FASHION NEWS

Ο οίκος Balenciaga παρουσιάζει φθαρμένα sneakers που κοστίζουν 1500€. Μέχρι πού θα έφτανες για λίγο couture;

Balenciaga.com

Γενικά, επειδή μου αρέσει η μόδα, πάντα προσπαθώ να βρω το βαθύτερο νόημα. Τις στιγμές που πολλοί μπορεί να βλέπουν ένα «περίεργο» ρούχο ή το meat dress της Lady Gaga και να λένε “wtf”, εγώ προσπαθώ να καταλάβω το γιατί. Όλα έχουν κάποιο λόγο ή νόημα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με designers που παίζουν πάντα με τα όρια του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού, και προσπαθώ πάντα να βρίσκω το «γιατί».

Στην περίπτωση του Demna, καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Balenciaga, αυτό ισχύει απόλυτα. Ο σχεδιαστής χρησιμοποιεί τη μόδα συνέχεια για να επικοινωνήσει κάτι. Μπορεί να είναι ένα σημαντικό πολιτικού περιεχομένου μήνυμα, μπορεί να είναι για να χλευάσει την καταναλωτική μανία της κοινωνίας ή και να τεστάρει τα όρια της νέα γενιάς πραγμάτων στη μόδα. Η μόδα είναι της μόδας πλέον, λόγω των social media, και κάποιες φορές, πιστεύω πραγματικά, ότι δημιουργεί τα πιο “wtf” ρούχα ή αξεσουάρ, μόνο και μόνο για να δει μέχρι που θα φτάσουν οι καταναλωτές για ένα designer ρούχο. Τα distressed αθλητικά που κυκλοφορεί τώρα, για εμένα βρίσκονται στην τελευταία κατηγορία.

Από τότε που ανέλαβε τα καλλιτεχνικά ηνία του οίκου Balenciaga, ο Γεωργιανός Demna έχει πειραματιστεί αρκετά με πιο αντισυμβατικά designs, ειδικά όσον αφορά τα παπούτσια. Έχει σχεδιάσει σαγιονάρες με τακούνια, Crocs με τακούνια, αλλά και Crocs πλατφόρμες και όλα (μα όλα) έχουν γίνει hits. Τα περισσότερα από αυτά, έχουν βγει sold out και ο λόγος; Πιστεύω ότι είναι αυτό που σου έλεγα παραπάνω. Υπάρχει μια επιφανειακή φύση με την οποία οι καταναλωτές ψωνίζουν τη σήμερον ημέρα. Τι θα φωτογραφηθεί ωραία στα social media; Πόσα σχόλια θα μαζέψω αν φορέσω ένα πολυσυζητημένο, designer ρούχο ή αξεσουάρ; Πιστεύω ότι ο Demna «πατάει» πολύ σε αυτό κι αυτό φαίνεται να κάνει και τώρα με τα «σκοροφαγωμένα», φθαρμένα sneakers που κυκλοφορεί.

Old, but make it fashion

Ο Demna, λοιπόν, «ξαναχτυπάει» και το αποτέλεσμα είναι μια limited edition σειρά αθλητικών παπουτσιών. Το τελευταίο του λανσάρισμα για τον οίκο Balenciaga είναι τα “Paris” sneakers.

Πιο συγκεκριμένα, τα “Paris” είναι μια σειρά sneakers τα οποία εμπνέονται από τα iconic Chuck Taylor της Converse. Το σχέδιό τους μπορεί να είναι ένα κλασικό design αθλητικών παπουτσιών, η διαφορά όμως είναι μια: είναι φθαρμένα. Τι εννοώ με αυτό; Αυτό που σου γράφω. Είναι φθαρμένα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τρύπες, ο πάτος τους είναι λερωμένος, έχουν σκισίματα και με λίγα λόγια, μοιάζουν σαν να έχουν χιλιοφορεθεί.

Είναι σαν τα αγαπημένα σου sneakers από το Λύκειο που η μητέρα σου επέμενε να πετάξει στα σκουπίδια γιατί είχαν λιώσει από τη χρήση, αλλά εσύ ήθελες να συνεχίσεις να τα φοράς.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλη την όψη τους, ο οίκος Balenciaga κοστολογεί τα παπούτσια, στα 1500€ περίπου, γιατί αυτή είναι η μόδα. Η τιμή «πέφτει» γύρω στα 500€ για κάποια άλλα σχέδια της limited σειράς, τα οποία δεν είναι τόσο «ταλαιπωρημένα» τα πρώτα. Γιατί η σειρά δεν έχει μόνο ένα σχέδιο, αλλά 3-4. Υπάρχουν τα distressed hi-tops (αυτά που δείχνουν εντελώς φθαρμένα, λες και τα βρήκες στα σκουπίδια).

Υπάρχουν τα hi-tops με λιγότερες τρύπες και σκισίματα (για αυτούς που θέλουν αυτή τη used όψη στα sneakers τους -αλλά μην το παρακάνουμε κι όλας). Και υπάρχουν και τα mules (που θυμίζουν τα Chuck Taylors που φοράνε κάποιοι στην παραλία αλλά τα φοράνε σαν παντόφλες, αφήνοντας την φτέρνα ελεύθερη). Όλα αυτά τα σχέδια κυκλοφορούν σε 3 διαφορετικές αποχρώσεις (μαύρο, off white και κόκκινο).

Καλά όλα αυτά, το ερώτημα όμως είναι ένα: γιατί;

Θα έδινες 1450€ για ένα πολυφορεμένο ζευγάρι παπούτσια Balenciaga;

Είναι αυτή η στιγμή που έρχομαι αντιμέτωπη με το «γιατί». Γιατί αποφάσισε ο Demna να κυκλοφορήσει αυτά τα παπούτσια; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτά τα sneakers;

Ο οίκος Balenciaga επέλεξε τον Demna γι’ αυτόν τον λόγο. Για να «σπάσει» τους κανόνες της μόδας. Για να δείξει ότι η μόδα δεν είναι ένα πράγμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι αυτό το κάνει εκπληκτικά. Θέλει να επαναπροσδιορίσει την έννοια της πολυτελούς μόδας και τα όριά μας σαν καταναλωτές. Μέχρι πού θα φτάσουμε για να αποκτήσουμε ένα designer προϊόν;

Την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερος μέρος της σύγχρονης κοινωνίας πασχίζει να τα «βγάλει πέρα» με τον κατώτατο μισθό, «αντιστρέφει» τα πράγματα. Δίνει σε αυτούς που μπορούν να αγοράσουν τα ρούχα και τα παπούτσια Balenciaga, ένα φθαρμένο προϊόν για να δει αν θα ενδώσουν στο “clickbait”. Για κάποιους τα παπούτσια αυτά μπορεί να μην συμβαδίζουν με την ωραιοποιημένη εικόνα που προβάλλουν στα social media, και με τον τρόπο αυτό τεστάρει τα όριά τους. Για κάποιους, τα παπούτσια αυτά δεν έχουν καμία αξία, κάποιοι όμως τα φοράνε (τα πραγματικά φθαρμένα τους παπούτσια, όχι αυτά) γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να φορέσουν.

Ίσως αυτός να είναι ο τρόπος του Demna να επικοινωνήσει την επιφανειακότητα της μόδας και της κοινωνίας σήμερα. Ή απλά να θέλει να γελάσει μαζί μας.