FASHION NEWS

Αν η μόδα ήταν πίνακας ζωγραφικής, θα ήταν η couture συλλογή Valentino

Valentino.com

Είμαι οπτικοακουστικός άνθρωπος. Η δύναμη της εικόνας πάντα με κέρδιζε. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που συνδέθηκα με την ιδέα της μόδας. Για την εικόνα. Πώς η εικόνα μια δημιουργίας, ενός ρούχου, μπορεί να έχει τη δική του ιστορία. Και καμιά φορά, δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να καταλάβεις το backstory ενός ρούχου ή μιας συλλογής. Αρκεί να δεις και θα αισθανθείς. Θα καταλάβεις σίγουρα. Και σε αυτό το οπτικοακουστικό συναίσθημα που προκύπτει από την παρουσίαση μιας συλλογής, βασίστηκε και ο Pierpaolo Piccioli. Για τη Fall 2020 couture συλλογή Valentino, ο Ιταλός σχεδιαστής παρουσίασε ένα οπτικοακουστικό αισθαντικό αριστούργημα.

“Of Grace and Light”: ωδή στη Cinecittà

Με έναν κινηματογραφικό τρόπο, παρουσίασε ο Pierpaolo Piccioli τη Fall 2020 couture συλλογή Valentino, μέσω livestream. Ο ιταλικός οίκος εκμεταλλεύτηκε τη νέα εποχή πραγμάτων και μέσω έδειξε τη συλλογή του μέσω ενός εντυπωσιακού video. Μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει το ίδιο συναισθηματικό «ταρακούνημα», με αυτό ενός fashion show.

Η ταινία μικρού μήκους με το όνομα “Of Grace and Light” ξεκινάει με μια τουρ στη Ρώμη. Χωρίς χρώμα, το βίντεο δείχνει τους άδειους δρόμους της πόλης και καταλήγει σε landmarks, όπως τη Cinecittà. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση. Με αναφορές στην ιταλική βιομηχανία του κινηματογράφου και θρυλικούς Ιταλούς οπερατέρ, όπως τον Fellini και τον Visconti, η couture συλλογή Valentino ήταν μια ωδή στο φημισμένο ιταλικό στούντιο.

Αντλώντας έμπνευση από τα κινηματογραφικά styles των σκηνοθετών αυτών, από το βίντεο της συλλογής ως και τα ρούχα, η παρουσίαση ξεχείλιζε συναίσθημα. Η Cinecittà, ο ιταλικός κινηματογράφος και το dolce vita επαναπροσδιορίστηκαν μέσω της συλλογής του οίκου.

 

Η ολόλευκη, avant-garde couture συλλογή Valentino

Σε συνεργασία με τον ταλαντούχο Nick Knight και με τη μουσική της FKA Twigs στο βίντεο βλέπουμε τις ολόλευκες, avant-garde δημιουργίες Valentino.

Valentino.com

Οι σιλουέτες των ρούχων «μεγαλοποιήθηκαν». Κυριολεκτικά. Η couture συλλογή Valentino «έπιασε ταβάνι», μιας και ο Piccoli παρουσίασε πανύψηλες, ολόλευκες δημιουργίες. Υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Τα λευκά avant-garde looks λειτούργησαν σαν πανί προτζέκτορα, πάνω στα οποία ο σχεδιαστής πρόβαλλε εικόνες από λουλούδια και άλλα φυσικά στοιχεία.

Valentino.com

Τα μοντέλα εμφανίστηκαν σε ένα σκοτεινό χώρο να κρέμονται από ταβάνι ή πάνω σε κολώνες, φορώντας εντυπωσιακές φούστες ή oversized πανωφόρια με ουρές και unique headpieces.

Valentino.com

Κάπες φτιαγμένες από πάνελ με φτερά, αστραφτερά bodysuit, τουαλέτες με layers από βολάν, αποδίδουν ένα δραματικό στοιχείο στη couture συλλογή Valentino. Αλλά είναι η υπερβολή των ογκωδών σιλουετών που κόβουν την ανάσα.

couture συλλογή Valentino Valentino.com

Αν και το 1968, ο Valentino Garavani, είχε παρουσιάσει και ίδιος μια συλλογή με μόνο λευκές δημιουργίες, αυτές του Piccili ήταν πιο extravagant φύσεως. Για την ακρίβεια, αυτές της Fall 2020 συλλογής Valentino είχαν αναφορές από το “The Great Ziegfeld” του Robert Z. Leonard, ενός σκηνοθέτη που έφερνε πάντα το glamour στη μεγάλη οθόνη.

Valentino.com

Παρ’ όλους τους περιορισμούς, λόγω πανδημίας, ο Pierpaolo Piccioli απέδειξε ότι τη δημιουργικότητά του δεν την αγγίζει κανείς. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου κατάφερε να μας μεταφέρει το συναίσθημά του, ακόμα κι έτσι. Και το έκανε με έναν τρόπο που τιμάει την ιστορία της χώρας του (ο ιταλικός κινηματογράφος έχει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας), αλλά και της μόδας γενικότερα. Η couture συλλογή Valentino, αν μη τι άλλο, ήταν couture. Η Υψηλή Ραπτική, στα καλύτερά της.