ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Naomi, Cindy, Bella: Οι μούσες του Virgil Abloh περπάτησαν στη Fall 2022 συλλογή Off-White, που τιμά την κληρονομιά του

Imaxtree

«Δυσανασχετώ όταν νιώθω ότι δεν υπάρχει εξέλιξη και το μήνυμα που περνάω παραμένει μονότονο». Αυτό είχε δηλώσει ο Virgil Abloh στην παρουσίαση της Fall 2021 συλλογής του για τον οίκο Off-White. Αυτή θα ήταν και η τελευταία φορά που θα βρισκόταν σε παρουσίαση συλλογής του. Μία που σε όπως όλες, έτσι και σε εκείνη, η δημιουργικότητα είχε πρωταρχικό ρόλο.

Τότε κανείς δεν γνώριζε ότι δεν θα ξαναδούμε τον τεράστιο αυτό καλλιτέχνη να κάνει την προγραμματισμένη του υπόκλιση στο τέλος του show, μιας και η αρρώστια του τον «κέρδισε». Αλλά σκέφτομαι. Τον κέρδισε πραγματικά; Ο Abloh ήταν πάντα “ahead of its time”, ως προς το όραμα που είχε για τη μόδα και τις τέχνες, αλλά και για την ίδια του την αρρώστια. Ίσως να γνώριζε ότι δεν είχε πολύ χρόνο, γι’ αυτό και πρόλαβε -σχεδόν- να δημιουργήσει εξ’ ολοκλήρου τη Fall 2022 συλλογή για τον οίκο Off-White. Μία συλλογή που σχεδίασε ο Virgil, αλλά ολοκλήρωσε η δημιουργική του ομάδα.

Η παρουσίαση της νέας συλλογής που πραγματοποιήθηκε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, είχε όλα τα “Abloh-isms”, όπως αναφέρει σωστά και το vogue.com και ήταν μία συλλογή που έδειχνε αυτή τη συνεχή ανάγκη για εξέλιξη που είχε ο σχεδιαστής. Ήταν μία συλλογή υψηλής ραπτικής, χωρίς να είναι συλλογή υψηλής ραπτικής. Αυτά τα αινίγματα που μάς προκαλούνται, μόνο ο Abloh θα μπορούσε να τα είχε σκεφτεί. Γι’ αυτό και η Fall 2022 συλλογή Off-White ήταν το απόλυτα ταιριαστό «κύκνειο άσμα» του.

“Spaceship Earth: an Imaginary Experience”: Η τελευταία συλλογή του Virgil Abloh για τον οίκο Off-White

Το Off-White ήταν, είναι και θα είναι πάντα το «παιδί» του Virgil Abloh. Ακόμα κι αν έχει πεθάνει, το brand θα είναι πάντα ταυτισμένο με τον σχεδιαστή. Ακόμα κι όταν αναλάβει κάποιος άλλος τα δημιουργικά ηνία του οίκου, ο designer θα «επιβλέπει» πάντα. Η εσάνς του θα υπάρχει πάντα. Αυτή η εσάνς ήταν «παρούσα» και στην παρουσίαση της Fall 2022 συλλογής.

Από τα ρούχα καθ’ αυτά μέχρι και τις παρουσίες που είδαμε να περπατάνε στην πασαρέλα του show, όλα μάς έκαναν να αισθανόμαστε ότι ο Virgil ήταν εκεί. Και με τον γνωστό αινιγματικό τρόπο του σχεδιαστή, η έμπνευση της συλλογής μέχρι και το όνομά της, μάς προετοίμαζε από τον θάνατό του κιόλας, γι’ αυτή την παρουσίαση.

Imaxtree

Η Cindy Crawford και η κόρη της Kaia Gerber στην πασαρέλα της Fall 2022 συλλογής Off-White

Η θεματική της τελευταίας συλλογής του Virgil Abloh για το Off-White, είχε ξεκινήσει δυο μέρες μετά τον θανάτό του. Τότε πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι και το πάρτι/παρουσίαση της τελευταίας συλλογής του για τον οίκο Louis Vuitton. Η θεματική του “spaceship” ήταν μία που κράτησε από τότε και που «έφερε» εκείνος στο σημαντικό αυτό τελευταίο show του για το Off-White.

Για εμένα, λοιπόν, αυτή είναι η πραγματική εξέλιξη για την οποία μιλούσε, ένα χρόνο πριν. Αυτή η «συνεργία οράματος» ήταν πάντα μέρος της φιλοσοφίας του σχεδιαστή, είτε σχεδίαζε ρούχα, είτε παπούτσια για τη Nike, είτε έπαιζε μουσική στη Μύκονο. Όλα είχαν έναν σκοπό. Όλα ήταν μέρος ενός καλοκουρδισμένου masterplan. Αυτό το όραμα μεταφέρθηκε και στη Fall 2022 συλλογή Off-White που μέσα από 84 looks, πρόβαλε για τελευταία φορά το δημιουργικό του δαιμόνιο.

Imaxtree

Αν και το όραμά του θα παραμείνει «ζωντανό» και στις επόμενες συλλογές του brand, αυτή δείχνει πιο ολοκληρωμένα τι ήθελε να πετύχει: την απομυθοποίηση της μόδας. Ο Virgil Abloh είχε το βλέμμα πάντα στραμμένο προς το μέλλον και αυτή η συλλογή είναι μία μίξη αυτού και της κληρονομιάς που άφησε στον οίκο που ήταν (φυσικά) πάντα μπροστά.

Imaxtree

Η Μariacarla Boscono και η Amber Valletta

Η κληρονομιά του Abloh ήταν «ζωντανή» στα ρούχα της Fall 2022 συλλογής

Η Fall 2022 συλλογή Off-White των 84 looks, περιλάμβανε μία σειρά από τα signature styles του σχεδιαστή. Όπως σε κάθε συλλογή του Abloh, έτσι κι εδώ, πρωταγωνίστησαν οι όγκοι και τα καινοτόμα designs. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται μέσω της αισθητικής που είχε πάντα ο σχεδιαστής για τα ρούχα του: το κλασικό συναντάει το σύγχρονο.

Imaxtree

Στη συλλογή Off-White, λοιπόν, υπήρχαν κλασικά κοστούμια τα οποία είχαν σύγχρονα prints. Αυτό είναι από τα “Abloh-isms” που λέγαμε παραπάνω που κράτησαν το πνεύμα του σχεδιαστή «ζωντανό».

Imaxtree

Αυτή του η «μανία» να πειραματίζεται με τα classics και να βρίσκει νέους και καινοτόμους τρόπους να τα παρουσιάζει, ήταν το γενικότερο feeling της συλλογής Off-White. Υπήρχε για π.χ., ένα μίνι φόρεμα με παγιέτες που στο πλάι ήταν τυπωμένη η φράση “Little Black Dress”, με τα signature εισαγωγικά για τα οποία είναι γνωστά ο οίκος. Αυτό, μαζί με τις λευκές σημαίες που κρατούσαν τα μοντέλα που είχαν γραμμένη τη φράση, “Question Everything” (σ.σ.: αμφισβήτησε τα πάντα), επιβεβαίωσαν ότι τη συλλογή είχε όντως σχεδιάσει ο Abloh και κανείς άλλος.

Imaxtree

H Naomi Campbell και η Kendall Jenner στην πασαρέλα της Fall 2022 συλλογής Off-White

Αυτά σε συνδυασμό με την effortlessly κουλ διάθεση που είχαν τα ρούχα, με τα oversized puffer jackets τα οποία ήταν συνδυασμένα με μίνι και πιο polished φορέματα, τα tie-dye total looks που ήταν ένα κλείσιμο ματιού στο streetwear.

Imaxtree

Τα varsity jackets φορεμένα με faux γούνινα παλτό και όλη αυτή η αντιπαράθεση στους όγκους, η οποία ήταν το σήμα κατατεθέν της αισθητικής του Virgil, συνέβαλαν στο να είναι αυτή η συλλογή Off-White ένας πραγματικός φόρος τιμής στο όραμά του.

Imaxtree

Τα highlights της συλλογής Off-White

Το αποκορύφωμα όμως ήταν δυο πράγματα: Οι γυναικείες παρουσίες/μούσες του σχεδιαστή που περπάτησαν στην πασαρέλα του show. Μοντέλα και φίλες του Virgil Abloh τον τίμησαν, περπατώντας στο τελευταίο show που σχεδίασε για το Off-White, κάνοντάς το ένα «βαρύ» συναισθηματικά, show.

Imaxtree

Αριστερά: Η Serena Williams

H τενίστρια Serena Williams και τα μοντέλα Naomi Campbell, Cindy Crawford, Helen Christensen, Kaia Gerber, Kendall Jenner, Karlie Kloss, Amber Valletta, οι Gigi και Bella Hadid, η Mariacarla Boscono και πολλές ακόμα, βρέθηκαν στην σκηνή του σημαντικού αυτού show.

Imaxtree

H Karlie Kloss και η Gigi Hadid

Imaxtree

Έπειτα, ήταν αυτές που πρόσφεραν και το κατάλληλο συναίσθημα στο show, ειδικά από το δεύτερο μισό και έπειτα, που είδαμε στην πασαρέλα τα φημισμένα ογκώδη φορέματα με τούλι, τα οποία παρουσίασε στη Fall 2022 συλλογή Off-White.

Imaxtree

H Helena Christensen και η Bella Hadid

Και τα οποία ήταν «εκεί» για να επισφραγίσουν την βασική φιλοσοφία της αισθητικής του οίκου αλλά και της συλλογής: το streetwear συναντάει την couture/high-end μόδα. Αυτό ήταν και θα παραμείνει να είναι και μετά, το όραμα ενός τεράστιου σχεδιαστή που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να οραματίζονται τη μόδα (και το μέλλον της) διαφορετικά.

Ο πειραματισμός ήταν πάντα στο «αίμα» του οίκου Off-White και θα συνεχίσει να είναι ακόμα κι αν ο Virgil Abloh δεν θα είναι εκεί για να το κατευθύνει. Ο λόγος; Γιατί μετέφερε τον ενθουσιασμό του για την μόδα, τον δίδασκε και εκπαίδευε τη νέα γενιά. Έτσι, κατάφερνε να είναι πάντα μπροστά.