FASHION TIPS

Κοστούμι: Το απόλυτο φθινοπωρινό essential και πώς να το φορέσεις

ImaxTree

Τι είναι το κοστούμι; Μια ένδειξη δυναμισμού. Εν μέρει, αυτό μπορεί αυτό να προέρχεται από την, so called, αρρενωπότητα με την οποία είχε χαρακτηριστεί όταν το φορούσαν μόνο άνδρες. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το κοστούμι απέδειξε τη no gender ταυτότητά του. Σε μια post-modern εποχή, το κλασικό αυτό κομμάτι της γκαρνταρόμπας, δεν «δέχεται» ταμπέλες. Ένα κοστούμι είναι για όλους και μπορεί να φορεθεί από όλους.

Όταν αποκαλύφθηκε, λοιπόν, η πραγματική του ταυτότητα, οι σχεδιαστές, μέσω των designs τους, άρχισαν να μας επιβεβαιώνουν ότι το κοστούμι δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Ένα κοστούμι δεν είναι μόνο το σακάκι-παντελόνι-γιλέκο combo. Πλέον, το staple αυτό έχει πολλά «πρόσωπα». Ένα κοστούμι τώρα πια, μπορεί να είναι ροζ. Να είναι φαρδύ. Να έχει cut-outs στο σακάκι. Το παντελόνι του να είναι σε wide-leg γραμμή. Μπορεί επίσης, να είναι σατέν. Να είναι ντυμένο από πάνω μέχρι κάτω με παγιέτες.

Το κοστούμι έγινε γρήγορα ένα ρούχο/σύμβολο δυναμισμού, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για το εύρος των styles που πλέον το χαρακτηρίζει. Ο κάθε άνθρωπος, μπορεί να βρει το κατάλληλο σχέδιο ανάλογα με το πώς εκφράζει την ενδυματολογική του ταυτότητα. Σαν ένα σύνολο ρούχων που εκπέμπει και προσφέρει αυτοπεποίθηση σε όποιον το φοράει, και με την πληθώρα των styles να παρέχουν ένα μεγάλο εύρος επιλογών, το κοστούμι είναι κι αυτό στη λίστα των must-haves. Είναι από τα classics που χαρακτηρίζονται για το versatility τους, μιας και μπορεί να φορεθεί σε παραπάνω από μια περιστάσεις. Είναι, λοιπόν, μια διαχρονική αγορά, η οποία αντιστέκεται στις υπερκαταναλωτικές τάσεις της σύγχρονης κοινωνίας που επιβαρύνουν τελικά το περιβάλλον.

Πώς να επιλέξεις το σωστό κοστούμι για εσένα

Στην περίπτωση που είσαι στην αναζήτηση ενός κοστουμιού, μια καλή πρόταση είναι το παραδοσιακό three-piece κοστούμι. Αυτό που δηλαδή περιλαμβάνει, σακάκι-παντελόνι-γιλέκο. Αυτό θα σου προσφέρει ένα μεγαλύτερο εύρος στιλιστικών επιλογών, μιας και καθένα από αυτά τα τρία κομμάτια, μπορείς να τα φορέσεις και μόνα τους. Παρ’ όλα αυτά, αν ένα παραδοσιακό tailored κοστούμι δεν ανταποκρίνεται στην αισθητική σου, τότε υπάρχουν και οι oversized γραμμές που προσφέρουν την ίδια διαχρονικότητα με τις πιο κλασικές γραμμές.

Πώς να το φορέσεις

Εδώ είναι που στην πραγματικότητα ξεκινάει το fun. Εκτός των αμέτρητων στιλιστικών επιλογών, υπάρχουν άλλες τόσες πηγές έμπνευσης για να φορέσει κανείς το κοστούμι. Από τις πασαρέλες, τη street style μόδα αλλά και το celebrity style, το κοστούμι έχει φορεθεί με διάφορους τρόπους, ανά τα χρόνια.

Εμείς επικεντρωνόμαστε στο #inspo που βρίσκουμε στη street style μόδα, μία πάντα έγκυρη πηγή για το πώς να φορέσουμε staple κομμάτια της γκαρνταρόμπας σαν αυτά.

«Παίξε» με τις ψυχρές αποχρώσεις που ταιριάζουν στον μουντό καιρό του φθινοπώρου. Η μονοχρωμία είναι ένας σίγουρος τρόπος να δημιουργήσεις ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, μη φοβηθείς να δοκιμάσεις λιγότερο παραδοσιακές αποχρώσεις, όπως το ροζ. Μπορείς μάλιστα, να δοκιμάσεις παραπάνω από μια τονικότητα του ροζ, προσφέροντας ένα πιο μοντέρνο outfit.

Πειραματίσου με τα διαφορετικά υλικά που προσφέρουν τα brands, σε ένα κοστούμι. Επιλέγοντας πιο casual υφάσματα μπορείς να πειραματιστείς και με το styling, δημιουργώντας fashion-forward σύνολα.

Αν πάλι δεν σου αρέσει να πειραματίζεται, τότε μπορείς να επιλέξεις πιο κλασικές γραμμές. Ένα crisp, tailored κοστούμι είναι ιδανικό για περιβάλλον γραφείου. Μπορείς, παρόλα αυτά να αποδώσεις ένα πιο feminine αποτέλεσμα, επιλέγοντας μια cropped γραμμή στο παντελόνι ή το σακάκι του κοστουμιού. Οι cropped γραμμές θα αποδώσουν ένα πιο φρέσκο αποτέλεσμα στο σύνολό σου.

Μη ξεχνάς τις σταθερές αξίες: τα γήινα χρώματα, που τα έχουμε ταυτίσει με το φθινόπωρο, είναι πάντα μια φανταστική επιλογή για τα κοστούμια σου.

Δημιούργησε το πιο stylish, total black σύνολο, επιλέγοντας ένα μαύρο κοστούμι και συνδυάζοντάς το με μαύρο τοπ και αξεσουάρ.

Το styling είναι το Α και το Ω των συνόλων μας και το παραπάνω outfit το αποδεικνύει. Ο τρόπος που θα φορέσεις το κοστούμι, ακόμα κι αν είναι ένα με κλασική εφαρμογή, θα καθορίσει το ύφος του. Φορώντας, για παράδειγμα ένα ζευγάρι μπότες πάνω από το παντελόνι είναι μία φανταστική εναλλακτική και ένας εύκολος τρόπος να ανανεώσεις το κλασικό κοστούμι.

Τα prints είναι ένας fun τρόπος να «αφαιρέσεις» την αυστηρότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει καμιά φορά τα κοστούμια. Για ένα ακόμα πιο relaxed αποτέλεσμα, μπορείς να επιλέξεις μια πιο oversized γραμμή και να το φορέσεις με ένα t-shirt και αθλητικά.