WATCHLIST

Θα σου δώσει αυτό το κούρεμα υπερδυνάμεις; Το Hollywood λέει «ναι»

@Netflix

Το “I Care A Lot”, η #1 ταινία αυτή τη στιγμή στο ελληνικό Netflix, είναι το one-woman show της Rosamund Pike που εκτός από τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της μετά το “Gone Girl”, κατάφερε να κερδίσει μία υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία της ως Marla Grayson.

Η Marla Grayson είναι μία στυγνή εγκλ-, συγγνώμη επιχειρηματίας ήθελα να πω, που έχει κάνει τις καθορισμένες από το δικαστήριο κηδεμονίες ηλικιωμένων ατόμων επάγγελμα. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι να εντοπίζει ηλικιωμένους ανθρώπους με περιουσία προς εκμετάλλευση, να χρησιμοποιεί παραθυράκια του νόμου για να αποδείξει την αδυναμία τους να φροντίσουν πια τον εαυτό τους και το κομπόδεμά τους, και να τους παρκάρει σε ένα γηροκομείο που ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της μέχρι να πεθάνουν. Το “I Care A Lot” έχει μία από αυτές τις πολύ σπάνιες πρωταγωνίστριες που μένουν ανάλγητες ως το τέλος, με κανένα προσωπικό γνώρισμα να αντισταθμίζει τον απόλυτα διαβρωμένο ψυχισμό τους. Ούτε καν το αψεγάδιαστο, κοφτερό καρέ της.

Μέχρι να φτάσει στην οθόνη σου, κάθε χαρακτήρας έχει περάσει από μία δημιουργική διαδικασία βάσει του σεναρίου και του οράματος της σκηνοθεσίας που θα του δώσει ζωή. Οι ενδυματολόγοι, οι μακιγιέζ και οι κομμωτές είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής, έτσι ώστε η εμφάνιση των χαρακτήρων και η εντύπωση που αυτή θα μας αφήνει από την αρχή ως το τέλος μίας ταινίας, θα συμβολίζουν από μόνες τους στοιχεία για την προσωπικότητά τους ή/και τη φάση της ζωής τους. Το “I Care A Lot” κατασκεύασε μία πανοπλία ειδική για τη Marla: κοστούμια και σακάκια σε ασπρόμαυρη, κίτρινη και κόκκινη παλέτα με βάτες που της δίνουν γωνιώδη φιγούρα, τακούνια στιλέτο για το μάτι του εχθρού αν χρειαστεί, ένα vape που το καπνίζει σαν να ακονίζει ξίφος, και ένα υψηλών απαιτήσεων κούρεμα που πλαισιώνει το πρόσωπό της όπως θα έκανε ένα αρχαιοελληνικό κράνος πολέμου.

Η Marla Grayson του I Care A Lot

Το κοφτερό της bob πολλές το έχουμε αγαπήσει. Τη συντήρησή του όμως ελάχιστες. Θέλει βαθιά ανάσα. Η αφοσίωσή σου στις οξείες άκρες ενός τέτοιου style προϋποθέτει ότι είσαι ο άνθρωπος που θα ζητήσει εξηγήσεις σε κάθε τρίχα που θα σπάσει απ’ το κοπάδι. Σημαίνει επίσης ότι θα είσαι εκεί για το μηνιαίο τριμάρισμα που σίγουρα θα χρειαστεί ώστε να μένει στο ιδανικό ύψος.

Υπονοεί δηλαδή ότι μπορεί να είσαι λίγο control freak, ότι δεν χάνεις εύκολα τα μάτια σου από τον στόχο και πως, αντίθετα με εμάς τους υπόλοιπους θνητούς, συνήθως όταν παίρνεις αποφάσεις, τις τηρείς. Και πολλά μπορεί να πει κανείς για τη Marla Grayson και τις βδελυρές της προθέσεις στο “I Care A Lot”, κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι δεν παραμένει πάση θυσία στον δρόμο προς τον στόχο της. Το λες και υπερδύναμη αυτό.

I Care A Lot

Πολλοί, κιόλας, από τους γυναικείους χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης που έχουμε δει με κάποια παραλλαγή του κουρέματος, έχουν τις δικές τους αντίστοιχες υπερδυνάμεις. Είναι λες και το καρέ αυτό συνέβη στη ζωή τους για να ενισχυθούν κάποια χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που τώρα θα φτάσουν σε άλλο level. Η οξυδέρκεια της Marla είναι ένα από τα εργαλεία που την κάνουν τρομακτικά επικίνδυνη ναι, την κάνει όμως και τον εγκέφαλο πίσω μία επιχείρηση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων (ή δυνητικά και εκατομμυρίων όπως διαπιστώνουμε στην τρίτη πράξη του “I Care A Lot”). Η Amy Dunne του “Gone Girl” δε, ο πρώτος αδίστακτος χαρακτήρας που έδωσε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα στην Pike, δεν είχε φτάσει καν στο final form της μέχρι να ανταλλάξει τη μακριά της κόμη με το bob cut. Θα την έφτανε χωρίς αυτό; Πιθανότατα. Το ξέρουμε σίγουρα; Όχι βέβαια.

Σκέψου τη Mulan. Οι δικές της superpowers ήταν το κουράγιο και η πίστη στις δυνάμεις της, και ενέδωσε σε αυτές υπό τους ήχους του επικού “Short Hair” πριν πάει στον πόλεμο.

Mulan

Σκέψου τη Margot Tenenbaum με την ανεξαρτησία και το φανταστικό στιλ της.

Margot Tenenbaum

Τη Mia Wallace του “Pulp Fiction” με τις δεινές χορευτικές ικανότητες. Την Quorra που ήταν το τελευταίο γνωστό ISO στον κόσμο του “Tron Legacy”.

Η Quorra του Tron Legacy

Την Alice των “Resident Evil” που καταδίωκε ζόμπι και κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε μεταφορές video games που δεν ήταν απολύτως σκατά (συνειδητοποιείς;;;).

Η Alice του Resident Evil

Τη Bonnie Parker στο “Bonnie and Clyde” που ενέπνευσε μάλιστα τη Louis Guidroz, τη γυναίκα που επιμελήθηκε την κόμμωση της Marla.

Bonnie and Clyde

Η Guidroz συμφωνεί μαζί μου ως προς την ενέργεια που υπονοεί για όποια γυναίκα την τολμάει. «Πολύ αποφασιστική, δυνατή, με ευθύτητα, χωρίς φραμπαλάδες», ανέφερε στο The Cut για το προφίλ της γυναίκας αυτής, πριν πει στην αρθρογράφο Sangeeta Singh-Kurtz που είχε την ίδια ακριβώς σκέψη με μένα σχετικά με τις κρυφές ιδιότητες του κουρέματος, όλα όσα χρειάζονται για να το κάνει και να το διατηρήσει. Πιστολάκι και flat iron κάθε μέρα, και τριμάρισμα κάθε 1,5 μήνα.

Εάν μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε σίγουρα έχεις υπερδυνάμεις.