θέλει καθαριστήριο. The irony! Τα καλά νέα; Αν για τον οποιονδήποτε λόγο σε εμπνέουν οι φούστες-πετσέτες μπάνιου του οίκου Balenciaga, υπάρχει ένα brand (όχι μόδας) που έχει την τέλεια -και πιο οικονομική- εναλλακτική: η IKEA.

H «απάντηση» της IKEA στις 700€ φούστες Balenciaga

Έτσι γίνεται το καλό marketing και η ΙΚΕΑ το αποδεικνύει και με την πιο πρόσφατη «ενέργεια» του brand, δίνοντας μια πιο οικονομική εναλλακτική στη γελοιότητα των φουστών του οίκου μόδας. Λίγες μέρες αφού ο οίκος Balenciaga κυκλοφόρησε τις φούστες πετσέτες-μπάνιου, η ΙΚΕΑ «απάντησε» με τον δικό της, fun τρόπο.

Το brand επίπλων και οικιακών ειδών, προσφέρει τη δική του «εκδοχή» στο ρούχο του οίκου, παρουσιάζοντας μια «φούστα» (πρόκειται απλά για μια κανονική πετσέτα) που κοστίζει μόλις 13,99€. Μέσα από μια αστεία φωτογραφία ενός ανθρώπου που φοράει ένα μαύρο hoodie, παντελόνι και την πετσέτα τυλιγμένη από πάνω, η ΙΚΕΑ δείχνει την αίσθηση του χιούμορ της. Το περίεργο; Η πετσέτα μοιάζει πάρα πολύ με τις φούστες-πετσέτες μπάνιου Balenciaga. Τα συμπεράσματα, δικά σου.