MADE IN GREECE

Ο αδίστακτος μινιμαλισμός της νέας συλλογής του Angelos Tsakiris

Σαν φαν του μαξιμαλισμού, πάντα με γοήτευε ο μινιμαλισμός. Αν και το στιλ μου είναι αντίθετο αυτού του ρεύματος, πιστεύω ότι η απλότητα είναι η μεγαλύτερη μορφή κομψότητας. Όταν μπορείς να εντυπωσιάσεις, δηλαδή, με τα λίγα.

Αν, λοιπόν, θέλεις να μιλήσουμε για «πραγματικό» μινιμαλισμό στο γυναικείο ντύσιμο, η ελληνική βιομηχανία πάσχει. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι Έλληνες σχεδιαστές που υποστηρίζουν αυτή την αισθητική. Το να δίνουν, δηλαδή, τόσο προσοχή στο design του ρούχου, όσο και στην κατασκευή του. Αν, λοιπόν, υπάρχει ένας που να είναι υποστηρικτής του πραγματικού μινιμαλισμού, αυτός είναι ο Angelos Tsakiris. Ένας Έλληνας σχεδιαστής που στοχεύει στο καλό design και που εμπνέεται από την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά για τα σχέδιά του.

Λίγα λόγια για τον Angelos Tsakiris

Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη, ο Angelos Tsakiris ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Fashion Design, Creation & Styling στο Fashion Workshop Mod’Art International στην Αθήνα. Ήταν το 2017 που παρουσίασε την πρώτη του capsule συλλογή ρούχων, με τον τίτλο “Alliberament” (=Ελευθερία). Εμπνευσμένη από τα έργα του Joan Miró, οι δημιουργίες του ήταν ένα «πάντρεμα» ζωγραφικής με πολυτελή υφάσματα και αιθέριες σιλουέτες.

Για τον ίδιο, η μόδα αποτελούσε πάντα μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον κόσμο να ανακαλύψει το όνειρο μέσα στην πραγματικότητα.

Η Spring/Summer 2020 συλλογή είναι μια ωδή στον μινιμαλισμό

Όπως είπαμε, ο σχεδιαστής δίνει προσοχή στο design. Και η νέα συλλογή του Angelos Tsakiris για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020, την χαρακτηρίζεται αυτό ακριβώς. Το εξαίσιο design της. Τη συλλογή διακατέχει μια αίσθηση ελευθερίας, αρμονίας και μια δωρική λιτότητα. Είναι σχεδιασμένη για τη σύγχρονη γυναίκα. Για αυτή που «ακροβατεί» ανάμεσα στον δυναμισμό και στην αιθέρια φύση της. Όλα αυτά εκφράζονται μέσα από μια μίνιμαλ αισθητική και καθαρότητα στις γραμμές.

Η γυναίκα του Angelos Tsakiris είναι σύγχρονη

Η νέα συλλογή του Angelos Tsakiris είναι αφιερωμένη στη γυναίκα του σήμερα που στοχεύει στη διαχρονικότητα (και τη διαχρονική μόδα). Εκ πρώτης όψεως, η συλλογή δεν φαίνεται εκκεντρική. Αλλά το αψεγάδιαστο design των πλισέ και η τόλμη στα χρώματα που μπλε του κοβαλτίου και του neon green, το ρετρό πορτοκαλί, της δίνει ζωή. Και κυρίως την κάνει επίκαιρη.

Ανάλαφρα υφάσματα, μεταξωτές διαφάνειες, τα εξαιρετικά πλισέ που λέγαμε πριν, αλλά και οι αυστηρές γραμμές είναι τα βασικά στοιχεία της συλλογής Angelos Tsakiris. Παρ’ όλες τις μίνιμαλ και αυστηρές γραμμές, τα μεταξωτά υφάσματα και οι αέρινες σιλουέτες προσδίδουν μια αβίαστη θηλυκότητα στη συλλογή.

Οι λεπτομέρειες στα ρούχα, όπως ο μάο γιακάς και τα ντελικάτα drawstrings αποδίδουν μια κομψότητα αλλά και διαχρονικότητα στα ρούχα της συλλογής. Αλλά είναι οι μικροσκοπικές sparkly πέτρες που κοσμούν διακριτικά το τελείωμα του ποδόγυρου που προσφέρουν αυτή τη “je ne sais quoi” διάθεση στη συλλογή Angelos Tsakiris.

Εκφράζοντας την άλλη μεγάλη του αγάπη για την επεξεργασία υφασμάτων, ο σχεδιαστής εμπνέεται από έργα του Cecil Touchon. Μετατρέπει, λοιπόν, πρώτες ύλες από βαμβάκι σε wearable έργα τέχνης. Το αποτέλεσμα; Δυο γεωμετρικού ύφους και μίνιμαλ φορέματα σε άσπρο-μαύρο και τα αφηρημένα τυπογραφικά κολάζ του Touchon.

Η συλλογή Angelos Tsakiris αποδεικνύει ότι ο μινιμαλισμός είναι exciting και ότι εξιτάρει. Αρκεί να έχεις ξεκάθαρο όραμα, ώστε να τον μεταφράσεις σε μίνι ενδυματολογικά αριστουργήματα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του σχεδιαστή.