ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

LFW: Η πρώτη ανδρική συλλογή του Riccardo Tisci για τον οίκο Burberry. Η απομυθοποίηση του γυναικείου και ανδρικού ενδύματος

ImaxTree

Πρέπει επιτέλους να απομυθοποιήσουμε τα γένη στη μόδα. Το τι ορίζεται ως ανδρικό ή γυναίκειο ρούχο, πρέπει να αρχίσει να έχει αυτή τη non-binary φιλοσοφία που έχει η σεξουαλικότητα. Πρέπει να υπάρχει αυτή η ελευθερία στη μόδα. Ένας τόσο δημιουργικός χώρος, ένας που μέσω ενός ενδύματος μας δίνεται η ευκαιρία να «μεταμορφωθούμε» σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας (στις καλές περιπτώσεις, τελοσπάντων), θα πρέπει να μην βάζει όρια στη φαντασία.

Και ενώ αυτό ίσως να είναι κάτι που προσπαθούν πιο ανεξάρτητοι σχεδιαστές, στη high-end μόδα, είναι λίγο πίσω. Αν υπάρχει ένας designer που εμπνέει αυτή τη φιλοσοφία αυτός είναι ο Riccardo Tisci, χωρίς αμφιβολία. Στη Fall 2021 ανδρική συλλογή που σχεδίασε για τον οίκο Burberry, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας, μεταφέρει σωστά αυτή τη λογική. Της ελευθερίας.

Το concept της συλλογής ήταν αυτό. Ακόμα κι αν εμπνέεται από τη φύση και την κληρονομιά του οίκου για την ανδρική συλλογή Burberry, η απομυθοποίηση του ανδρικού και γυναικείου ενδύματος, είναι «εκεί». Είναι «παρούσα» μέσω του design. Και αυτό την κάνει τόσο προσεγγίσιμη, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η πρώτη ανδρική συλλογή του Riccardo Tisci για τον οίκο Burberry

Ο Riccardo Tisci δεν είναι άγνωστος στο menswear. Σχεδίαζε από πάντα ανδρικά ρούχα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι διαπρέπει στη δημιουργία στο menswear όσο και στο womenswear. Είναι απ’ αυτούς. Απ’ αυτούς που τα κάνει όλα.

ImaxTree

Αλλά αυτό που απολαύσαμε περισσότερο στη Fall 2021 ανδρική συλλογή Burberry ήταν οι «θολές» γραμμές που τράβηξε ανάμεσα στο ανδρικό και γυναικείο ντύσιμο. Και μην ξεγελιέσαι. Η συλλογή είναι σχεδιασμένη για άνδρες. Στο show (που παρουσίασε χωρίς κοινό), όλα τα looks, εκτός από τρία, ήταν ανδρικά. Είναι σχεδιασμένα για να τα φορέσουν άνδρες. Αυτό, στο μυαλό του Tisci, σημαίνει ότι ένας άνδρας μπορεί να φορέσει ένα LBD. Ένα κλασικό μαύρο φόρεμα (το απόλυτο must της γυναικείας γκαρνταρόμπας) και να το συνδυάσει με την αγαπημένη του καμπαρντίνα και αθλητικά και να βγει έξω.

ImaxTree
ImaxTree

Ή αντίστοιχα, στο ένα από τα τρία γυναίκεια looks που παρουσίασε, το ένα ήταν ένα tailored κοστούμι (με σακάκι και βερμούδα). Ένα look που θα μπορούσε να φορέσει μια γυναίκα ή ένας άνδρας. «Ήθελα να γιορτάσω την ελευθερία της έκφρασης», σχολίασε σχετικά ο Tisci για την πρώτη συλλογή που σχεδίασε για τον οίκο Burbery. Αναφέρθηκε στο «ξέσπασμα» δημιουργικότητας που αισθάνθηκε, λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης, και πόσο του έχει λείψει η ομορφιά του έξω και της φύσης.

ImaxTree
ImaxTree

Αυτό συνδέθηκε απόλυτα με τη λογική αυτή της απομυθοποίησης του ενδύματος. Στη φύση όλοι είμαστε ελεύθεροι να είμαστε ό,τι θέλουμε να είμαστε ή και τίποτα απολύτως. Η σύνδεση με τη φύση γίνεται με το μυαλό και όχι με τους κανόνες της κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Riccardo Tisci να δημιουργήσει εξαιρετικής δεξιοτεχνίας ρούχα, από τις κλασικές καμπαρντίνες του οίκου, τα varsity jackets, τα κοστούμια, τις πλισέ φούστες μέχρι και γούνινα παλτό με ένα twist. Αυτό όμως που κάνει τη Fall 2021 ανδρική συλλογή Burberry πιο «ελεύθερη» ως προς τα δυο φύλα, δεν είναι ότι υπήρχε θηλυκότητα στα ρούχα. Ήταν η όλη φιλοσοφία της. Η εξερεύνηση του design και πώς μπορεί να φορέσει ο οποιοσδήποτε τα ρούχα της κολεξιόν. Αυτό είναι που την κάνει τόσο μοναδική.

Τα γυναικεία looks της συλλογής

Απ’ όλα τα looks της Fall 2021 κολεξιόν Burberry, τρία ήταν γυναικεία. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα looks αυτά δεν μπορούν να τα φορέσουν και άνδρες.

ImaxTree

Εκεί είδαμε τις oversized σιλουέτες και tailored κομμάτια, όπως πουκάμισα και κοστούμια να κυριαρχούν. Τα ποδηλατικά σορτς με cut-outs και βερμούδες με σκισίματα είχαν την τιμητική τους και μέσω των γυναικείων looks, παρουσιάστηκαν ως ένα αμιγώς unisex ρούχο.

ImaxTree

Αυτό, και η χωρίς φύλο χρωματική παλέτα, του burgundy, των nudes, του γκρι και του σπασμένου λευκού έδωσαν αυτή την «ελεύθερη προς μετάφραση» αισθητική στο σύνολο της συλλογής.

ImaxTree

Οι σιλουέτες της συλλογής και η ωδή στην κληρονομιά του Thomas Burberry

Με σεβασμό πάντα προς την αισθητική του οίκου που υπηρετεί, αλλά και το Arts and Crafts κίνημα, η Fall 2021 ανδρική συλλογή Burberry, μέσα στην καινοτομία της, είχε κάτι το οικείο. Σκέφτηκε, λοιπόν, πώς θα σχεδίαζε ο Thomas Burberry σήμερα, εν έτει 2021, χωρίς όμως να χάνει ο ίδιος την ταυτότητά του ως σχεδιαστής. «Με τράβηξε η δεξιοτεχνία της κατασκευής του ενδύματος, τα χρώματα, οι σιλουέτες αλλά και η έντονη αίσθηση της φιλίας», σχολιάζει σχετικά.

Η Fall 2021 ανδρική συλλογή, λοιπόν, είχε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και twists (όπως wavy κρόσια) σε κλασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας. Αλλά και μια πιο σύγχρονη αισθητική με τα ποδηλατικά σορτς και mesh φορέματα που συνδυάστηκαν με δερμάτινα και πολύ slim, παντελόνια.

Με λίγα λόγια, ο Riccardo Tisci σχεδίασε την πρώτη ανδρική συλλογή του για τον οίκο Burberry και δεν απέδειξε, για άλλη μια φορά, γιατί είναι ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της γενιάς του. Ξέρει πώς να τιμάει το παρελθόν και τη δεξιοτεχνία των προγενέστερων designers, χρησιμοποιώντας την καινοτομία του σήμερα.

«Αυτή η συλλογή είναι για αυτούς που ορίζουν τη δική τους πορεία. Η δύναμη και ενέργεια αυτών των ανθρώπων ενέπνευσε αυτή τη συλλογή Burberry».