FASHION NEWS

H Virginie Viard αποχωρεί από τον οίκο Chanel. Οι πιθανοί αντικαταστάτες της

Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Την πιο περίεργη ώρα και μέσω ενός statement που επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στα «σαλόνια» της μόδας, ο οίκος Chanel ανακοίνωσε την αποχώρηση της Virginie Viard, την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Η Virginie Viard αποχωρεί από τον οίκο Chanel μετά από 30 χρόνια θητείας και μερικές εβδομάδες μετά αφού παρουσίασε την Cruise 2025 συλλογή που, για ακόμη μια φορά, έλαβε μεικτές κριτικές. Η δουλειά της Viard στον γαλλικό οίκο έχει συνοδευτεί με ανάμεικτα συναισθήματα, μιας και πολλοί αμφισβητούν (και κάπως δικαιολογημένα), το έργο της στον ιστορικό αυτό οίκο που αναβίωσε ο Karl, όταν ανέλαβε το 1983.

Η Viard ξεκίνησε στον οίκο, το 1987, ως ασκούμενη, μόλις 4 χρόνια αφού ο Lagerfeld ανέλαβε τα ηνία του οίκου, με τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό να τη συστήνει για τη δουλειά. Έγινε γρήγορα το δεξί του χέρι, διατηρώντας αυτή τη στενή σχέση μέχρι και τον θάνατό του, το 2019, όπου η Virginie Viard ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chanel. Τα νέα της απόχωρησής της ανακοίνωσε πρώτο το Vogue Business, που επιβεβαίωσε όλες τις φήμες που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό.

«Ο οίκος Chanel επιβεβαιώνει την αποχώρηση της Virginie Viard μετά την πλούσια συνεργασία των 5 ετών ως καλλιτεχνική διευθύντρια όλων των συλλογών μόδας και τα 30 χρόνια εντός του οίκου, κατά τα οποία κατάφερε να ανανεώσει τους κώδικες του οίκου, σεβόμενη ταυτόχρονα την δημιουργική κληρονομιά του οίκου Chanel.

Ο νέος αντικαταστάτης θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Ο οίκος Chanel Θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Virginie Viard για την αξιοσημείωτη συνεισφορά της στη μόδα του οίκου, τη δημιουργικότητά του αλλά και τη ζωτικότητά του».

© Vianney Le Caer/ΑP Images

Όπως σου είπα, η Viard πέρασε 30 ολόκληρα χρόνια στο πλευρό του Γερμανού σχεδιαστή, οπότε η επιλογή της όταν ο ίδιος απεβίωσε το 2019, έβγαζε απόλυτα νόημα. Η Viard γνώριζε πολύ καλά το DNA του οίκου, αλλά και την ταυτότητα του Karl, ως σχεδιαστή, και πολλοί περιμέναμε ότι αυτή της η εμπειρία θα ανταποκρινόταν στον υψηλό πήχη που έθεσε ο τεράστιος αυτός σχεδιαστής. Παρ’ όλα αυτά, μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα, η Virginie Viard άρχισε να λαμβάνει ανάμεικτες κριτικές -κυρίως για τις ready-to-wear συλλογές της.

Η Virginie Viard παρουσίαζε τον καλύτερο εαυτό της, όταν σχεδίασε για τις couture και ειδικές συλλογές του οίκου, σε αντίθεση με τις ready-to-wear που, από τον σχεδιασμό των ρούχων μέχρι και το styling, παρουσίαζε ένα μέτριο προϊόν που δεν ταίριαζε καθόλου με την ταυτότητα Chanel.

Chanel Cruise 2025 / Launchmetrics Spotlight
Chanel Cruise 2025

Παρ’ όλα αυτά, η Viard, κατάφερε να διατηρήσει έναν κερδοφόρο οίκο, με τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 16% και να αγγίζουν τα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αρχικά, στην αύξηση των τιμών των δερμάτινων ειδών, που παρ’ όλα τα αστρονομικά ποσά που χρειάζεται πια για να αγοράσει κανείς μια τσάντα Chanel, δεν επηρέασε το πελατολόγιό του. Έπειτα, οι φαν του οίκου είναι τόσο πιστοί και η αναγνωρισιμότητα και το status που έχουν οι δημιουργίες του οίκου (ειδικά οι τσάντες και τα παπούτσια), είναι τόσο μεγάλη, που η μέτρια δουλειά της Viard δεν υπήρχε περίπτωση να το αλλάξει αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι του οίκου αναγνώρισαν ότι ήρθε η ώρα για μια ανανέωση ή απλά κουράστηκαν να διαβάζουν όλες αυτές τις κριτικές που βάλλουν το όνομα του οίκου Chanel. Κάπως έτσι, η Virginie Viard θα κάνει την τελευταία της υπόκλιση, στις 25 Ιουνίου 2024, με αφορμή την προγραμματισμένη couture συλλογή που θα πραγματοποιηθεί στο Palais Garnier στο Παρίσι. Το ερώτημα που απασχολεί όμως όλους μας, είναι ένα: Ποιος/α θα είναι ο/η ακόλουθος της Viard; Οι φήμες πάντως οργιάζουν.

Ποιος θα είναι ο ακόλουθος της Virginie Viard στον οίκο Chanel;

Πριν καν τα νέα της αποχώρησης της Virginie Viard από τον οίκο Chanel, δημοσιευτούν, κυκλοφορούσαν φήμες για τους πιθανούς αντικαταστάτες της. Το no.1 όνομα που φημολογείται ότι θα αναλάβει τα καλλιτεχνικά ηνία του γαλλικού label είναι ο Hedi Slimane, ο οποίος λέγεται ότι αν αποχωρήσει από το πόστο του στον οίκο Celine, θα τον αντικαταστήσει ο Michael Rider πρώην σχεδιαστής στον οίκο Ralph Lauren, αλλά και στενός συνεργάτης της Phoebe Philo (η οποία ήταν για πολλά χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Celine).

Λέγεται μάλιστα ότι αν πάρει τη θέση αυτή ο Slimane, θα υπάρξει σκληρή διαμάχη για το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τον όμιλο LVMH (στον οποίο υπάγεται ο οίκος Celine). Εκτός του Slimane, ένα εξίσου δυνατό όνομα που ακούγεται ότι μπορεί να ακολουθήσει τη Viard, είναι ο Pierpaolo Piccioli, του οποίου η αιφνίδια αποχώρησή του από τον οίκο Valentino μετά από 13 χρόνια, φημολογείται ότι οφείλεται σε αυτό.

Άλλα δυνατά ονόματα που ακούγονται, σύμφωνα με το fashion account @ideservecouture, είναι αυτό της Sarah Burton η οποία αποχώρησε κι αυτή πρόσφατα από τον οίκο Alexander McQueen, αλλά και του Jeremy Scott ο οποίος αποχώρησε από τον οίκο Moschino, πέρσι.

Κατά τη γνώμη μου, ο Slimane είναι η πιο πιθανή επιλογή, ένας σχεδιαστής που θα ταίριαζε πολύ στον οίκο. Το ίδιο πιστεύω και για τον Scott, αν και η μαξιμαλιστική και αντισυμβατική προσέγγισή του απέναντι στη μόδα, δεν νομίζω ότι θα ήταν μια που θα συμβάδιζε στους υπεύθυνους του οίκου.

Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε την Burton να επιστρέφει σε μια τέτοια θέση (και να μικραίνει κάπως το χάσμα της εκπροσώπησης, με τους λευκούς άνδρες να κυριαρχούν στις θέσεις αυτές στους μεγάλους οίκους μόδας), αλλά δεν το βρίσκω πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, οι μουσικές καρέκλες συνεχίζονται και ο χώρος της μόδας μάς κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα. To be continued.