FASHION NEWS

PFW: Ο Νιγηριανός Kenneth Ize με τη Spring 2021 unisex συλλογή του αποδεικνύει ότι η μόδα είναι τέχνη

ΙmaxTree

Η βιομηχανία της μόδας ασκεί συχνά μια είδους προπαγάνδα, ως προς το ποιοι σχεδιαστές ορίζονται ως το “next-best-thing”. Αυτό καμιά φορά ενισχύει την έλλειψη εκπροσώπησης σχεδιαστών με διαφορετικά backgrounds, που δεν είναι ο κλασικός γαλλικός ή ιταλικός οίκος και που η αισθητική του φτάνει μέχρι ένα σημείο.

Παρ’ όλα αυτά, με το ξέσπασμα των διαμαρτυριών του κινήματος του Black Lives Matter, η βιομηχανία της μόδας καλείται να δώσει εξηγήσεις. Πόσο ακόμα θα προμοτάρουν τις προφανείς επιλογές οίκων και fashion brands; Και πότε θα δώσουν το ελεύθερο σε πιο ανεξάρτητους, μαύρους, Λατίνους κ.ο.κ. (με πολύ ταλέντο) designers να αναδειχθούν; Σχεδιαστές διαφορετικών εθνικοτήτων των οποίων η κουλτούρα της χώρας τους δοξάζεται μέσα από τις συλλογές ρούχων τους; Αυτό το χρειαζόμαστε, πάνω απ’ όλα γιατί κάνει τη μόδα πιο ενδιαφέρουσα. Ο Νιγηριανός Kenneth Ize, λοιπόν, κάνει τη μόδα πιο ενδιαφέρουσα. Είναι ένας από τους ανερχόμενους σχεδιαστές που η βιομηχανία της μόδας, αρχίζει να αποδέχεται ως ισότιμό της. Αλλά είναι το όραμα, η πρωτοπορία και οι εκπληκτικές δημιουργίες του Kenneth Ize που τον έφτασαν στο σημείο αυτό. Δεν είναι απλά μια περίπτωση “affirmative action”. Ο Ize συζητιέται, γιατί έχει πραγματικό ταλέντο. Η παρουσίαση για τη Spring 2021 unisex συλλογή του, είναι η απόδειξη.

Έξι μήνες πριν, λοιπόν, ο Νιγηριανός Kenneth Ize έκανε το ντεμπούτο του στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Η συλλογή για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2020-2021, είχε τεράστια επιτυχία για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω των εκπληκτικών ρούχων του και δεύτερον γιατί η θεά Naomi Campbell περπάτησε στην πασαρέλα του show. Από τότε, ο Ize θεωρείται από τους ανερχόμενους Νιγηριανούς σχεδιαστές (οι Νιγηριανοί σχεδιαστές βλ. Orange Culture αρχίζουν να διεκδικούν μια θέση στη μόδα).

Από τότε, ο Νιγηριανός Kenneth Ize, λοιπόν, έπρεπε να συμβιβαστεί με τη νέα τάξη πραγμάτων. Πλέον, είναι ένας designer που συζητιέται. Και όταν είναι να παρουσιάσει τις καινούργιες συλλογές του, πολύς κόσμος περιμένει εναγωνίως να δει τις προτάσεις του σχεδιαστή. H απόλυτη επιβεβαίωση για τον σχεδιαστή, ήρθε όταν ο οίκος Karl Lagerfeld του ζήτησε να συνεργαστούν για μια capsule συλλογή ρούχων. Με τις ακυρώσεις παραγγελιών και την επιβράδυνση των παραγωγών λόγω του lockdown, η «παχιά επιταγή» που έλαβε από τη συνεργασία του με τον οίκο, τον έκανε να ορθοποδήσει. «Όταν πήρα την πρώτη μου επιταγή, αγόρασα μια έκταση και άρχισα να χτίζω το εργοστάσιό μου με αυτά τα λεφτά», είπε ο Νιγηριανός Kenneth Ize στο WWD. Αυτό το βοήθησε και στη δημιουργία της Spring 2021 unisex συλλογής του.

Η μόδα είναι τέχνη σύμφωνα με τον Ize

Σαν ένας μαύρος, γκέι άνδρας στον χώρο της μόδας, το να σχεδιάσει ρούχα που μπορούν να φορέσουν όλοι ήταν σημαντικό. Ειδικά, για έναν άνθρωπο με αυτή την καταγωγή, καθώς στη Νιγηρία η ομοφυλοφιλία θεωρείται αδίκημα και δικάζεται με 14 χρόνια φυλάκιση. Όλα αυτά, αύξησαν τη δημιουργικότητά του και απελευθέρωσε το ένστικτό του απέναντι στη μόδα. Αυτό που του «φώναζε» τόσο καιρό ότι η μόδα, είναι μια μορφή τέχνης. Το απέδειξε αυτό, με τη Spring 2021 unisex συλλογή του.

Η τοιχογραφία που ζωγράφισε η Maty Biayenda κατά τη διάρκεια του show και τα πολύχρωμα ριγέ looks

Για την παρουσίαση του, ο Νιγηριανός Kenneth Ize έφερε δυο κόσμος μαζί. Αυτόν της street ζωγραφικής και της μόδας. Έφερε, λοιπόν, την artist Maty Biayenda να ζωγραφίσει μια τεράστια τοιχογραφία στον δρόμο έξω από το Palais de Tokyo στο Παρίσι. Παράλληλα, με την παρουσίαση της τοιχογραφίας, τα μοντέλα περπατούσαν στο δρόμο φορώντας τις unisex δημιουργίες του σχεδιαστή.

Όσον αφορά τη Spring 2021 unisex συλλογή, απ’ αυτή δεν έλειπαν τα signature ριγέ σύνολά του, που έκαναν τεράστια επιτυχία και στην προηγούμενη συλλογή του.

ΙmaxTree

Αυτή τη φορά όμως, τα ριγέ patterns και τα tailored κομμάτια για τα οποία έγινε γνωστός ο Νιγηριανός Kenneth Ize, «παντρεύτηκαν» με παραδοσιακά αφρικάνικα υφάσματα.

ΙmaxTree

Ανάλαφρα πλεκτά, καλοκαιρινά σιφόν και υφαντά υφάσματα ήταν οι βασικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία της συλλογής. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικά co-ords με σακάκια και φούστες.

ΙmaxTree

ΙmaxTree

«Χαλαρές» παντελόνες μιξαρισμένες με μάξι φορέματα, κομψές πουκαμίσες αλλά και jumpsuits. Για αξεσουάρ, ο Νιγηριανός Kenneth Ize συμπεριέλαβε γυάλινα μενταγιόν και σκουλαρίκια σε σχήμα προσώπων.

ΙmaxTree

Αυτό όμως που έκανε τη Spring 2021 unisex συλλογή του να ξεχωρίσει ήταν η αυθεντικότητα και το “blackness” που τη χαρακτήριζε. Ο Ize δεν κρύβεται και εκφράζει απόλυτα την καταγωγή του μέσα από τη συλλογή αυτή. «Οι Αφρικανοί είναι δραματικοί, περίπλοκοι και εκπλεπτυσμένοι. Οπότε η αίσθηση του Blackness και η αίσθηση του ποιοι είμαστε ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα να προσφέρω». Και το κατάφερε απόλυτα.