FASHION NEWS

Manolo Blahnik x Birkenstock: Τα αγαπημένα σανδάλια λαμβάνουν το πιο luxurious makeover. Αξίζουν τα χρήματα;

Instagram.com/manoloblahnik/

Το ότι η πανδημία μας άφησε κουσούρια, νομίζω είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω, χωρίς το άγχος ή χωρίς έστω να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι κάτι μπορεί να κολλήσουμε. Δεν μπορείς να αφεθείς πλήρως, δεν μπορείς να είσαι εκατό τοις εκατό, ο παλιός σου εαυτός.

Αυτό φυσικά, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη μόδα και το στιλ μας. Σε διαφορετικό πλαίσιο σαφώς, αλλά η επιρροή έχει γίνει. Και σου εξηγώ ακριβώς τι εννοώ. Ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε τη μόδα μέχρι και δυο χρόνια πριν, έχει αλλάξει από το πώς την βλέπουμε τώρα. Το γεγονός ότι για δυο χρόνια, ζούσαμε «μέσα» στις φόρμες μας, το ότι βασιστήκαμε αρκετά στα classics της γκαρνταρόμπας για τις εμφανίσεις μας, μας έκανε να δούμε το στιλ μας αλλιώς. Τώρα όμως, δυο χρόνια μετά, που έχουμε επιστρέψει, υπό μια έννοια, στην παλιά μας κανονικότητα, ο κόσμος έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα: σε αυτούς που με τις εμφανίσεις τους συνεχίζουν να ενδίδουν στην άνεση που προσφέρουν τα loungewear ρούχα που φορούσαμε επί lockdown και σε αυτούς, που τους έχει λείψει το glam. Ε, λοιπόν, η συλλογή Manolo Blahnik x Birkenstock είναι τα παπούτσια που συνδυάζουν και τα δυο. Η μόνη μου απορία εδώ, είναι μια: υπάρχει λόγος; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Manolo Blahnik x Birkenstock: Τα πιο άνετα σανδάλια συναντάνε τη high end μόδα

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν αυτές οι δυο κατηγορίες ανθρώπων αυτή τη στιγμή, αυτοί που συνεχίζουν να στοχεύουν στην άνεση και αυτοί που τους έχει λείψει το glam, αυτή η συλλογή καλύπτει τις ανάγκες και των δυο. H συνεργασία της Birkenstock με τον οίκο Manolo Blahnik είναι ένα «ζωντανό» παράδειγμα πώς η μόδα έχει επηρεαστεί από αυτά τα δυο χρόνια. Συνδυάζοντας άνεση και glam μαζί, η συνεργασία της Birkenstock με τον Manolo Blahnik φέρνει τους δυο αυτούς κόσμους μαζί.

Με ανοιχτό, πάντα μυαλό, ας δούμε τα καλά. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένας πολυτελής οίκος μόδας σαν τον Manolo Blahnik, που έχει ταυτιστεί με τη δεξιοτεχνία με την οποία αντιμετωπίζει τη δημιουργία παπουτσιών και δη, των ψηλοτάκουνων παπουτσιών, αυτή τη στιγμή σχεδιάζει φλατ παπούτσια. Και μάλιστα, φλατ σανδάλια. Αντίστοιχα, τα iconic σανδάλια της Birkenstock που είναι συνώνυμα με την άνεση και το καλοκαιρινό ντύσιμο (στη χώρα μας θα τα δεις να φοριούνται από την παραλία μέχρι τη βραδινή έξοδο), μπορούν να γίνουν πιο glam.

Τι θα δεις στη συλλογή

Κάπως έτσι, τα δημοφιλή μοντέλα της Birkenstock, Arizona και Bostons, αποκτούν μια luxurious πινελιά από τον γνωστό υποδηματοποιό. Στη συλλογή Manolo Blahnik x Birkenstock, λοιπόν, θα δεις αυτά τα δυο μοντέλα να γίνονται πιο glam, μέσα από βελούδινα υλικά σε jewel tones και αγκράφες με στολίδια. Έτσι, η πρακτικότητα και το glam γίνονται «ένα». Το ερώτημα όμως, είναι το εξής: αξίζει;

Αξίζουν τα 500€;

Αν κα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία, που θα έκανε και την πιο αντί-φαν των Birkenstock (aka εμένα), να θέλει να φορέσει αυτά τα σανδάλια, έχω ενδοιασμούς. Η τιμή τους με κάνει να σκέφτομαι αν υπάρχει νόημα σε όλο αυτό. Τα παπούτσια κοστολογούνται περίπου στα 550€, στο luisaviaroma.com και το mytheresa.com. Πράγμα που σημαίνει ότι για να αγοράσει κανείς αυτά τα σανδάλια, πρέπει να κάνει την εξής ερώτηση: προτιμάς να πληρώσεις το νοίκι του σπιτιού σου ή να αγοράσεις αυτές τις «glorified παντόφλες»;

Είναι δηλαδή, η συνεργασία Manolo Blahnik x Birkenstock, μια στην οποία αξίζει να επενδύσει κανείς πραγματικά μόνο και μόνο επειδή τα άνετα αυτά σανδάλια κυκλοφορούν σε μια fun απόχρωση; Μπορεί να είμαι αρκετά αυστηρή, απλά βρίσκω κάπως άδικο το γεγονός ότι ενώ τα σανδάλια αυτά, υπό κανονικές συνθήκες, κοστίζουν πολύ λιγότερο από 500€, με το που συνδέονται με έναν πολυτελή οίκο, η τιμή τους αλλάζει αισθητά.

Πιστεύω, λοιπόν, και ότι τα απλά Birkenstock είναι μια εξίσου καλή (και πιο οικονομική επιλογή), για όποιον θέλει ένα διαχρονικό ζευγάρι σανδάλια. Αν πάλι, είσαι στη φάση που θέλεις να ενδώσεις σε μια τέτοια αγορά, κανείς δεν σε κρατάει από το να το κάνεις. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα, βέβαια, γιατί μέσα σε μερικές ημέρες τα σανδάλια έχουν βγει sold out. Για κάποιους βλέπεις, αυτή η συνεργασία, αξίζει.