FASHION TRENDS

Η νέα τάση στις πασαρέλες είναι να κυκλοφορείς χωρίς παντελόνι. Μόνο βρακί από εδώ και πέρα

@2022 Andres Kudacki/Associated Press

Θες να είμαι ειλικρινής; Θα είμαι ειλικρινής. Δεν είναι πάντα οι τάσεις της μόδας (κυρίως αυτές που προκύπτουν από τις πασαρέλες), με το μέρος των γυναικών. Από τα ρούχα που, καμιά φορά, παρουσιάζουν ως trends, μέχρι την εικόνα που υπάρχει στις πασαρέλες, αλλά και τα standards της ομορφιάς που θέτουν. Μέσω της μόδας και των τάσεων, δημιουργείται καμιά φορά, η λανθασμένη εντύπωση ότι οι γυναίκες είμαστε ένα πράγμα. Δεν είμαστε σίγουρα ένα πράγμα, δεν φοράμε όλες τα ίδια ρούχα και δεν θέλουμε όλες να μοιάζουμε το ίδιο. Το να θέλεις να μοιάζεις με τον διπλανό σου, δεν είναι σε καμία περίπτωση, μεμπτό. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχει η ελευθερία, να μπορεί κανείς να είναι διαφορετικός. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θέλεις να κυκλοφορήσεις στο δρόμο χωρίς παντελόνι ή μόνο με το βρακί σου.

Ναι, το ξέρω, ακούγεται extreme αυτή η άποψη, αλλά πιστεύω πολύ στην απενοχοποίηση του γυναικείου ντυσίματος. Είναι νομίζω, πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, κοινωνικά, που δεν ταυτίζουμε τον χαρακτήρα, αλλά και την ηθική ενός ανθρώπου (και δη, μιας γυναίκας), με το ντύσιμό του. Όταν ακόμη κατηγορούμε τα θύματα βιασμού για τα ρούχα τους, αυτό δείχνει πόσο προβληματική είναι η αντίληψη που έχουν πολλοί για το γυναικείο ντύσιμο. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φιλτράρουμε τα όσα μας προτείνουν οι σχεδιαστές, και αυτή είναι μια προσωπική διεργασία που πρέπει να κάνει ο καθένας μόνος του, πρωτίστως. Δηλαδή, επειδή μπορεί να θεωρείται της μόδας το να κυκλοφορείς με το βρακί, δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων, ότι πρέπει να το κάνεις.

Τα μόνα «πρέπει» στο ντύσιμό σου, τα θέτεις εσύ και κανείς άλλος. Από την άλλη, μου αρέσει το γεγονός ότι μας προτείνεται μια τάση που ναι, μεν, μπορεί να κριθεί όποιος την υιοθετήσει, αλλά βοηθάει στη γυναικεία απελευθέρωση μέσω του ντυσίματος.

Το να βγεις έξω χωρίς παντελόνι (trust me, I know) και μόνο με ψιλομακρύ σακάκι ή να κυκλοφορήσεις φορώντας μόνο βρακί και σακάκι από πάνω, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τα βρακιά (ναι, θα διαβάσεις αρκετά αυτή τη λέξη σε αυτό το άρθρο), με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμφανίζονταν από πάντα στη μόδα.

Η Carrie Bradshaw χωρίς παντελόνι και η εμμονή των 00s με το στρινγκ

Σε ένα επεισόδιο του Sex and the City (θέλω να πω στην 3η σεζόν), βλέπουμε την Carrie Bradshaw να φεύγει από το διαμέρισμα του Mr. Big και να δανείζεται ένα λευκό του πουκάμισο το οποίο φόρεσε ως φόρεμα με μια Hermès ζώνη στη μέση. Η εικόνα αυτή, προσωπικά, με στιγμάτισε και μου άρεσε πολύ η απελευθερωμένη αντιμετώπιση αυτού του ρούχου -που ήταν μάλιστα και ανδρικό. Η Carrie κυκλοφόρησε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μόνο με το πουκάμισο, χωρίς παντελόνι και αυτό, για την εποχή, ήταν κάτι αρκετά καινούργιο.

Παρ’ όλα αυτά, η σεξουαλικότητα μέσω του ντυσίματος είναι μια τάση που είδαμε να προκύπτει από τα 70s κιόλας, ενώ τα εσώρουχα, από τα σουτιέν μέχρι και τα στρινγκ, έγιναν συνώνυμα με το sexy dressing. Το να φαίνεται το βρακί (ή το στρινγκ πιο συγκεκριμένα), μέσα από το παντελόνι ή τη φούστα σου, σηματοδότησαν την άνοδο του sexy dressing, με σχεδιαστές, όπως ο Tom Ford (όταν ήταν στον Gucci) να γιορτάζουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα, μέσω των εσωρούχων. Τα στρινγκ άρχισαν να ξεπετάγονται μέσα από τα παντελόνια ή τις φούστες, κάτι που έγινε σήμα κατατεθέν της μόδας των 00s και πιο μετά των 2010s.

Versace Menswear Spring 2020 / Launchmetrics Spotlight
Versace Menswear Spring 2020

Και με την επιστροφή της μόδας της δεκαετίας αυτής στις πασαρέλες τα τελευταία δυο χρόνια, τώρα γίνεται σήμα κατατεθέν και του 2023. Από το 2020 κι όλας, βλέπουμε την άνοδο αυτού του trend, ενώ στις Spring 2023 συλλογές και την Εβδομάδα Μόδας, είδαμε την εξέλιξη αυτής της τάσης.

Versace Spring 2020 / Launchmetrics Spotlight

Versace Spring 2020

Το βρακί φοριέται και σαν ρούχο, με καλσόν (ή και χωρίς). Το τολμάς ή όχι;

Ενισχύοντας αυτή την αντίληψη ότι τα εσώρουχα φοριούνται (και) σαν ρούχα, πολλοί σχεδιαστές στις Spring 2023 συλλογές τους, γιορτάζουν το παλιό-καλό βρακί. Θέλοντας να κάνουν statement, θέλοντας να προκαλέσουν, θέλοντας να μας παροτρύνουν να αντιμετωπίσουμε το γυναικείο ντύσιμο λίγο διαφορετικά, μας δείχνουν πως το βρακί φοριέται μόνο του και εκτός σπιτιού.

Prada Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Prada Spring 2023

Οι τάσεις, για το φθινόπωρο, αλλά και για την άνοιξη του 2023, στηρίζουν πάντως πολύ αυτή τη φιλοσοφία, είτε σπρώχνοντάς μας να φοράμε το εσώρουχό μας με καλσόν ή με ένα διάφανο φόρεμα, όπως είδαμε σε πασαρέλες οίκων όπως Gucci, Bottega Veneta, Prada και Tom Ford, μεταξύ άλλων.

Tom Ford Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Tom Ford Spring 2023

Το βρακί γιορτάζεται (ναι, καλά διάβασες) και ίσως, υπό μια έννοια, να απενοχοποιεί το γυναικείο εσώρουχο, το οποίο «στοχοποιείται» από τη μόδα (και την κοινωνία), διαρκώς.

Bottega Veneta Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Bottega Veneta Spring 2023

Την τάση αυτή φαίνεται να ακολουθούν και πολλές celebrities. Είτε φορώντας το εσώρουχό τους με καλσόν, ή και χωρίς, με ένα oversized πανωφόρι, είτε κυκλοφορώντας χωρίς να φοράνε παντελόνι, celebrities όπως οι Anne Hathaway, Bella Hadid και Kylie Jenner, στοχεύουν στην άνοδο του trend αυτού, μέσα από bold εμφανίσεις.

Jared Siskin/GC Images/Getty Images/Ideal Images

Φυσικά, υπάρχει και η Rihanna που τον περασμένο Μάρτιο και ενώ ήταν έγκυος, ανέδειξε το πανέμορφο σώμα εγκυμοσύνης της φορώντας εσώρουχα και ένα διάφανο φόρεμα.

MEGA/GC ImagesGetty Images/Ideal Images

Η τάση αυτή, έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα και μπορεί να την ερμηνεύσει ο καθένας μας, όπως επιθυμεί. Ναι, το να φοράς το βρακί σου εκτός σπιτιού, τη μέρα, δεν είναι το πιο συνηθισμένο ή εύκολο πράγμα του κόσμου. Πρέπει να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα βλέμματα, την κριτική, τα σχόλια, το male gaze, σε μια περιορισμένων ηθών κοινωνική πραγματικότητα. Αν πάλι, αντέχεις, τότε εγώ λέω ναι. Λέω ναι, στο να σπάμε τους κανόνες καμιά φορά, και να βάλεις το εσώρουχό σου με ένα χοντρό καλσόν ή να φορέσεις ένα oversized σακάκι χωρίς παντελόνι. Οι τάσεις είναι ελεύθερες προς μετάφραση και ο καθένας μας μπορεί να τις υιοθετήσει σύμφωνα με τη δική του αισθητική και γούστο.