ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

MFW: Ο Giorgio Armani τιμά τα θύματα της Ουκρανίας με ένα σιωπηλό show

Imaxtree

Υπάρχει κάτι το απόμακρο και το άβολο, σχεδόν, σε ένα fashion show χωρίς μουσική. Το μόνο που ακούς είναι οι σκέψεις του σχεδιαστή. Το μόνο που ακούς είναι το ρούχο. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η συλλογή. Χωρίς μουσική, επικεντρώνεσαι στα ρούχα. Δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί, παρά μόνο εσύ και το ρούχο. Ο Giorgio Armani κατάφερε να προσφέρει μόνο συναίσθημα στους θεατές με την παρουσίαση της Fall 2022 συλλογής του.

Η παρουσίαση της συλλογής του οίκου, στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, ήταν μια σημαντική στιγμή για τον φετινό θεσμό, όταν την ίδια ώρα εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Η μόδα καθ’ αυτή, δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση, παρά μόνο η επιβίωση. Ο Giorgio Armani, λοιπόν, αποφάσισε να εκφράσει τον σεβασμό του απέναντι στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και ένα show χωρίς μουσική, ήταν ο τρόπος του.

Η επιλογή του Giorgio Armani για ένα βουβό show

Ο Giorgio Armani αποφάσισε να κλείσει τη μουσική στην παρουσίαση της Fall 2022 συλλογής του ομώνυμου οίκου. Ο σκοπός του ήταν να τιμήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. «Η απόφασή μου να μην χρησιμοποιήσω καθόλου μουσική , πάρθηκε ως δείγμα σεβασμού απέναντι στον κόσμο που εμπλέκεται στην συνεχώς εξελισσόμενη τραγωδία στην Ουκρανία», αναφέρει σε statement ο οίκος.

Κάπως έτσι, τα μοντέλα περπάτησαν σε μια «σιωπηλή» πασαρέλα, η οποία διακοπτόταν κάθε λίγο από το χειροκρότημα του κοινού. Αν και υπήρχε μια τραγικότητα και ειρωνεία στο να βλέπεις όλους αυτούς τους «ευνοημένους» ανθρώπους να κάθονται στο front row και να χειροκροτούν τη μόδα, ενώ παραδίπλα καταστρέφονται ζωές, η απόφαση του Giorgio Armani για ένα βουβό show ήταν η σωστή επιλογή. Ήταν μια σημαντική αναγνώριση από μια βιομηχανία, που συνεχίζει κανονικά τη «ζωή» της, άρα και τις παρουσιάσεις των Fall 2022 συλλογών, λες και δεν συμβαίνει τίποτα.

«Το καλύτερο πράγμα είναι να περάσεις το μήνυμα ότι δεν θέλεις να γιορτάσεις, γιατί κάτι πολύ δυσάρεστο συμβαίνει γύρω μας», ανέφερε συγκινημένος, μετά το show, ο 87χρονος σχεδιαστής. Ο σχεδιαστής, ο οποίος εξήγησε τον λόγο που δεν υπήρχε μουσική πριν ξεκινήσει το show, μέσω voiceover, ξέρει να πιάνει το παλμό της επικαιρότητας, και να δείχνει με πιο ανθρώπινο τρόπο τις ανησυχίες του για όσα συμβαίνουν. Αν, λοιπόν, η μόδα είναι ένας τρόπος διαφυγής, τότε η Fall 2022 συλλογή Giorgio Armani πέτυχε διάνα.

Imaxtree

Τα ρούχα της συλλογής

Η σιωπή σαν να ενέτεινε το ύφος της Fall 2022 συλλογής Giorgio Armani, η οποία παρουσίασε ρούχα που εμπνεύστηκαν αρκετά από τους βασικούς κώδικες του οίκου. Τα χαρακτηριστικά μεσάτα σακάκια, οι κομψές pegged παντελόνες, τα flapper βραδινά φορέματα από τα οποία όσο κρέμονταν λαμπερές χάντρες, κάνοντας έναν «βαρύ» θόρυβο, όλα ήταν πολύ “Armani”. Το signature μπλε για το οποίο είναι γνωστός ο οίκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογή, η οποία έδωσε βάση στο power dressing.

Imaxtree

Αυτό, δόθηκε πιο «ήπια» μέσα από τη Fall 2022 συλλογή Giorgio Armani μιας η χρήση βελούδου και μαλακών, χουχουλιαστών oversized υφασμάτων που πρόσφεραν μια πιο soft πλευρά στα, κατά τα άλλα, αυστηρά ρούχα.

Imaxtree

Ήταν αυτά τα tailored κομμάτια with a (soft) twist, που βεβαίωσαν την επιτυχία της συλλογής και που αγκάλιαζαν το γυναικείο σώμα όμορφα, μέσα από την χρήση metallic και βελούδινων υφασμάτων.

Imaxtree

Έπειτα, ήταν οι διακριτικές αναφορές στην Art Deco σε jackets και τα prints φορεμάτων που έκαναν τη συλλογή Giorgio Armani πιο ανάλαφρη, αλλά και σοφιστικέ παράλληλα.

Imaxtree

Φυσικά, ο «σταρ» της συλλογής ήταν τα eveningwear κομμάτια. Εκεί είναι που ο Giorgio Armani διαπρέπει κάθε φορά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε αυτό το show.

Imaxtree

Sparkly παντελόνια, φορέματα με χάντρες φορεμένα πάνω από βελούδινες παντελόνες και εντυπωσιακές metallic λεπτομέρειες σε τοπ, αλλά και σε patterns, κράτησαν τη συλλογή πιστή στην αισθητική του οίκου.

Imaxtree

Αλλά σε αυτό βοήθησε και ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε το show. Αυτή η σιωπιλότητα του show μάς έκανε να δούμε τα ρούχα με άλλη ματιά, με άλλη βαρύτητα, εκτιμώντας περισσότερο την αφορμή για μια τέτοια παρουσίαση, αλλά και την δεξιοτεχνία που απαιτείται για τη δημιουργία ρούχων υψηλής ραπτικής. Αν και όχι η πιο καινοτόμα συλλογή ρούχων, ο Giorgio Armani τα έκανε όλα καλά.