FASHION NEWS

Louis Vuitton x Frank Gehry: H συνεργασία που επιβεβαιώνει ότι η μόδα είναι τέχνη

Launchmetrics Spotlight

Θυμάμαι ένα debate που είχα με μια καθηγήτριά μου στη σχολή ενδυματολογίας, σχετικά με το αν η μόδα είναι τέχνη. Για εμένα, η δήλωση αυτή δεν χρειαζόταν δεύτερη σκέψη, γιατί θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο πως η μόδα είναι τέχνη, ενώ εκείνη πίστευε το αντίθετο. Πιστεύω ότι αν κάναμε την ίδια συζήτηση τώρα, και της έδειχνα τη συνεργασία του οίκου Louis Vuitton με τον Frank Gehry, θα συμφωνούσε μαζί μου.

Εμπιστεύσου τον αρχιτέκτονα Frank Gehry για να θολώσει τις γραμμές μεταξύ μόδας και τέχνης. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας, που τα κτίριά του αποτελούν μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα στον κόσμο και που, μεταξύ άλλων, έχει σχεδιάσει και το εμβληματικό μουσείο Fondation Louis Vuitton, συνεργάζεται ξανά με τον γνωστό οίκο για τη δημιουργία μιας one-of-a-kind συλλογής με τσάντες. Τσάντες που λενε “stop” σε οποιονδήποτε είχε ποτέ την αμφιβολία αν η μόδα είναι τέχνη. Όταν δεις τις τσάντες της συλλογής Louis Vuitton x Frank Gehry θα καταλάβεις τι εννοώ.

Louis Vuitton x Frank Gehry: Μια συλλογή 11 τσαντών που επισημοποιεί τη σχέση μόδας και τέχνης

Στη φετινή έκθεση Art Basel στο Μαϊάμι, ο Frank Gehry και η Louis Vuitton αποκάλυψαν τη συνεργασία τους, που μεταφράζεται σε μια εντυπωσιακή συλλογή τσαντών. Ο οίκος έδωσε την ελευθερία στον γνωστό αρχιτέκτονα να προσφέρει τη δική του ματιά στην εμβληματική Capucine bag και, το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή με τσάντες που μοιάζουν με πραγματικά έργα τέχνης.

Η συλλογή Louis Vuitton x Frank Gehry περιλαμβάνει 11 επανεκτελέσεις της Capucine bag, με κάθε κομμάτι στην έκθεση στο Μαϊάμι να στηρίζεται σε ή να περιλαμβάνει κομμάτια από γυαλί. Οι τσάντες περιτριγυρίζονταν μάλιστα από σημειώσεις, σκίτσα και παλαιότερα έργα του Gehry, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα την έμπνευση πίσω από τη συλλογή.

Σύμφωνα με τον Gehry, η συνεργασία αυτή ήταν σαν ένα πείραμα για τον ίδιο και μια αφορμή για να το διασκεδάσει, σχεδιάζοντάς τη. «Δεν είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω -οι τσάντες-, οπότε η συλλογή ήταν μια ευκαιρία για νέες ιδέες. Κάθε δημιουργικός άνθρωπος το περνάει αυτό. Είναι παρόμοιο με το να κάνεις μια ταινία ή να στέλνεις έναν πύραυλο στο φεγγάρι», αναφέρει ο 94χρονος αρχιτέκτονας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Gehry δήλωσε ότι πίστευε στην αρχή ότι κάποια από τα σχέδιά του δεν θα λειτουργούσαν. «Είναι δύσκολο να προσαρμόσεις το ήδη υπάρχον σχέδιο της Capucine bag, το οποίο είναι από μόνο του πολύ δυνατό. Δουλέψαμε το σχέδιο με πολλά γραφιστικά στοιχεία, με 2-D και κάποιες εικόνες που κάναμε ήταν συναρπαστικές. Ήμουν σκεπτικός στην αρχή αν το αρχιτεκτονικό σχήμα του θα ήταν δυνατό, βέβαια», παραδέχεται.

Το τελικό αποτέλεσμα πάντως στις τσάντες της συλλογής Louis Vuitton x Frank Gehry έχει αρκετά αρχιτεκτονικό ύφος. Κάποιες τσάντες περιλαμβάνουν το LV λογότυπο που σχεδίασε όταν δούλεψε το κτίριο του Fondation Louis Vuitton, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και η Bear with us Clutch, μια φορέσιμη εκδοχή ενός παλαιότερου γλυπτού του από το 2014, που εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης στη Νέα Ορλεάνη.

Η συλλογή Louis Vuitton x Frank Gehry έχει χωριστεί δε, σε 4 θεματικές, οι οποίες εμπνέονται από τις διάφορες περιόδους από τις οποίες έχει περάσει η δουλειά του αρχιτέκτονα: “Architecture & Form”, “Material Exploration”, “Animals” και “Twisted Box”. Φυσικά, η τελευταία θεματική περιλαμβάνει και νέες εκδοχές της φημισμένης Twisted Box bag, που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον οίκο το 2014 και είναι εμπνευσμένη από το “twist cube” έργο του.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτές οι τσάντες είναι πραγματικά collector’s items και οι τιμές τους ξεπερνάνε αυτή μιας «απλής» Capucine bag. Οι τιμές σε κάποιες από αυτές τις τσάντες ξεπερνάνε τα 40.000 δολάρια, καθώς έχουν κοστολογηθεί (δικαίως) σαν έργα τέχνης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος Louis Vuitton συνεργάζεται με καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς. Από το 1988 μέχρι και σήμερα, έχει συνεργαστεί με artists όπως ο Alberto Giacometti, ο James Rosenquist, ο Sol LeWitt και πιο πρόσφατα με την Yayoi Kusama.