FASHION TRENDS

Η δυναμική επιστροφή των boat shoes. Βίρα τις άγκυρες!

Miu Miu Spring 2024 Launchmetrics Spotlight

Αν είσαι παιδί του 80 ή του 90, τότε η νοσταλγία μάλλον χτυπάει κόκκινο, αυτή τη στιγμή. Γιατί τα boat shoes, αν και εφευρέθηκαν το 1935 από τον Paul A. Sperry, ήταν τη δεκαετία του 1980 που άρχισαν να έχουν το trend status, που ανέδειξε αυτό το preppy στιλ παπουτσιού: ένα μοκασίνι από μαλακό δέρμα, με κορδόνια που ταυτίστηκε με το ναυτικό και το αμερικάνικο στιλ, αλλά και με μια κατηγορία ανθρώπων που υποδήλωναν το κοινωνικοοικονομικό τους status: κολεγιόπαιδα, ιστιοπλόοι ή ναυτικοί και ευκατάστατοι WASPs της καλής κοινωνίας που μόνο αυτοί μπορούσαν να τα αγοράσουν (θεωρητικά πάντα). Τα boat shoes έχουν μια μακρά ιστορία στο κεφάλαιο της μόδας και τώρα φαίνεται να ανοίγουν ένα καινούργιο.

Στις ανοιξιάτικες πασαρέλες, το street style, αλλά και τα social media trends, βλέπουμε τη δυναμική επάνοδο των boat shoes, πράγμα όχι και τόσο δυσάρεστο θα έλεγα, μιας και πρόκειται για ένα πασπαρτού style και ένα που, το θέλουμε ή όχι, έχει συνδεθεί με το preppy -αλλά κομψό-, κολεγιακό στιλ (άλλο ένα μεγάλο trend αυτής και της επόμενης σεζόν).

Boat shoes: Η επιστροφή των ιστιοπλοϊκών παπουτσιών, συμβαίνει καιρό τώρα

Αν αφήσουμε στην άκρη τα microtrends, που προκύπτουν από τις κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης, τα οποία ξεθωριάζουν μετά από 1-2 μήνες, και παρατηρήσουμε τις πασαρέλες, τότε θα δούμε ότι το preppy style είναι ένα που, τις τελευταίες σεζόν, εκπροσωπείται αρκετά και με διάφορους τρόπους.

Αν και υπάρχει μια έντονη στροφή σε τάσεις που απενοχοποιούν το γυναικείο ντύσιμο (διαφάνεια, no pants trends, εσώρουχα φορεμένα σαν ρούχα), ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορά την πιο «συγκρατημένη» και «καθωσπρέπει» μόδα. Η μόδα αυτή που γιορτάζει το κολεγιακό και school girl στιλ και που, υπό μια έννοια, συμβαδίζει με τη γενικότερη (και δίκαιη) εμμονή της μόδας με τα classics της γκαρνταρόμπας. Τα boat shoes ταιριάζουν απόλυτα σε αυτή τη φιλοσοφία που μοιράζεται ανάμεσα στη διαχρονικότητα και το college style, που έχει μια συντηρητικότητα κρυμμένη «πίσω» της, αλλά εν έτει 2024, παρουσιάζεται πιο απελευθερωμένα.

Bally Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Bally Spring 2024

Ο οίκος Miu Miu, σαν ένα brand με τεράστια επιδραστικότητα στις τάσεις, έχει συμβάλλει με βεβαιότητα στην άνοδο του preppy style αλλά και των boat shoes, που πρωταγωνίστησαν στη Spring 2024 συλλογή του. Παρ’ όλα αυτά, η δυναμική επιστροφή των boat shoes, δεν οφείλεται (μόνο) στον οίκο Miu Miu.

Miu Miu Spring 2024 / Launchmetrics Spotlight
Miu Miu Spring 2024

Η επάνοδός του, αυτή τη φορά, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αρχικά, μετά την εμμονή της μόδας με τα μοκασίνια, τις μπαλαρίνες και τα Mary Janes (τα παπούτσια με μπαρέτες), η εξέλιξη αυτής της τάσης, οδηγεί στην καθωσπρέπει φύση που εκπέμπουν τα boat shoes. Έπειτα, υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν κάθε τόσο την ποπ κουλτούρα με διάφορους τρόπους. Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση παίζουν συχνά ρόλο σε αυτό και με την τεράστια επιτυχία σειρών όπως του Succession και το στιλ των WASPs να μπαίνει στο ραντάρ πολλών, το πώς-ντύνεται-ένα πλουσιόπαιδο, άρχισε να γίνεται μέρος της κουβέντας. Ταινίες όπως το Saltburn έδωσαν ένα gravitas στο preppy αυτό στιλ, εξαπλώνοντάς το ακόμα και στις νεότερες γενιές.

Η εκδοχή των boat shoes το 2024 πάντως, είναι ένα homage στη μόδα του 80 και των early 90s είναι κάπως πιο απελευθερωμένη, μιας και δεν πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από το preppy style. Τα preppy αυτά παπούτσια, μπορούν να συνοδεύσουν ακόμα και το πιο περίπλοκο denim σύνολο, προσθέτοντας κάτι το αβίαστο και σχεδόν ειρωνικό παπούτσι αυτό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αστική τάξη.

Τώρα κι εμείς οι «μικροαστοί» (αν υπάρχει ακόμα κι αυτή η κοινωνική τάξη), μπορούμε να φοράμε τα boat shoes και δεν σίγουρα δεν χρειάζεται να έχεις ιστιοπλοϊκό για να τα φορέσεις. Παρακάτω, θα βρεις 5 αντί-preppy σύνολα για να υιοθετήσεις την τάση αυτή.

Jacopo Raule/Getty Images/Ideal Image

Δώσε ένα preppy twist στο denim σύνολό σου, συνοδεύοντάς το με ένα ζευγάρι boat shoes.

Ανέδειξε τα tailored κομμάτια της γκαρνταρόμπας με αυτά τα μοκασίνια.

Jeremy Moeller/Getty Images/Ideal Image

Τα φαρδιά κοστούμια ή oversized ρούχα σου θα δημιουργήσουν την πιο ενδιαφέρουσα αντίθεση, εφόσον τα συνδυάσεις με αυτά τα παπούτσια.

Ανέδειξε ακόμα και το πιο απλό μαύρο σύνολο, με ένα ζευγάρι boat shoes.