SIZE MATTERS

Κεφάλαιο πανωφόρι: Το ιδανικό για τον σωματότυπό σου

Melodie Jeng/Getty Images/Ideal Images

Νομίζω ότι κάπου ανάμεσα στις ενοχές που νιώθουν πολλοί όταν βλέπουν το σώμα μιας γυναίκας που δεν είναι, παραδοσιακά, αδύνατο, και τη δηθενιά του appropriation που αφορά όλους τους γυναίκειους σωματότυπους, χάνεται η ουσία. Ποια είναι αυτή; Όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως, θέλουν να φοράνε ρούχα που τις κολακεύουν. Όχι απαραίτητα γιατί θέλουν να δείχνουν αδύνατες (και πάλι με την παραδοσιακή έννοια), αλλά επειδή τις κάνουν να νιώθουν αυτοπεποίθηση.

Το να βρεις, λοιπόν, το κατάλληλο πανωφόρι για τον σωματότυπό σου, δεν συνδέεται απαραίτητα με τον φόβο να δείχνεις χοντρή, αλλά με το να βρεις αυτό που θα αναδείξει τα φυσικά χαρακτηριστικά του σώματός σου. Αυτό για εμένα, είναι η πιο υγιής αντιμετώπιση της έννοιας του body positivity.

Βρίσκω, λοιπόν, για εμένα την ίδια, αλλά και για όλες γυναίκες (ακόμα και αυτές που αρνούνται να το δεχτούν), ότι είναι αρκετά βοηθητικά, tips σαν αυτά. Το να ξέρεις, λοιπόν, ποιος είναι ο σωματότυπός σου και να έχεις ένα όνομα για να τον αποκαλέσεις, δεν είναι πολιτικά μη ορθό, είναι πολύ απλά, ένας τρόπος επικοινωνίας.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, εκτός όλες τις ενοχές που μας δημιουργούν τα «posts θετικότητας», που, επιπόλαια, μάς τονίζουν ότι πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας ως έχει. Ή που μας υποδεικνύουν ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλούμε το σώμα με βάση ένα γεωμετρικό σχήμα ή ένα φρούτο.

Κατά τη γνώμη μου, το τι δεν πρέπει να κάνουμε, όσον αφορά την εικόνα μας, μάς προσθέτει ακόμη περισσότερο ψυχικό βάρος απ’ όσο χρειαζόμαστε.

Βρες ποιο είναι το καλύτερο πανωφόρι για τον σωματότυπό σου, χωρίς ενοχές

Ας γκρινιάξουμε, λοιπόν, για τα κιλά που πήραμε στις γιορτές ή ας χαρούμε γι’ αυτά, αν έτσι νιώθουμε. Ας γιορτάσουμε τις καμπύλες μας ή την έλλειψη αυτών ή ας μην γιορτάσουμε τίποτα και καθόλου. Ας είμαστε απλά ο εαυτός μας, at all times, όσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ας εκπαιδευτούμε στο ποιο είναι καταλληλότερο πανωφόρι για τον σωματότυπό μας, χωρίς ενοχές. Ή αν αυτό μάς γεμίζει με περισσότερες ενοχές, τότε ας μην κάνουμε ούτε αυτό.

Αν πάλι, ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τότε εγώ είμαι εδώ για να σου προτείνω το ιδανικότερο πανωφόρι για τον σωματότυπό σου. Με βάση την εμπειρία μου σαν μια γυναίκα με κοιλιά, μεγάλη περιφέρεια και μεσαίο στήθος, νιώθω ότι οφείλω να σου μεταβιβάσω όσα γνωρίζω.

Κλεψύδρα

Τύπος σώματος: Στενή μέση, μεγαλύτερο στήθος, ώμοι και περιφέρεια

Ιδανικό πανωφόρι: Οτιδήποτε έχει ζώνη, ταιριάζει φανταστικά στον σωματότυπό σου. Θα τονίσει τη μέση και θα αναδείξει το σώμα σου με φυσικό τρόπο. Προσοχή όμως στο μήκος. Προτίμησε ένα πανωφόρι που το μήκος του δεν σταματάει ακριβώς πάνω στην περιφέρεια, γιατί θα την κάνει να δείχνει μεγαλύτερη. Προτίμησε μήκη που ξεπερνάνε το ύψος του γονάτου για ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Κρουαζέ παλτό
KOOLFLY.COM

Κρουαζέ παλτό

Top Secret
94,90 € 71,20 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Petite

Τύπος σώματος: Μικροκαμωμένη σιλουέτα

Ιδανικό πανωφόρι: Οι cropped γραμμές, αλλά και τα πανωφόρια που το μήκος τους φτάνει λίγο πιο κάτω από το γόνατο, είναι ιδανικά για τον σωματότυπό σου. Θα προσφέρουν ένα όμορφο σχήμα σώματος, ενώ το σωστό μήκος δεν θα σε «ρουφήξει» και θα τονίσει τον ωραίο σου σωματότυπο.

Curvy

Τύπος σώματος: Μεγάλοι ώμοι, στήθος, κοιλιά και περιφέρεια

Ιδανικό πανωφόρι: Υπάρχουν διάφορες καλές επιλογές για τον σωματότυπό σου. Βασικό όμως, πριν επιλέξεις ένα πανωφόρι για εσένα, είναι να προσέξεις το μήκος. Ανάλογα με το ύψος σου, προσπάθησε να βρεις ένα που αναδεικνύει την σιλουέτα του. Συνήθως, τα καταλληλότερα μήκη είναι αυτά που ξεπερνάνε για μερικούς πόντους το γόνατο. Αλλά αυτό διαφοροποιείται, ανάλογα με το ύψος.

Κατά τα άλλα, ένα κρουαζέ παλτό, ένα faux γούνινο σε ίσια γραμμή, αλλά και oversized γραμμές σε μίνιμαλ ύφος, είναι φανταστικές επιλογές. Μπορείς επίσης να «παίξεις» και με cropped styles, όπως bomber ή denim jackets, αλλά και εκεί πρόσεξε το μήκος με βάση το ύψος σου (λίγο μετά τη μέση, είναι ένα καλό μήκος).

Αθλητικό

Τύπος σώματος: Μεγαλύτεροι ώμοι, λίγο πιο στενή μέση και περιφέρεια

Ιδανικό πανωφόρι: Δεν θέλεις να προσθέσεις έξτρα όγκο στο πάνω μέρος του σώματός σου, όποτε ένα παλτό σε μίνιμαλ και ίσια γραμμή είναι ένα καλό πανωφόρι για τον σωματότυπό σου. Προτίμησε ένα σε μακρύ μήκος ή ακόμα και σε ένα σε fit & flare γραμμή που θα σου προσφέρει ένα όμορφο σχήμα σώματος.

Αχλάδι

Τύπος σώματος: Πιο στενή μέση και ώμοι και μεγαλύτερη περιφέρεια

Ιδανικό πανωφόρι: Υπάρχουν διάφορες επιλογές από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Αρχικά, οι έντονοι, oversized γιακάδες ή αυτοί σε διαφορετικό χρώμα ή print από το υπόλοιπο πανωφόρι, είναι μια καλή επιλογή. Και αυτό, γιατί θα επικεντρώσουν την προσοχή και στο πάνω μέρος του σώματος. Άλλες εξίσου καλές επιλογές, είναι τα πανωφόρια με ζώνη, που θα τονίσουν τη μέση, αλλά και οι έντονοι ώμοι (π.χ. παλτό με βάτες). Διαφορετικά, τα σταυρωτά παλτό και αυτά με κουκούλα είναι μια καλή εναλλακτική.

Παλτό σε άνετη γραμμή
CALVINKLEIN.GR

Παλτό σε άνετη γραμμή

CK Jeans
237,90 € 166,53 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μεγάλο στήθος

Τύπος σώματος: Πιο ανοιχτό στέρνο και ώμοι και μεγάλο στήθος

Ιδανικό πανωφόρι: Αν έχεις γεννηθεί με πλούσιο και όμορφο στήθος, τότε το ιδανικό πανωφόρι για τον σωματότυπό σου είναι οι καμπαρντίνες και τα κρουαζέ παλτό. Τα πανωφόρια αυτά, τονίζουν τη μέση, άρα και το στήθος, χωρίς να το «κρύβουν», αφήνοντας το πάνω μέρος «ανοιχτό». Επίσης, φανταστική επιλογή είναι τα παλτό με μεγάλο γιακά ή με ριχτό γιακά (cascading) που δεν έχουν στενή εφαρμογή στην περιοχή του στέρνου.

Μήλο

Τύπος σώματος: Μεγαλύτερη μέση και ώμοι, πιο αδύνατα πόδια

Ιδανικό πανωφόρι: Λόγω του ότι είναι πιο μεγάλο το πάνω μέρος του σώματός σου, με ένα παλτό σε Α γραμμή θα δημιουργήσεις ένα πιο ισορροπημένη σιλουέτα, δίνοντας όγκο και στο σημείο των ποδιών.

Tall

Τύπος σώματος: Ψηλή και πιο αδύνατη σιλουέτα

Ιδανικό πανωφόρι: Λόγω ύψους, μπορείς να υποστηρίξεις παραπάνω από ένα πανωφόρι για τον σωματότυπό σου. Ένα “eggshell” ή cocoon που δημιουργεί μια καμπύλη στο σημείο του κορμού και της περιφέρειας, είναι μια καλή επιλογή. Αλλά και ένα duster coat με ζώνη που το μήκος του φτάνει λίγο μετά το γόνατο θα αναδείξει την σιλουέτα, τονίζοντας τις καμπύλες σου (ή την έλλειψη αυτών).

Maternity body

Τύπος σώματος: Ευκρινώς πιο μεγάλη κοιλιά (ίσως και πιο πρησμένο στήθος)

Ιδανικό πανωφόρι: Το σώμα σου αλλάζει διαρκώς αυτούς τους 9 μήνες, οπότε προτίμησε ένα στιλ πανωφοριού που μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές. Ένα oversized κρουαζέ παλτό με ζώνη είναι μια φανταστική επιλογή, γιατί μπορείς να ρυθμίσεις το σημείο που θα το κουμπώνεις με τη βοήθεια της ζώνης. Οι oversized γραμμές, γενικά, είναι ιδανικές γιατί είναι άνετες στην εφαρμογή, χωρίς να προσθέτουν όγκο.