STREET STYLE

Η μόδα στους δρόμους του Τόκιο: Τα διάσημα Harajuku Girls εμπνέουν

ImaxTree

Θα θυμάμαι πάντα τα καλοκαίρια που πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν (και είναι και τώρα), πάντα η αφορμή για να μαζευτούμε με φίλους και να απολαύσουμε την «τέχνη» των σπορ. Αλλά η παρέα πάντα «διχάζεται». Άλλοι είναι του τένις, άλλοι του άλμα επί κοντό και η λίστα συνεχίζεται. Μαζευόμαστε, όμως, πάντα όλοι στην έναρξη των Αγώνων, απολαμβάνοντας αυτό το υπερθέαμα που παρουσιάζει κάθε χώρα που τους φιλοξενεί. Φέτος (ή καλύτερα πέρσι, αλλά Covid happened), οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται στο Τόκιο.

Η πόλη αυτή της Ανατολικής Ασίας, που δεν μοιάζει με καμία άλλη, θέλω να σου πω ότι έχει φανταστική μόδα. Έχει βασικά, avant-garde μόδα. Εκτός από τους Ιάπωνες σχεδιαστές που με τις εκπληκτικές τεχνικές τους έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία της μόδας, οι κάτοικοι του Τόκιο προσφέρουν πολύ έμπνευση και μόδα. Πολλές φορές, λοιπόν, στρέφομαι στη street style μόδα του Τόκιο, για έμπνευση. Και η μόδα στους δρόμους του Τόκιο, «κυβερνάται», ως επί το πλείστον, από τα πλέον φημισμένα Harajuku Girls.

Το Harajuku style

Η μόδα στο Τόκιο, και όλη την χώρα για την ακρίβεια, έχει πολλές αναφορές από διάφορα styles που κυριαρχούν κυρίως στην ανατολική χώρα. Τα Harajuku girls και το Harajuku style, λοιπόν, είναι μια μίξη των γνωστών ιαπωνικών αυτών styles, όπως το Sweet lolita, Gothic lolita, Visual kei, Cosplay, Decora, Gyaru. Στην ουσία, τα styles αυτά, όπως και το Harajuku έχει πανκ αναφορές που αναμειγνύονται με πιο παραμυθένια, fairy και ρομαντικά στοιχεία. Στη μόδα του Τόκιο, θα δεις ακόμα και παραδοσιακά ενδύματα, όπως το κιμονό να μιξάρετε με πιο πανκ εμπνευσμένα ρούχα.

H fashion influencer RinRin είναι από τα πιο δημοφιλή Harajuku girls

Τα Harajuku girls

Ζωντανό παράδειγμα της ιαπωνικής street style μόδας είναι τα Harajuku girls. Πρόκειται για διάσημες influencers της μόδας ή της ομορφιάς που χαρακτηρίζονται για την ιδιαίτερη αίσθηση του στιλ τους. Το όνομα προέκυψε από την περιοχή της Ιαπωνίας, Harajuku όπου εκεί άνθισε και η street style μόδα.

Τα Harajuku girls εμπνέουν τις τάσεις και κινούν τα νήματα της street style μόδας στο Τόκιο. Με έμπνευση από την ιαπωνική μόδα αλλά κυρίως από την ιαπωνική ποπ κουλτούρα (από τα manga μέχρι και την μουσική) οι εμφανίσεις των γυναικών αυτών χαρακτηρίζεται από την υπερβολική χρήση των αξεσουάρ, τα έντονα χρώματα, τα πολλά layers και γενικά το εκλεκτικό στιλ τους.

ImaxTree

ImaxTree

Τα Harajuku girls ξεκίνησαν να ντύνονται με κοστούμια τα Σαββατοκύριακα με σκοπό να εκφραστούν πιο δημιουργικά μέσα από τις εμφανίσεις τους. Αυτό τελικά, έγινε τρόπος ζωής και το extreme στιλ τους, από κυριακάτικη συνήθεια έγινε τρόπος ζωής. Πλέον, οι γυναίκες αυτές ντύνονται έτσι σε καθημερινή βάση, με σκοπό να εκφράσουν την ατομικότητα και την θηλυκότητά τους (ή την έλλειψη αυτής).

ImaxTree

Η έμπνευση του ιαπωνικού street fashion

Το βασικό χαρακτηριστικό που εντοπίζουμε στο στιλ γυναικών αλλά και ανδρών στο Τόκιο, είναι πως η μόδα δεν έχει φύλο. Σημαντικό είναι και πώς αντιμετωπίζουν τις σιλουέτες των ρούχων, με αποτέλεσμα το στιλ τους να είναι πολύ ιδιαίτερο και one of a kind. H street style μόδα στο Τόκιο το αντικατοπτρίζει αυτό.

ImaxTree

Το στιλ των κατοίκων είναι σωστά μελετημένο και πρόκειται για μίξη της ιαπωνικής τέχνης και της ποπ κουλτούρας, αλλά και τοπικών και διεθνών labels. Το στιλ τους έχει ξεκάθαρα avant-garde χαρακτήρα τον οποίο τελικά καταφέρνουν να προσαρμόσουν στις καθημερινές τους εμφανίσεις.

ImaxTree

Τα επικρατέστερα styles στο ιαπωνικό street fashion

Αυτή την στιγμή, τα 3 βασικά styles που επικρατούν στους δρόμους του Τόκιο είναι το Vintage Remake Style, το Mode Style και το Kawaii style.

Vintage Remake Style

ImaxTree

 

Στοχεύοντας στο να κάνουν τα ρούχα τους μοναδικά, πολλές γυναίκες αλλά και καταστήματα στην Ιαπωνία, μεταποιούν παλιά ρούχα, ράβοντας πάνω τους άλλα υφάσματα, κορδέλες, βολάν, κομμάτια από ρούχα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα item το οποίο θα είναι μοναδικό. Τα χρώματα και οι σιλουέτες των ρούχων ποικίλλουν και διαφέρουν αρκετά από τα συνηθισμένα, μιας και το γεγονός ότι αλλάζουν το αρχικό ύφος των vintage ρούχων, αλλάζει τελικά και η σιλουέτα τους.

Mode Style

ImaxTree

 

Εμπνευσμένο από την ιαπωνική avant-garde μόδα και από σχεδιαστές όπως τον Yoji Yamamoto και την Rei Kawakubo των Comme de Garcons, το mode style έχει ξεκάθαρα πιο μίνιμαλ χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο με το vintage remake style: η έμφαση στις ιδιαίτερες σιλουέτες. To ύφος αυτό βασίζεται στην χρωματική παλέτα ουδέτερων αποχρώσεων, στις αυστηρές γραμμές, στα ιδιαίτερα κοψίματα και τα πολλά layers. Τα statement αξεσουάρ είναι επίσης, βασικό στοιχείο του mode style.

Kawaii Style

ImaxTree

To Κawaii στα ελληνικά μεταφράζεται ως «χαριτωμένο» και εκφράζει απόλυτα και στο στιλ αυτό. Το ύφος αυτό βασίζεται πολύ στην χρήση διαφορετικών υλικών και υφασμάτων (δαντέλα, διαφάνεια, pvc, βινύλ κτλ.) και περιλαμβάνει πολύ χρώμα, πολλά μοτίβα και αξεσουάρ και χαλαρές σιλουέτες, αποδίδοντας και σε αυτή την περίπτωση την αίσθηση της μοναδικότητας μέσα από τις εμφανίσεις των γυναικών.