FASHION NEWS

Met Gala 2024: Το φετινό θέμα των «Όσκαρ» της μόδας, μπερδεύει

© Charles Sykes/AP Images

Ως λάτρης της μόδας αλλά και άνθρωπος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το Met Gala, ήταν από πάντα ένας σημαντικός θεσμός της βιομηχανίας αυτής. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, τα τελευταία χρόνια, η μόδα που βλέπουμε στο χαλί του θεσμού, είναι “meh” (εκτός μερικών εξαιρέσεων). Γιατί, στην ουσία, αυτό είναι που τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου. Η μόδα στο κόκκινο χαλί της έκθεσης, δηλαδή, που πραγματοποιείται στο Metropolitan Museum of Art για το Costume Institute τμήμα του, την πρώτη Δευτέρα του Μάη.

Το Met Gala 2024, λοιπόν, επιστρέφει και η θεματική του σίγουρα θα συζητηθεί. Ίσως γιατί κανείς δεν έχει τελείως καταλάβει το θέμα του.

Ποιο θα είναι το θέμα του Met Gala 2024;

Η διοργάνωση ανακοίνωσε το νέο θέμα του Met Gala 2024 και ήδη, συζητιέται. Περισσότερο, γιατί έχει προκαλέσει μια σύγχυση ως προς το ποιο θα είναι τελικά το dress code που θα δούμε στις 6 Μαΐου. Ποιο είναι το θέμα, λοιπόν; “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion” (=Ωραίες Κοιμώμενες: Η αφύπνιση της μόδας). Αν και το τίτλος του θέματος μπορεί να είναι παραπλανητικός, να σου πω σε αυτό το σημείο ότι το θέμα του Met Gala 2024 δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ταινία της Disney και με κανένα άλλο animation. Στην πραγματικότητα, η έκθεση στοχεύσει στο να υπενθυμίσει στον κόσμο μερικά από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της μόδας (όχι πρόσωπα της μόδας) των τελευταίων 400 χρόνων, που έχουν μείνει στην αφάνεια, που είναι τρομερά «εύθραυστα» και αξίζουν τη μνεία.

Στην έκθεση του Met Gala 2024 θα υπάρχουν 250 παλαιότερα αλλά και πιο σύγχρονα κομμάτια. Ενώ, θα υπάρχουν δηλαδή, και πιο καινούργια κομμάτια από σχεδιαστές όπως οι Philip Lim, Stella McCartney και Conner Ives, σύμφωνα με την Vogue η έκθεση θα έχει και αρκετά αρχειακά κομμάτια από τους τιτάνες της μόδας, Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior και Hubert de Givenchy, μεταξύ άλλων.

Ο Andrew Bolton (curator της έκθεσης και μέλος του τμήματος), εξηγεί ότι στην έκθεση θα υπάρχουν και περίπου 50 κομμάτια τα οποία είναι πολύ εύθραυστα για να τα φορέσει κανείς (ένα ξεκάθαρο hint στην Kim Kardashian η οποία το 2021 φόρεσε ένα Bob Mackie φόρεμα της Marilyn Monroe, καταστρέφοντάς το, προσπαθώντας να χωρέσει σε αυτό). Τα ιστορικής σημασίας αυτά κομμάτια, θα περιλαμβάνουν και έναν κορσέ από την ελισαβετιανή περίοδο, αλλά και μια μεταξωτή τουαλέτα από το 1877 που σχεδίασε ο Charles Frederic Worth. «Η μόδα είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά είδη τέχνης, λόγω της σύνδεσής της με το σώμα», σχολιάζει ο Bolton στη Vogue. «Διανθίζεται με την ανάμνηση και τα συναισθήματα και ταυτιζόμαστε με αυτή μέσα από τις αισθήσεις μας. Ένα πράγμα που ελπίζω ότι θα κάνει, είναι να ενεργοποιήσει την αισθητήρια εκτίμησή μας για τη μόδα».

O curator της έκθεσης του Met Gala, Andrew Bolton / © Jocelyn Noveck/ΑP Images
O curator της έκθεσης του Met Gala, Andrew Bolton

Ποιοι θα είναι οι οικοδεσπότες;

Εκτός από τον οίκο Loewe, χορηγός θα είναι και το TikTok, που σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε και πολλές δημιουργίες του Jonathan Anderson (καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου) στο χαλί. Όσον αφορά τους λαμπερούς οικοδεσπότες, εκτός από την Anna Wintour, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ποιοι A-list σταρ θα είναι μέρος του Met Gala 2024. Πάντως, λόγω χορηγίας, πιστεύεται ότι ένας από τους συν-οικοδεσπότες θα είναι ο Anderson.

Ναι, αλλά ποιο θα είναι το dress code, δηλαδή;

Η συμπροεδρεύουσα του τμήματος του Costume Institute του Metropolitan Museum of Art, Anna Wintour ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν οδηγίες για το dress code του κόκκινου χαλιού, το οποίο φυσικά, θα εμπνέεται από το θέμα της έκθεσης.

Αυτό όμως, που είναι ξεκάθαρο από τώρα, είναι ότι το θέμα του Met Gala 2024 δεν αφορά τις ηρωίδες της Disney. Δηλαδή, να μην περιμένουμε looks όπως το “Cinderella” dress που φόρεσε η Zendaya, το 2019. Αντιθέτως, αυτό που διευκρινίζεται από τώρα, είναι ότι το θέμα θα επικεντρώνεται περισσότερο «στο στοιχείο της φύσης ως μια μεταφορά και στην ευθραυστότητα της παροδικότητάς της», όπως αναφέρει ο Bolton.

Τι καταλαβαίνουμε, λοιπόν, από αυτό το περίπλοκο θέμα; Ότι θα γίνει μια εξερεύνηση της μόδας του παρελθόντος, με έμφαση στο ιστορικό κομμάτι της, στα υλικά που χρησιμοποιούνταν (ίσως;) και πώς αυτά παρουσιάζονται μέσα από το concept μιας έκθεσης μόδας. Τώρα πώς αυτό θα μεταφραστεί στο κόκκινο χαλί, μοιάζει ακόμα κάπως θολό και ασαφές.

Ενώ το θέμα του Met Gala 2024, ως προς το concept μιας έκθεσης, μπορώ να πω ότι είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον ως προς τους ενδιαφερόμενους με τη μόδα, δεν μπορώ να δω πώς θα αυτό θα «σταθεί» στο κόκκινο χαλί. Θα είναι η θεματική αυτό που θα «σπάσει» τον φαύλο κύκλο της μετριότητας των looks που βλέπουμε στο χαλί τα τελευταία χρόνια ή θα είναι μια ακόμη χρονιά που ο καθένας «κάνει τα δικά» του -για να το πω πολύ απλά;

Αν και θεωρώ ότι υπάρχουν αλλά θέματα που θα είχαν ενδιαφέρον, όπως μια έκθεση αφιερωμένη στη βασίλισσα του punk, Vivienne Westwood, που απεβίωσε πριν περίπου έναν χρόνο, ίσως το φετινό Met Gala 2024 να δώσει το ελεύθερο στους καλεσμένους του να εμπνευστούν από την ιστορία της μόδας, επιτρέποντάς τους τελικά να παρουσιάσουν μοναδικά looks στο χαλί.