CELEBRITIES

H Vogue δέχτηκε επίθεση για το εξώφυλλο της Kamala Harris. Η απάντηση της Anna Wintour

ⓒ 2021 Charles Sykes/Invision//Associated Press

Η generation Y είμαστε η γενιά που τα αμφισβητεί όλα. Στην προσπάθειά μας να είμαστε πολιτικά ορθοί στον τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς, ειδικότερα απέναντι στις μειονότητες, τα λόγια υπεράσπισής μας ίσως να ακούγονται καμιά φορά, λίγο γραφικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να ζούμε σε μια κοινωνία που οι κουβέντες και οι πράξεις των ανθρώπων να στιγματίζονται στην περίπτωση που κάτι δεν θεωρείται πολιτικά ορθό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή. Η αμερικάνικη Vogue που δημοσίευσε πρόσφατα το εξώφυλλο του νέου του τεύχους με πρωταγωνίστρια την Kamala Harris, προκάλεσε την αντίδραση πολλών.

Οι αντιδράσεις για το εξώφυλλο της Kamala Harris στη Vogue

Πιο συγκεκριμένα, το εξώφυλλο της Harris για τη Vogue σχολιάστηκε αρνητικά για τον κακό φωτισμό που είχε η φωτογράφιση. Σύμφωνα με πολύ κόσμο, ο φωτισμός δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η τονικότητα της μαύρης επιδερμίδας της Harris, να δείχνει αισθητά πιο ανοιχτή απ’ ότι είναι. Έτσι, οι υπεύθυνοι του περιοδικού κατηγορήθηκαν ότι δεν ξέρουν να φωτογραφίζουν μαύρους ανθρώπους.

Έπειτα, πολλοί θεώρησαν ότι το concept της φωτογράφισης δεν ήταν «αρκετό» για μια γυναίκα σαν την Kamala Harris που πρόκειται σε λίγες ημέρες, να γίνει και επίσημα η πρώτη (μαύρη) γυναίκα αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Πάνω σε όλα αυτά, αποφάσισε να δώσει μια απάντηση η COO του ομίλου Conde Nast και διευθύντρια του περιοδικού, Anna Wintour.

Η απάντηση της Anna Wintour

«Προφανώς ακούσαμε και αντιληφθήκαμε τις αντιδράσεις σχετικά με το εξώφυλλο και θέλω απλά να επαναλάβω ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρόσθεσή μας, με κανένα τρόπο, να μειώσουμε τη σημαντικότητα της νίκης της αντιπροέδρου», ανέφερε σχετικά η Wintour σε podcast του The New York Times. «Θέλαμε να γιορτάσουμε την αντιπρόεδρο Harris και την εκπληκτική αυτή νίκη και τη σημαντικότητα αυτής της στιγμής στην ιστορία της Αμερικής και συγκεκριμένα τις μαύρες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.»

Για το τεύχος Φεβρουαρίου, η Vogue κυκλοφόρησε τελικά δυο εξώφυλλα με τη Harris, μιας και το πρώτο δέχθηκε τις αντιδράσεις του κόσμου. Το αρχικό εξώφυλλο δείχνει την αντιπρόεδρο με μια αρκετά casual εμφάνιση με backdrop τις αποχρώσεις της αδελφότητας της Harris, από το Howard πανεπιστήμιο, όπου και φοίτησε.

Το δεύτερο την δείχνει να ποζάρει φορώντας ένα παστέλ γαλάζιο Michael Kors κοστούμι. Λέγεται ότι το πρώτο εξώφυλλο, δεν ήταν αυτό που είχαν συμφωνήσει οι υπεύθυνοι του περιοδικού με την ομάδα της Kamala Harris. Τη Δευτέρα όμως, η Vogue αποφάσισε να παρουσιάσει και τις δυο φωτογραφίες ως εξώφυλλα του νέου τεύχους του περιοδικού.

Όπως είπαμε, είμαστε η γενιά που τα αμφισβητεί όλα. Και σωστά πολλές φορές. Και ίσως να είμαστε σε αυτό το σημείο που πρέπει να τα «γκρεμίσουμε» όλα, μέχρι να βρούμε τις ισορροπίες μας. Και αυτό το εξώφυλλο είναι το παράδειγμα. Σίγουρα, από τις σελίδες ενός τόσο επιδραστικού περιοδικού μόδας, λείπει το diversity. Και σίγουρα, οι κατηγορίες των μαύρων υπαλλήλων των εκδόσεων για κακομεταχείριση στον χώρο εργασίας, να είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Αλλά μήπως οι αντιδράσεις στην εν λόγω περίπτωση να είναι εν μέρει, αυτό το κομμάτι της γενιάς μας που τα αμφισβητεί όλα; Ίσως σε αυτή την περίπτωση, οι αντιδράσεις να είχαν μια δόση υπερβολής. Ειδικά από τη στιγμή που τις φωτογραφίες της Harris επιμελήθηκε ένας ταλαντούχος μαύρος φωτογράφος (σ.σ. Tyler Mitchell) που έχει φωτογραφίσει μερικές από τις επιδραστικότερες μαύρες προσωπικότητες της γενιάς μας (βλ. Beyonce μεταξύ άλλων).

Ίσως όλες αυτές οι αντιδράσεις για το εξώφυλλο της Vogue τελικά, να μας σταματούν από το γιορτάσουμε αυτή την τεράστια νίκη για το γυναικείο πληθυσμό: την εκλογή της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Ας μείνουμε σ’ αυτό για την ώρα.