ΜΟΔΑ

Μία 8χρονη δεν θέλει να της λένε πώς να ντύνεται και είναι το πιο έξυπνο video που έχεις δει εδώ και καιρό

Αυτή την εποχή, τα παιδιά είναι φοβερά ξύπνια και πιο συνειδητοποιημένα από ποτέ. Απόδειξη, η 8χρονη φεμινίστρια  Daisy Edmonds που έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στις εταιρείες που προωθούν προϊόντα στη βιομηχανία της μόδας τα οποία απευθύνονται συγκεκριμένα σε αγόρια ή κορίτσια, αλλά και στις εξίσου περήφανες φίλες της.

 

Στο video, η Daisy και η μαμά της κάνουν τα ψώνια τους σε Βρετανικό supermarket, όταν οι ανισότητες μεταξύ αγορίστικων και κοριτσίστικων ρούχων γίνονται τόσο εξαιρετικά φανερές που η μικρή εξοργίζεται και φυσικά η μαμά της το καταγράφει. Αφού σύγκρινε τις διαφορές στα t-shirts -“Γεια’, “Πανέμορφη”, “Νιώθω υπέροχα!” για τα κορίτσια και “Η περιπέτεια στην έρημο περιμένει”, “Σκέψου διαφορετικά” και “Ήρωας!” για τα αγόρια – η Daisy επισημαίνει το πόσο άσχημο είναι να βάζουν μικρά παιδιά σε ‘κουτάκια’ τέτοιου είδους ανάλογα με το φύλο τους.

“Είναι άδικο επειδή όλοι νομίζουν πως τα κορίτσια πρέπει να είναι απλά όμορφα και τα αγόρια περιπετειώδη” λέει στο video. “Γιατί πρέπει τα ρούχων των αγοριών και των κοριτσιών να είναι χωρισμένα εξαρχής; Είμαστε το ίδιο καλοί.” Συνεχίζει, σαν να δίνει διάλεξη περί των διακρίσεων στα δύο φύλα και όπως ακούγεται και η μαμά της να λέει, είναι “πανέξυπνο”. Όπως αποδεικνύει η Daisy, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι φεμινιστές/στριες ανήκουν σε όλα τα φύλα, μεγέθη, εθνικότητες και ηλικίες.

Και φυσικά και έχει δίκιο. Είναι συνθήκες σαν κι αυτές -ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο ο διαχωρισμός των ρούχων αγοριών και κοριτσιών- που είναι υπεύθυνες για το πώς αντιμετωπίζουμε την ουδετερότητα των φύλων ή τον εναγκαλισμό τους (Οι άντρες δέχονται ακόμα περίεργα βλέμματα όταν βρίσκονται σε διαδρόμους με γυναικεία ρούχα, για παράδειγμα).

Ευτυχώς που υπάρχουν και παιδιά σαν την Daisy και αποτελούν παράδειγμα όχι μόνο για τους συνομήλικούς της αλλά και για τους ενήλικους αντίστοιχα.