MADE IN GREECE

Nevro: Το ελληνικό brand που κάνει τέχνη τον σχεδιασμό ρούχων παρουσιάζει μια συλλογή εμπνευσμένη από την κληρονομιά μας

Δυο πράγματα με φέρνουν σε αντιπαράθεση με την παρουσία που έχει η ελληνική μόδα σήμερα: το design και οι αναφορές. Το ξέρω, ξεκινάω με τα αρνητικά, αλλά, stay with me, θα καταλήξω κάπου. Πιστεύω, αρχικά, ότι οι κάποιοι Έλληνες σχεδιαστές, δεν δίνουν τόση σημασία στην «τέχνη» που απαιτεί η δημιουργία ενός ρούχου. Από τα υλικά και τα υφάσματα, μέχρι το ίδιο το ράψιμο. Κατά δεύτερον, πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη αναφορών. Δηλαδή, αν είσαι σχεδιαστής που ζεις στην Ελλάδα, γίνεται να μην εμπνευστείς απ’ αυτή για τις δημιουργίες σου; Από τις παραδοσιακές φορεσιές, τους χιτώνες στην Αρχαία Ελλάδα, μέχρι και τις εμφανίσεις εμβληματικών Ελλήνων; Σαν χώρα, πιστεύω ότι έχουμε πολλά στοιχεία από τα οποία μπορεί να εμπνευστεί ένας Έλληνας σχεδιαστής για τα ρούχα του.

Τα καλά νέα (στο είπα ότι θα καταλήξω κάπου); Από τότε που γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση πολλοί σχεδιαστές και brands δημιούργησαν συλλογές εμπνευσμένες από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Ενώ αρκετά ελληνικά brands, πρόσφεραν τις δικές τους ερμηνείες μέσω των ρούχων τους, εμπνεόμενα από τις φορεσιές του 1821, ένα ξεχωρίζει πραγματικά. Ξεχωρίζει για τον τρόπο που παρουσίασε τις παραδοσιακές φορεσιές και πώς τις «έφερε» στο σήμερα, αλλά και για το design του. Τσεκάρει, λοιπόν, και τα δυο κουτάκια που, σε προσωπικό επίπεδο, αναζητάω από τους εγχώριους δημιουργούς μόδας. Το Nevro είναι το ελληνικό brand που κατάφερε να αποδώσει όλα αυτά στην πρόσφατη συλλογή του.

Σε μία τόσο σημαντική χρονιά για τους Έλληνες, τη χρονιά του εορτασμού των 200 ετών ελευθερίας και ανεξαρτησίας, η συλλογή “Thourios” του Nevro, έρχεται να τιμήσει την ελληνική κληρονομιά, εμπνέοντας απ’ αυτή για τις δημιουργίες του. Η limited συλλογή του Nevro, δανείζεται το όνομά της από το ποίημα που έγραψε ο Ρήγας Φεραίος το 1797, με το οποίο καλούσε τους συμπατριώτες του να εξεγερθούν ενάντια στους Τούρκους.

Το Nevro εμπνέεται από την ελληνική κληρονομιά και προσφέρει μια εντυπωσιακή συλλογή ρούχων

Για την πρωτοβουλία του εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, η σχεδιαστική ομάδα του Nevro εμπνέεται από την ελληνική κληρονομιά. Η ιδρύτρια του Nevro, Ελεάννα Ταμπούρη, λοιπόν, τιμάει στις ρίζες της συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν και το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή συλλογή ρούχων που συνδυάσει αναφορές από την ελληνική κληρονομιά αλλά και καλοραμμένα, tailored ρούχα.

Τα ρούχα της συλλογής

“Fustanella”

400 πιέτες από ύφασμα ποπλίνας συνθέτουν μια εκπληκτική πλισέ φούστα. Κάθε πιέτα συμβολίζει τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Τα 30 μέτρα υφάσματος έχουν ραφτεί στο χέρι, κομμάτι – κομμάτι από τους τοπικούς τεχνίτες την Νάουσας. Με μακρά ιστορία, η φουστανέλα συνδέεται με την παραδοσιακή φορεσιά που φορούν οι Εύζονες της Προεδρικής Φρουράς. Ο βασιλιάς Όθωνας, βασιλιάς των Ελλήνων το 1883, καθιέρωσε τη φουστανέλα ως την εθνική φορεσιά της χώρας. Από τότε έχει γίνει σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

Τuxedo jacket

Το μαύρο σταυρωτό tuxedo jacket είναι ένα μινιμαλιστικό κομμάτι και η σχεδιαστική ομάδα του Nevro εμπνεύστηκε από την πλούσια παράδοση της Νάουσας. Οι μεταλλικές αλυσίδες που στολίζουν την πλάτη του tuxedo τζάκετ είναι μία ωδή στο “Κιουστέκι”, τις παραδοσιακές ασημένιες αλυσίδες στην πλάτη των στολών των Γενίτσαρων και τις Μπούλες από το αποκριάτικο έθιμο. To «Κιουστέκι» πωλείται ξεχωριστά.

Military jacket

Το στρατιωτικό τζάκετ “Εύζωνες” είναι εμπνευσμένο από τη μη-τελετουργική χειμερινή στολή που φορούν οι Εύζωνες, τον μπλε ντουλαμά που είναι η στολή του Μακεδονικού Αγώνα. Το Nevro military jacket είναι διακοσμημένο με 40 χρυσά μεταλλικά κουμπιά, κόκκινο ρέλι και κόκκινη φόδρα.

Gilet “Pisli”

Το μακρύ γιλέκο “Πισλί”, από 100% μαλλί υψηλής ποιότητας, είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό ομώνυμο γιλέκο με χαμηλό γιακά, δυναμικούς ώμους, κέντημα στη μέση και ελεύθερα μανίκια (που κρέμονται πίσω στην πλάτη). Το γιλέκο “Πισλί” του Nevro βγαίνει σε λευκό και μαύρο χρώμα και είναι ένα διαχρονικό κομμάτι που θα περνάει από γενιά σε γενιά παραμένοντας πάντα στη μόδα.

Βρες τη limited συλλογή, Thourios, του Nevro εδώ.