FASHION SHOW

Louis Vuitton: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την Cruise 2020 συλλογή του οίκου

AP Photo/Mary Altaffer

Την Τετάρτη το βράδυ, ο Nicolas Ghesquière έκανε "check-in" στη Νέα Υόρκη. Για τη Cruise 2020 συλλογή του Louis Vuitton, ο σχεδιαστής παρουσίασε το fashion show στο TWA Flight Center στο JFK Airport στο Μεγάλο Μήλο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ghesquière με φόντο τον θρυλικό τερματικό σταθμό που είχε σχεδιάσει ο Eero Saarinen, το 1962 εντυπωσίασε τους καλεσμένους του με τους 3ήμερους εορτασμούς που είχε οργανώσει, με αφορμή το show.

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Από τη φουτουριστικού ύφους συλλογή μέχρι και το φόρο τιμής του σχεδιαστή στη Νέα Υόρκη, παρακάτω τα highlights του show.

Το show έγινε στο TWA Flight Centre στο αεροδρόμιο του JFK

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Για την έκτη Cruise συλλογή του για τον οίκο Louis Vuitton, o Nicolas Ghesquière αποφάσισε να παρουσιάσει τη νέα κολεξιόν στο πρόσφατα ανακαινισμένο TWA Flight Center, στο αεροδρόμιο JFK. Ο τερματικός σταθμός, θεωρείται από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης, ένα κτίριο το οποίο χτίστηκε στα ’60s από τον αρχιτέκτονα Eero Saarinen και αποτελεί από τους πιο γνωστούς αεροπορικούς σταθμούς στον κόσμο. Το νεο-φουτουριστικό κτίριο (το οποίο δηλώθηκε και επίσημα ως αξιοθέατο το 1994 και δεν λειτουργεί πια σαν σταθμός) αποτέλεσε έμπνευση για την εξίσου φουτουριστικού ύφους κολεξιόν του LV, ενώ ακόμα και οι στολές των αεροσυνοδών ερμηνεύτηκαν στη συλλογή, μέσα από ρούχα που θύμιζαν σούπερ ηρωίδες.

Η συλλογή είναι φόρος τιμής του Ghesquière στη Νέα Υόρκη

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Ο Ghesquière είχε μια πολύ διαφορετική εικόνα για τη γνωστή πρωτεύουσα, την οποία αποτύπωσε στις δημιουργίες του για τη Cruise 2020 συλλογή. «Επιβιβάστηκα σε αυτό τον σταθμό, όταν ήταν ακόμη ανοιχτός. Δεν μπορώ να θυμηθώ πριν πόσα χρόνια ήταν αυτό, αλλά πρέπει να ήταν στα ’90s. Ήταν, νομίζω το τρίτο μου ταξίδι στη Νέα Υόρκη, οπότε είχε να κάνει με την ανάμνηση του συναισθήματος, όταν ξεδιπλώνεις την πόλη. Νομίζω ότι όταν έρχεσαι για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, έχεις τόσα πολλά ν’ ανακαλύψεις που οι εικόνες είναι τόσο έντονες στο μυαλό σου», δήλωσε σχετικά. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχουν φουτουριστικές μέχρι και ’80s αναφορές στην κολεξιόν, με τον Ghesquière να μεταφράζει τα στερεότυπα που συχνά χαρακτηρίζουν την πόλη, με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να προσφέρει ένα απολαυστικό υπερθέαμα μέσα από τις δημιουργίες του. Φυσικά, σε αυτό συνέβαλαν και οι ουρανοξύστες της πόλης, που ειδικά το ’80 και το ’90 είχαν μια πιο «διαστημικού» ύφους αισθητική, απ’ ότι τώρα (ήταν το trend της εποχής, βλέπεις) η οποία είναι φανερή και στα ρούχα της συλλογής.

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Ήταν και ο Batman στη συλλογή

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Αν παρατηρήσεις τη δουλειά του Nicolas Ghesquière που είχε κάνει για τον οίκο Balenciaga, θα καταλάβεις ότι οι σούπερ ήρωες είχαν πάντα μια θέση στις συλλογές του. Σαν να φτιάχνει «πανοπλίες» για τη σύγχρονη γυναίκα, προσπαθώντας να τους δώσει «σούπερ δυνάμεις», μέσα τα φουτουριστικά του σχέδια. Έτσι και σε αυτή τη συλλογή, λοιπόν, ο σχεδιαστής παραδέχτηκε ότι σούπερ ήρωες, όπως ο Batman αποτέλεσαν έμπνευση. «Μια από τις ιδέες που είχα ήταν το Gotham City. Μου αρέσει πολύ η φαντασία που υπάρχει γύρω από τη Νέα Υόρκη. Υπήρχε ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής στην στολή του Batman από την τηλεοπτική σειρά του ’60», ανέφερε σχετικά.

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Οι «εορτασμοί» για τη συλλογή διήρκεσαν 3 ημέρες

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Ο Nicolas Ghesquière αποφάσισε να κάνει ένα τρικούβερτο πάρτι, πριν και μετά την παρουσίαση της συλλογής. Πριν την έναρξη του show είχε προγραμματίσει ένα πολυτελές δείπνο στο Waverly Inn, όπου οι χαρτοπετσέτες είχαν τυπωμένο πάνω τους το μήνυμα, “I LV NY” ενώ μέχρι και ποτήρια του κρασιού είχα το LV λογότυπο χαραγμένο. Την επόμενη μέρα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα γύρω από το Άγαλμα της Ελευθερίας, σε ένα καράβι με το όνομα, “Louis Vuitton Cruise”, ενώ μετά το τέλος του show οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν στο MoMa PS1 στο Brooklyn, όπου πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι που κράτησε μέχρι το πρωί.

Η συλλογή «χτίστηκε» γύρω από το location

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Αντί να στοχεύσει σε πολιτιστικές αναφορές, ο Ghesquière επέλεξε για άλλη μια φορά να εμπνευστεί αλλά και να στεγάζει τη συλλογή του, σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα το οποίο θαυμάζει πολύ. Έχοντας παρουσιάσει τις κολεξιόν του για τον οίκο Louis Vuitton σε μέρη όπως το Miho Museum στο Κιότο, το Τhe Bob Hope estate στο Palm Springs, αλλά και στο Niteròi Contemporary Art Museum στο Rio, για τον σχεδιαστή παίζει τεράστιο ρόλο το μέρος που θα παρουσιάσει τις Cruise συλλογές του. Η σύνδεση που αισθάνεται ο καλεσμένος, μέσα από την εμπειρία που ζει στον ιστορικό χώρο που έχει επιλέξει ο Ghesquière και φυσικά μέσα από την ίδια τη συλλογή, είναι για εκείνον μια πλατφόρμα για να φέρει δύο διαφορετικούς κόσμους, κοντά. Αυτό και μόνο είναι μια τεράστια κληρονομιά που δημιουργεί για τον θρυλικό γαλλικό οίκο.

Kεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mary Altaffer