ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Η τάση από το street style στο Παρίσι είναι μία: Ειρήνη. Όταν η μόδα παίρνει θέση

Imaxtree

Είχα γράψει ένα θέμα για την πολιτικοποίηση της μόδας, το 2020. Τότε, δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι λίγο μετά από μια πανδημία που άλλαξε για πάντα τη γενιά μας, θα βιώναμε (κάποιοι από μακριά), την τραγικότητα ενός πολέμου στην Ευρώπη. Δεν πίστευα ότι, εν μέσω των Fashion Weeks που πραγματοποιούνται στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, κάτι τέτοιο θα έφερνε τον χώρο αυτόν αντιμέτωπο με μία τέτοια συνθήκη. Είναι στιγμές σαν αυτές, που η «γυαλιστερή» και τάχα μου, αψεγάδιαστη πλευρά της μόδας, γίνεται θρύψαλα. Είναι τότε, που η μόδα «λυγίζει». Που δεν μπορεί να αντισταθεί και πολιτικοποιείται. Ήταν όμως ποτέ και μη-πολιτικοποιημένη; Και προ πανδημίας, προ-πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος (και το χρέος, κατά τη γνώμη μου), της μόδας ήταν (και) αυτός. Να παίρνει θέση. Να εκφράζει άποψη. Για να αποτελέσει, μέσα από τα ρούχα, μέσο διαμαρτυρίας. Η street style μόδα στο Παρίσι, ενέδωσε σε όλα αυτά, ως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Η street style μόδα καταγτάφηκε στην PFW τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε μόλις ξεκινήσει. H Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι έγινε για πολλούς από τους κατοίκους του (και όχι μόνο), η ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους για την δραματική αυτή κοινωνική εξέλιξη. Αν η μόδα πολιτικοποιούνταν πριν, τώρα, είναι κρισιμότερο από ποτέ να πάρει θέση.

#StandwithUkraine: Η street style μόδα στο Παρίσι στηρίζει τον λαό της Ουκρανίας και καλεί για ειρήνη

Με όσα γίνονται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, η μόδα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί. Αν και ακόμη, δεν έχουμε προλάβει να αφουγκραστούμε τη νέα αυτή πραγματικότητα, πολλοί βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν όσα βιώνουμε, μέσω των outfits τους. Η street style μόδα στο Παρίσι, λοιπόν, έδειξε την στήριξή της προς τον λαό της Ουκρανίας, με διάφορους τρόπους. Άλλοτε πιο άμεσα μέσα από ρούχα και πλακάτ που ήταν υπέρ της ειρήνης και άλλοτε έμμεσα, με τα μπλε και κίτρινα σύνολα, που μιμούνταν τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Αυτό επιβεβαιώνει πώς η μόδα αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και πώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τυχόν κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η μόδα μπορεί να είναι μέσο επικοινωνίας, όπως όλες οι τέχνες, ένα που δεν χρειάζεται να περιορίζεται στην επόμενη hot τάση που θα αποφέρει κέρδη στα brands. Η μόδα χρησιμοποιείται συχνά για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και τώρα καλείται να κάνει το ίδιο. Εκτός από το συγκλονιστικό show του οίκου Balenciaga, που μίλησε για την τραγικότητα του πολέμου, «έξω από τα δόντια», οι παρακάτω εμφανίσεις από τη street style μόδα στο Παρίσι, ήταν το highlight της Εβδομάδας Μόδας.

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree

Τι άλλο είδαμε στους δρόμους της πόλης

Εκτός, των πολιτικοποιημένων looks που είδαμε στη street style μόδα στο Παρίσι, πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν και τι θα φορεθεί τους επόμενους μήνες. Η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι πραγματοποιείται πάντα στο τέλος του Φεβρουαρίου, άρα ακριβώς πριν την έναρξη της άνοιξης, οπότε είναι μία καλή ευκαιρία για τους fashion lovers να παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους ανοιξιάτικα trends.

Αυτό που ξεχώρισα από τη street style μόδα στο Παρίσι, ήταν η ανάγκη για πιο “loud” εμφανίσεις. Αυτό στα ρούχα μεταφράζεται αρχικά, μέσα από τις έντονες αποχρώσεις (το μοβ, το πράσινο, το κίτρινο, το κόκκινο και τα neon πρωταγωνιστούν). Έπειτα, οι εμφανίσεις βασίστηκαν πολύ σε statement κομμάτια, από εντυπωσιακά παλτό μέχρι και αξεσουάρ, όπως τα corset belts, που έκαναν το styling των συνόλων πιο ενδιαφέρον.

Όλα ήρθαν και «έδεσαν» με τις αναφορές στη μόδα των 2000s, που είναι κυρίαρχη ανάμεσα στα trends και για την άνοιξη. Oversized κοστούμια, μίνι φούστες αλλά και όμορφες παντελόνες ακολουθούν το πνεύμα των τάσεων για πιο “loud” looks.

Παρακάτω, μερικές από τις πιο stylish εμφανίσεις από τη street style μόδα στο Παρίσι.

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree