CELEBRITY STYLE

Η Geri Halliwell παραλίγο να μην φορέσει το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία. Η ιστορία του

ΑP Photo Fiona Hanson

Αν είσαι και εσύ λίγο σαν εμένα, τότε τα παιδικά σου χρόνια μαζί με τις αφίσες των TLC (και των Backstreet Boys, ΟΚ) κολλημένες στον τοίχο του δωματίου σου, είχες και αυτές των Spice Girls. Το girl band φαινόμενο των ‘90s, έκανε τεράστια επιτυχία εκείνη την δεκαετία, αφήνοντας στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, μεγάλη κληρονομιά: από τραγούδια όπως το “Wannabe” και το “Spice up your life”, που μπορεί να μην είχαν τους πιο βαθυστόχαστους στίχους, αλλά ακόμα σε «σηκώνουν» από τη θέση σου αν τ’ ακούσεις να παίζουν τα βράδια στα μπαρ (αχ, θυμάσαι τα μπαρ;). Μέχρι και τα outfits των μελών της μπάντας, από τις εξευτελιστικά ψηλές πλατφόρμες (που ψιλο-είναι τάση και τώρα –σε πιο εξελιγμένες versions βέβαια), μέχρι και τα σέξι αλλά cute φορέματα της “Ginger Spice”. H Geri Halliwell φορούσε πάντα ρούχα που ζήλευαν όλα τα teenage girls της εποχής και ένα απ’ αυτά και το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία. Γνωστό (πλέον) και ως το “Union Jack” dress. To φόρεμα αυτό, λοιπόν, παραλίγο να μην το φορέσει.

Το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία παραλίγο να θεωρηθεί ρατσιστικό

Το 1997, λίγο πριν τα BRIT Awards στα οποία οι Spice Girls, έκαναν μια εντυπωσιακή performance στη σκηνή, η στιλίστρια της “Ginger Spice” aka Geri Halliwell της είπε να μην φορέσει το φόρεμα. Το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία ήταν δημιουργία του οίκου Gucci και λόγω του χαρακτηριστικού τυπώματος, υπήρχε φόβος να θεωρηθεί ρατσιστικό. Το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία, θύμιζε το logo του “National Front”, μια ακροδεξιά οργάνωση, με ακραίες εθνικιστικές πεποιθήσεις, πράγμα με το οποίο δεν ήθελε η Halliwell να ταυτιστεί. H στιλίστριά της, λοιπόν, λίγο πριν τα βραβεία, της είπε ότι υπάρχει φόβος να ταυτιστεί με την οργάνωση, η οποία είχε (και έχει μέχρι και σήμερα) φασιστικές αντιλήψεις. Σε συνέντευξη/βίντεό της στη βρετανική Vogue, είχε δηλώσει: «Θυμάμαι να το δείχνω στην στιλίστριά μου και μου είπε ότι δεν μπορώ να το φορέσω γιατί είναι ρατσιστικό. “Θυμίζει το National Front”, μου είπε». Η Geri Halliwell την σταμάτησε και της είπε «Όχι, σταμάτα. Γιορτάζουμε όλες τις κουλτούρες γι’ αυτό υπάρχει το σήμα της ειρήνης ραμμένο στην πλάτη».

Το story πίσω από το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία

Η Halliwell εξήγησε ότι το αρχικό Gucci φόρεμα ήταν μαύρο και εμπνευσμένο από τη Marylin Monroe. Η ίδια όμως ήθελε να δημιουργήσει μια έντονη στιγμή την ώρα της performance, και έτσι σε συνεργασία με τον οίκο, δημιούργησαν το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία. «Θυμάμαι αυτό το LBD Gucci φόρεμα που μου είχαν δείξει. Έμοιαζε σχεδόν με ένα μαγιό της Marilyn Monroe από τα ‘50s. Συνεργάστηκα με τον Tom Ford (καλλιτεχνικός τότε διευθυντής της Gucci), για το φόρεμα και θυμάμαι να σκέφτομαι «Είναι τα Brit awards. Πρέπει να βάλουμε την βρετανική σημαία». Και επειδή δεν είναι σωστό να χρησιμοποιήσεις την σημαία, η αδερφή της είχε μια πετσέτα κουζίνας με τη σημαία την οποία η ίδια έραψε στο φόρεμα.

Geri Halliwell iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία Tα Spice Girls Geri and Victoria στην σκηνή των Brit Awards το 1997 / ΑP Photo / Fiona Hanson
Tα Spice Girls Geri and Victoria στην σκηνή των Brit Awards το 1997

Το iconic φόρεμα την αγγλική σημαία, ολοκλήρωσε με τις χαρακτηριστικές oversized platform boots, τις οποίες έβαψε η ίδια η Geri με σπρέι σε κόκκινο χρώμα, για να ταιριάζει με το φόρεμα.

Η performance των Spice Girls –η στιγμή/ορόσημο στα Brit Awards

Οι Spice Girls ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστούν στην σκηνή των Brit Awards το 1997, όπου ήταν υποψήφιες για 5 πέντε βραβεία (κέρδισαν τελικά 2). Η εμφάνισή τους στην σκηνή όμως, ήταν η πιο σημαντική στιγμή της βραδιάς. Μία που θεωρείται μέχρι και σήμερα στιγμή/ορόσημο στην ιστορία της ποπ κουλτούρας. Και σε αυτό βοήθησε και το iconic φόρεμα με την αγγλική σημαία. Η Geri Halliwell ήθελε να γιορτάζει «το να είσαι Βρετανός» και αυτό το φόρεμα θεωρήθηκε μια πατριωτική κίνηση, από μέρους της.

Η Geri Halliwell μετά την performace των Spice Girls στα Brit Awards, θυμάται τα θετικά σχόλια που διάβασε την επόμενη μέρα στον τύπο. «Θυμάμαι να ξυπνάω το επόμενο πρωί και η φωτογραφία με το φόρεμα ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. Το φόρεμα ταυτίστηκε με το τι στηρίζει ένα δυναμικό κορίτσι. Ο κόσμος άρχισε να φοράει τη δική του εκδοχή του φορέματος και ξαφνικά άρχισες να βλέπεις τη βρετανική σημαία σε πολλά ρούχα».

Οι παραλλαγές του φορέματος

Η Geri Halliwell, ανά τα χρόνια, έχει φορέσει διάφορες παραλλαγές του iconic φορέματος με την αγγλική σημαία. Το 2007, σε reunion των Spice Girls φόρεσε μια παραλλαγή του, δημιουργία του Roberto Cavalli. Πέρσι, στην παγκόσμια περιοδεία των Spice Girls, “Spice Girls World Tour”, φόρεσε μια νέα εκδοχή του iconic φορέματος με την αγγλική σημαία που σχεδίασε η Gabriella Slade.

Μιλώντας για την εξέλιξη του αρχικού και iconic φορέματος με την αγγλική σημαία, η Halliwell αναφέρει: «Ένιωσα τη δύναμη της γυναίκας, την εξέλιξη του “Girl Power”. Μεγαλώνοντας σαν γυναίκα, νιώθω ότι αυτό είναι αρκετό. Ένιωσα ενδυνάμωση περπατώντας την σκηνή φορώντας αυτό το φόρεμα.»