SIZE MATTERS

H Rihanna στο εξώφυλλο της Vogue επαναπροσδιορίζει το στιλ εγκυμοσύνης χωρίς ντροπές

Imaxtree

Ακόμα θυμάμαι το πρώτο εξώφυλλο της Rihanna στη Vogue. Ήταν για το τεύχος Νοεμβρίου του 2012 και το θέμα του ήταν το “Shape Issue”. Τότε, η έννοια του body positivity όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δεν υπήρχε καν. H Rihanna, μια 20κάτι χρονών κοπέλα, για τα δεδομένα της μόδας (και του κόσμου γενικότερα), «είχε τα μπουτάκια της». Ήταν, λοιπόν, ο κατάλληλος άνθρωπος, για τα δεδομένα της εποχής, για να εκπροσωπήσει τη «διαφορετικότητα» στους γυναικείους σωματότυπους.

Υπό μια έννοια, την εκπροσώπησε τότε. Σίγουρα, σαν μια γυναίκα με καμπύλες, λίγο -πολύ όλη μου τη ζωή, θυμάμαι να βλέπω τη φωτογράφιση και να νιώθω κάπως καλύτερα για τον εαυτό μου. Τότε, το editorial εκείνο, ήταν ότι πιο κοντά σε γυναίκα-celebrity που το σώμα της δεν θεωρούνταν ότι πληρούσε τις so-called «τέλειες αναλογίες» που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στα εξώφυλλα του περιοδικού. Ακόμα και αν αυτή δεν ήταν η σωστή εκπροσώπηση, ήταν κάτι. Τότε, ακόμα και το λίγο, ήταν πολύ.

Η σημαντικότητα του εξωφύλλου της Rihanna στη Vogue για το body positivity

Δέκα χρόνια μετά όμως, ο κόσμος της μόδας έχει αλλάξει αρκετά (όχι όσο θα έπρεπε φυσικά), ακόμα και η «στενόμυαλη» Vogue. Το ίδιο και η Rihanna και το σώμα της. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, ίσως να μην ήταν και καθόλου, αλλά το γεγονός ότι μια δεκαετία μετά, πρωταγωνιστεί η Rihanna σε εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue και υπερασπίζεται τόσο θαυμάσια και τόσο αβίαστα το γυναικείο σώμα και δη, το σώμα μιας εγκύου, δεν μου φαίνεται σύμπτωση. Είτε είναι, είτε όχι, προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου. Το μόνο που με νοιάζει, είναι αυτές οι powerful φωτογραφίες και το ακόμα πιο powerful μήνυμα της Rihanna.

«Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψωνίσω ρούχα εγκυμοσύνης. Συγγνώμη, αλλά απολαμβάνω πάρα πολύ να ντύνομαι. Δεν θα το θυσιάσω αυτό, επειδή το σώμα μου αλλάζει». Αυτή η απόλυτα ειλικρινής αντιμετώπιση απέναντι προς το στιλ (και τη στάση ζωής της), είναι που με κερδίζει πάντα στη Rihanna. Και είναι αυτή που με κέρδισε και στο εκπληκτικό εξώφυλλό της για τη Vogue και σε κάθε εμφάνιση που έχει κάνει, από τότε που ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της.

«Δεν έχει σημασία αν είσαι έγκυος ή όχι, αν έχεις παιδί ή όχι, αν θέλεις να κάνεις ή όχι. Ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει η Rihanna το στιλ της καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμπνέει όλους. Σαν να δίνει το ελεύθερο σε όλες τις γυναίκες να αγαπήσουν πραγματικά και ειλικρινά το σώμα τους και οποιαδήποτε αλλαγή αυτό δεχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους»

Αυτό είναι που με εκπλήσσει και χαροποιεί τόσο πολύ με το στιλ εγκυμοσύνης της. Γιατί γιορτάζει ανιδιοτελώς και χωρίς ντροπές το σώμα της, κατά τη διάρκεια αυτής. Και αυτό κάνει και μέσω αυτού του εξωφύλλου για τη Vogue.

Στη φωτογράφιση της Rihanna, πρωταγωνιστής είναι η κοιλιά της

«Mε τη Rihanna, τίποτα δεν είναι ποτέ προσχεδιασμένο. Κινείται στον κόσμο με ανοιχτή καρδιά», γράφει η δημοσιογράφος της Vogue, Chioma Nnadi που της πήρε την συνέντευξη για το περιοδικό. Λίγο μετά, διαβάζεις τη σταρ να λέει «Στην αρχή περίμενα να νιώσω κάποια μαγική αλλαγή, αλλά παραμένω ο εαυτός μου».

Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που η Rihanna αποκάλυψε την εγκυμοσύνη της. Το στιλ της έχει παραμείνει «αδιάλλακτο» και χωρίς καμία ντροπή. Δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να «κρύψει» το αλλαγμένο σώμα της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η σταρ να έχει ανατρέψει τα πάντα στον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το στιλ τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κάθε εμφάνισή της είναι iconic και γιορτάζει το σώμα της, χωρίς να γίνεται τίποτα βεβιασμένα. Είναι μια αβίαστη, φυσική εξέλιξη πραγμάτων για την ίδια. Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσω των φωτογραφιών της για το περιοδικό που, όπως και 10 χρόνια πριν, έτσι και τώρα, έχει τραβήξει η Annie Leibovitz. Στο εξώφυλλο της Rihanna για τη Vogue και το τεύχος Μαΐου, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η κοιλιά της. Το σώμα εγκυμοσύνης της γιορτάζεται σε κάθε λήψη και με κάθε look που φοράει.

Είτε είναι με το δαντελένιο Alaia bodysuit που φοράει στο εξώφυλλο του περιοδικού. Είτε είναι με το εκπληκτικό διάφανο couture φόρεμα του Glenn Martens για τον οίκο Jean-Paul Gaultier. Είτε με το Dior, racy σύνολο που περιλαμβάνει ένα δερμάτινο jacket, εσώρουχο και τίποτα άλλο. Η Rihanna «σπάει» κάθε κανόνα του styling και αποδεικνύει ότι η μόδα δεν πρέπει να έχει περιορισμούς. Πρέπει να είναι κάτι που οι γυναίκες απολαμβάνουν και που δεν τις κάνει να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους.

Ακόμα κι αν ο κόσμος την κριτικάρει και την σχολιάζει, όπως συνέβη με το φημισμένο ημιδιάφανο Dior φόρεμα που φόρεσε πριν λίγο καιρό στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Σχόλια όπως το «πώς τολμάει να είναι τόσο γυμνή και τόσο έγκυος;», δεν την αφορούν. Εκείνη, συνεχίζει να γιορτάζει το σώμα της και την μοναδική αυτή στιγμή της ζωής της, όπως το επιθυμεί. Και ελπίζει, όσο το κάνει να εμπνεύσει κι άλλες μέλλουσες μητέρες και όλες μας. «Ελπίζω να καταφέρουμε να επαναπροσδιορίσουμε το τι θεωρείται ‘αξιοπρεπές’ για τις έγκυες γυναίκες», σχολιάζει σχετικά.

«Το σώμα μου δέχεται όλες αυτές τις θαυμάσιες αλλαγές αυτή τη στιγμή, και δεν πρόκειται να ντραπώ γι’ αυτό. Αυτή η περίοδος πρέπει να γιορτάζεται. Γιατί πρέπει να κρύβει κανείς την εγκυμοσύνη του;»

Η Rihanna δεν την κρύβει, δεν νιώθει ντροπές και θέτει τα σωστά πρότυπα στη μόδα, αλλά και στο πώς πρέπει τα γυναικεία σώματα να αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και όχι μόνο. Και τα καταφέρνει όλα αυτά, φορώντας τα πιο ωραία ρούχα. Χωρίς ντροπές.