FASHION NEWS

Mια μεγάλη έκθεση διοργανώνεται προς τιμήν του Gianni Versace

Ο Gianni Versace σε show του, το 1991, με τις Christy Turlington (αριστερά) και Linda Evangelista (δεξιά) @2022 AP Photo

Ό,τι και να πει κανείς για τον Gianni Versace, τον μεγάλο αυτό σχεδιαστή που αγάπησε τη γυναίκα όσο κανένας άλλος, είναι λίγο. Ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές, που έχει το δικό του κεφάλαιο με χρυσά γραμμάτα στην ιστορία της μόδας, τιμάται τώρα σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνον.

Η ζωή του Gianni έχει γίνει σειρά, έχει καταγραφεί πολλές φορές σε άρθρα, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά σε εκθέσεις, που επιβεβαιώνουν πως, ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του, συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου. Φυσικά, σε αυτό οφείλεται και το τεράστιο ταλέντο του στον σχεδιασμό ρούχων, όπου μέσα στη δεκαετία της καριέρας του, κατάφερε να διαπρέψει. Το εκκεντρικό βλέμμα που είχε απέναντι στη μόδα, γιορτάζεται τώρα στο Groninger Museum στην Ολλανδία, σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του σχεδιαστή, ως τώρα. Αλλά τι θα δει κανείς σε αυτή την έκθεση και μήπως να κλείσουμε εισιτήρια για Ολλανδία;

Gianni Versace Retrospective: Η μεγαλύτερη έκθεση προς τιμήν του Ιταλού σχεδιαστή

Γεννημένος μόδιστρος, ο Gianni Versace γεννήθηκε στη Νότια Ιταλία, όπου από μικρή ηλικία άρχισε να πειραματίζεται με το γυναικείο ένδυμα. Αυτός ο πειραματισμός του, του βγήκε τελικά σε καλό, με τον σχεδιαστή να αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στη μόδα, όπου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε και μια νέα γενιά μοντέλων, τα πλέον γνωστά και ως 90s supermodels. Αν και ήδη γνωστός, το όνομά του Gianni μαθεύτηκε σε όλο τον δυτικό κόσμο, όταν δολοφονήθηκε στα σκαλιά του σπιτιού του στο Miami της Florida, το 1997.

O Gianni Versace και η Jennifer Flavin στο show της Fall/Winter Haute Couture1990-91 συλλογής / @2022 AP Photo
O Gianni Versace και η Jennifer Flavin στο show της Fall/Winter Haute Couture1990-91 συλλογής

Η συνεισφορά του στη μόδα, χρονολογείται από το 1989 μέχρι και το 1997 και στην επερχόμενη έκθεση στο Groninger Museum, οι επισκέπτες πρόκειται για δουν όλο το φάσμα της καριέρας του. Από το ξεκίνημά του, την αγάπη του για το bondage, το οποίο παρουσίασε με τον πιο high-end fashion τρόπο, μέχρι και τα εμβληματικά fashion shows του που ήταν ένας εορτασμός της μόδας.

Στην έκθεση Gianni Versace Retrospective, λοιπόν, θα παρουσιαστεί αναλυτικά όλη η κληρονομιά του μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, αρχεία και φυσικά ρούχα, κάποια από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ως τώρα. Iconic σχέδια, όπως το φημισμένο φόρεμα με τις παραμάνες της Elizabeth Hurley, θα είναι μέρος της έκθεσης.

O Gianni Versace σε show, το1994 με τις Jerry Hall (αριστερά) και την Helena Christensen. (δεξιά) / @2022 Luca Bruno/Αssociated Press
O Gianni Versace σε show, το1994 με τις Jerry Hall (αριστερά) και την Helena Christensen. (δεξιά)

«Ο Gianni Versace αντιλαμβανόταν τη δύναμη των media, καλύτερα από κανένα άλλο. Ηγήθηκε των influencers του σήμερα και τους έστρωσε τον δρόμο. Ο Versace έβαζε celebrities στις πρώτες σειρές των fashion shows του, αντί για δημοσιογράφους μόδας», σχολίασε σχετικά το μουσείο, σε statement. «Έντυσε αυτούς τους celebrities για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί και για τις ερμηνείες τους στη σκηνή. […] Η στρατηγική του Versace ήταν τρομερά αποτελεσματική σε ένα μεγάλο κοινό».

Η έκθεση, θα διαθέτει τρεις θεματικές που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της καριέρας και της ζωής του Gianni Versace: Self-confidence and supermodels -το πρώτο κομμάτι που θα παρουσιάζει το ξεκίνημά του μέχρι και τις iconic καμπάνιες του με τα supermodels της εποχής. Ancient Greece, pop art and bondage -το δεύτερο κομμάτι που δείχνει τις βασικές επιρροές των σχεδίων του. Και φυσικά, το τρίτο κομμάτι, το 1997 murder, όπου αναφέρεται στη δολοφονία του, αλλά και τον αντίκτυπο του θανάτου στη μόδα και την ποπ κουλτούρα.

Όλα δείχνουν τρομερά ελκυστικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε να σκέφτομαστε «Να κλείσουμε ένα ταξιδάκι στο Άμστερνταμ;». Έχεις πάντως, χρόνο να το σκεφτείς. Η έκθεση Gianni Versace Retrospective στο Groninger Museum στην θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2023.