ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

NYFW: Η Fall 2021 συλλογή της Gabriela Hearst είναι ένας «ύμνος» στις γήινες αποχρώσεις και το sustainability

ImaxTree

Σε προσωπικό επίπεδο, μ’ αρέσει η ισορροπία στα ρούχα που φοράω. Από τις σιλουέτες των ρούχων μέχρι και την αισθητική που πρεσβεύουν. Αυτό τους δίνει ένα είδους wearability, που, πολύ απλά, σημαίνει ότι μπορεί να τα φορέσει κανείς στην καθημερινότητά του. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να συμβαίνει το ίδιο και στις πασαρέλες. Υπάρχουν σχεδιαστές που τα fashion shows τους δεν βασίζονται καθόλου σε αυτή την ισορροπία και, προσωπικά, είμαι ΟΚ με αυτό. Είναι αυτό που με ενθουσιάζει με τη μόδα, εξάλλου. Η «ανισορροπία». Το άγνωστο. Το διαφορετικό. Το αυθεντικό.

Η Fall 2021 συλλογή της Gabriela Hearst που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη, δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτή την κατηγορία. Έχει την ισορροπία του wearability. Έχει έλλειψη υπερβολής. Είναι κακό αυτό; Καθόλου. Αντιθέτως, αρχίζω να σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι να προσφέρει μια ισορροπημένη αισθητικά και πρακτικά συλλογή, η οποία τσεκάρει όλα τα κουτάκια του/ης δημιουργού της.

Για την Gabriela Hearst, λοιπόν, η Fall 2021 συλλογή τσεκάρει όλα όσα την απασχολούν: αισθητική, δυναμισμό, προσεγμένο design και φυσικά το sustainability.

Η έμπνευση πίσω από τη Fall 2021 συλλογή της Gabriela Hearst

Η Fall 2021 συλλογή της Gabriela Hearst είχε την τέλεια ισορροπία. Τα ρούχα της συλλογής που αποτελούνταν από μια πλούσια, γήινη χρωματική παλέτα ήταν μια ωδή στο wearability. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σε κρατούσε “on edge”, όσο την παρακολουθούσες.

Η Gabriela Hearst, λοιπόν, η οποία προσπαθεί να βρει τις δικές της ισορροπίες, ανάμεσα στο ομώνυμο brand της και τον οίκο Chloé, στον οποίο πρόσφατα της ανατέθηκε η καλλιτεχνική διεύθυνση, κατάφερε να προσφέρει μια συλλογή που εξυμνεί τη Γη. Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, κατάφερε να το περάσει αυτή μέσα από τη Fall 2021 συλλογή της.

ImaxTree

Η sustainable σχεδιάστρια, λοιπόν, παρουσίασε μια αρκετά θηλυκή, αλλά και δυναμική συλλογή, η οποία αντλεί έμπνευση από την Γερμανίδα συνθέτη, Hildegard of Bingen, που πίστευε στην πράσινη ενέργεια από τον Μεσαίωνα και που απέδωσε το όραμά της μέσω σκίτσων. Τα σκίτσα αυτά της Bingen αργότερα, ενέπνευσαν τη δουλειά των καλλιτεχνών της Αναγέννησης, όπως τον Leonardo da Vinci.

ImaxTree

«Σκεφτόμουν πώς θα ήταν μια καινούργια Αναγέννηση», αναφέρει η Gabriela Hearst για την Fall 2021 συλλογή της. Τα μοναστηριακού ύφους ρούχα της συλλογής συμβαδίζουν με τα λόγια της, τα οποία έχουν μια αισθητική «μοντέρνας καλόγριας» .

Η συλλογή της ήθελε να έχει αυτή τη νεανική διάθεση, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες στις νέες γενιές πολιτισμού, για την εξέλιξη της κοινωνίας (όσον αφορά και το περιβάλλον φυσικά). Την εξέλιξη αυτή, στήριξε συμπεριλαμβάνοντας στην παρουσίασή της κολεξιόν της και την Paloma Elsesser, το curvy μοντέλο και ακτιβίστρια, θέλοντας να τονίσει το inclusivity στις σιλουέτες της συλλογής.

ImaxTree

Τα ρούχα της συλλογής

Όπως είπαμε, υπήρχαν πολλές σιλουέτες που είχαν αυτή την «ελευθερία» ως προς το ποιες γυναίκες μπορούν να τις υποστηρίξουν. Οι βαμβακερές καμπαρντίνες με τα ογκώδη μανίκια, τα rib πλεκτά φορέματα, τα κασμιρένια shirt jackets, τα wide-leg παντελόνια και τα δερμάτινα φορέματα είναι όλα ρούχα που μπορούν να υποστηρίξουν γυναίκες με διαφορετικούς σωματότυπους.

ImaxTree

Η Fall 2021 συλλογή της Gabriela Hearst, έχει αυτή την τέλεια ισορροπία μεταξύ κομψότητας και πιο χαλαρής διάθεσης στα ρούχα. Έχει λίγο απ’ όλα, λοιπόν.

ImaxTree

Η βιωσιμότητα στη συλλογή

Για τη Fall 2021 συλλογή η Gabriela Hearst παραμένει πιστή στη φιλοσοφία που έχει σαν σχεδιάστρια, όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Το γεγονός ότι εμπνεύστηκε από την Hildegard of Bingen, την ιδρύτρια της φυσικής ιστορίας και επιστήμης στη Γερμανία, δείχνει την δέσμευσή της στο sustainability.

ImaxTree

Για την ακρίβεια, η Hearst δήλωσε ότι το 40% των υλικών που χρησιμοποίησε το 2020 για τη δημιουργία των ρούχων της ήταν από ανακυκλώσιμα υλικά. Ο στόχος της για το 2021, είναι να χρησιμοποιήσει το 50%. Τη φιλοσοφία αυτή έχει σκοπό να ακολουθήσει και για τον οίκο Chloé.

Αλλά αυτό είναι που την ξεχωρίζει σαν σχεδιάστρια. Η Gabriela Hearst είναι τόσο αφοσιωμένη στη βιωσιμότητα στη μόδα, ώστε να έχει βρει τις δικές της, signature μεθόδους και τεχνικές. Εκτός των υλικών και καινοτόμων υλικών που χρησιμοποιεί, συνεργάζεται και με τοπικούς τεχνίτες για τη δημιουργία των ρούχων της.

Το πόρισμα; Η Fall 2021 της Gabriela Hearst μπορεί να μην είναι η πιο καινοτόμα στο design, αλλά είναι πρωτοποριακή όσον αφορά τη βιώσιμη χρήση υλικών για τη δημιουργία των ρούχων. Έτσι, η σχεδιάστρια προσφέρει μια όμορφη συλλογή ρούχων που μπορεί να φορέσει εύκολα κανείς (να και το wearability), προσφέροντας πάντα κομψά looks.