FASHION NEWS

H βασίλισσα του runway, Naomi Campbell, φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue

Instagram/Voguemagazine

Σκεπτόμενη καμιά φορά την καριέρα της Naomi Campbell, αναρωτιέμαι πώς μπορεί να αισθάνεται κάθε φορά που περπατάει στην πασαρέλα κάποιου show. Ή κάθε φορά που φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο ενός περιοδικού μόδας. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, όπου το μοντέλο φωτογραφήθηκε ακόμα μια φορά για την αμερικάνικη Vogue σκέφτομαι πώς μπορεί να αισθάνθηκε μετά το πρώτο κλικ του φωτογράφου Ethan James Green.

Με περίπου 77 εξώφυλλα για τις όλες εκδόσεις της Vogue, και πάνω από 7 για την αμερικάνικη, σκέφτομαι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα που νιώθει τη στιγμή εκείνη. Νιώθει οικεία; Νιώθει ότι είναι απλά μια δουλειά που της βγαίνει κάπως αυτόματα (σ’ όλα τα επαγγέλματα υπάρχει ρουτίνα, ακόμα και στο μόντελινγκ). Στα 50 χρόνια ζωής της και στα 35 χρόνια καριέρας πώς να νιώθει άραγε;

Και τα σκέφτομαι όλα αυτά, γιατί βλέποντας το εξώφυλλο της Naomi Campbell για την αμερικάνικη Vogue νιώθω ένα δέος. Αν και ποζάρει με κλειστά μάτια, χωρίς καν να σε κοιτάει στα μάτια, διακρίνεις το συναίσθημα του μοντέλου. Αισθάνεσαι το μεγαλείο. Αισθάνεσαι τον δυναμισμό. Αν και σε μια εξαιρετικά γαλήνια πόζα, η Naomi δείχνει δυναμική. Αυτό μάλλον σημαίνει να έχεις 35 χρόνια πετυχημένης καριέρας στην «πλάτη» σου. Γι’ αυτό η Naomi είναι αυτή που είναι.

Η φωτογράφιση και τα εκπληκτικά looks

Μέσα από μια σειρά εκπληκτικών φωτογραφιών, η Naomi Campbell εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος. Με τον Carlos Nazario να έχει επιμεληθεί το styling της φωτογράφισης, οι εικόνες είναι πραγματικά μοναδικές. Για το εξώφυλλο, η Naomi φοράει ένα εκπληκτικό λευκό σύνολο του οίκου Dior, προσθέτοντας σε αυτή την «ήρεμη δύναμη» που χαρακτηρίζει τη φωτογραφία.

Στο υπόλοιπο editorial, η Naomi συνεχίζει να εντυπωσιάζει με δημιουργίες γνωστών οίκων, όπως με το εκπληκτικό Valentino Couture gown στολισμένο με ασημένιες παγιέτες, αλλά και με stand-out pieces, όπως του Azzedine Alaia.

Με δερμάτινη φούστα Azzedine Alaia

Στη φωτογράφιση, η Campbell ποζάρει μαζί και με τη νέα γενιά μαύρων μοντέλων, όπως την Ugbad Abdi και τον Alton Mason, στους οποίους η ίδια εκτελεί «χρέη» μέντορα.

Mε τους Ugbad Abdi και τον Alton Mason

Naomi Campbell: Πρωτοπόρος, μέντορας, προβοκατόρισσα, icon

H Naomi είναι η Naomi. Γιατί όμως; Γιατί είναι μια γυναίκα ή καλύτερα μια μαύρη γυναίκα που έχει αλλάξει την πορεία που είχε ο χώρος του μόντελινγκ και της μόδας. Είναι ένα μοντέλο που έχει έρθει αντιμέτωπη με το πρόσωπο του ρατσισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της και που παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει να παλέψει για να θεωρείται απ’ όλους σήμερα “icon”. Στη συνέντευξη αναφέρει σχετικά: «Προτιμώ να έχω τον ρατσισμό μπροστά μου και να ξέρω τι έχω να αντιμετωπίσω, παρά να υπάρχει με καταπιεστικό τρόπο. Χωρίς να θέλω να δείξω ασέβεια στη χώρα που έχω γεννηθεί, χρειάζεται να τον ‘ξεθάψουμε’ και να τον αντιμετωπίσουμε. Τέλος στο να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόνο το γεγονός ότι θα έχω την υποστηρίξει της κουλτούρας μου τώρα, κάθε φορά που μιλάω γι’ αυτό».

Με φόρεμα Maison Margiela

Αυτό, λοιπόν, κάνει την Naomi Campbell icon είναι ο ακτιβισμός της. Η αίσθηση της ευθύνης που νιώθει για να εκπροσωπήσει την κουλτούρα της και να βάλει το δικό της λιθαράκι στο να εξελιχθεί ο χώρος της μόδας.

Και εδώ έρχεται ο ρόλος της ως μέντορας στα νεότερα μοντέλα της κοινότητάς της. Η Naomi Campbell εκπαιδεύει τη νέα γενιά μαύρων μοντέλων, βοηθώντας τα ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στον χώρο της μόδας. Στοχεύει, λοιπόν, στο να αλλάξει την πορεία που έχει ο χώρος ως τώρα απέναντι στις γυναίκες, να τις εμψυχώσει και να γιορτάσει το “Blackness” τους.

Mε φόρεμα Burberry

Ίσως, τελικά η Naomi να μην νιώθει άγχος. Ή να νιώθει όντως οικεία ή να κάνει απλά τη δουλειά της, κάπως αυτοματοποιημένα, κάθε φορά που φωτογραφίζεται για κάποιο περιοδικό ή όταν περπατάει στην πασαρέλα. Αυτό μπορεί να μην είναι το fun part της δουλειάς της. Ίσως είναι τελικά, η δύναμη που έχει πλέον στα χέρια της. Μπορεί να είναι αυτή η καλύτερη στιγμή της καριέρας της. Το γεγονός ότι μπορεί να μάχεται για τα κακώς κείμενα. Ότι προσφέρει μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν τα μέλη της κοινότητάς της να αναδειχθούν. Ίσως τη στιγμή που άκουσε το κλικ του φωτογράφου, Ethan James Green και έβγαλε αυτή τη τόσο γαλήνια φωτογραφία για το εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue, να σκεφτόταν αυτό ακριβώς.