SIZE MATTERS

H Precious Lee δεν είναι απλά ένα μαύρο curvy μοντέλο. Το εντυπωσιακό εξώφυλλό της στο ELLE

Instagram.com/elleusa/

Νομίζω ότι οι ταμπέλες είναι εύκολες. Είτε ζει κανείς σε μια συντηρητική κοινωνία, είτε σε μια πιο progressive, θα δεις ότι πολλοί βασίζονται στην ασφάλεια των labels. Είσαι άνδρας ή γυναίκα; Είσαι ξανθιά ή μελαχρινή; Είσαι παντρεμένη ή ελεύθερη; Ντύνεσαι συντηρητικά ή σέξι; Είσαι αδύνατη ή χοντρή; Οι ταμπέλες είναι εύκολες για πολλούς ανθρώπους. Τους υπενθυμίζουν ποιες είναι οι ιεραρχίες σε μια κοινωνία και να μην «χάνονται» μέσα στο χάος των πραγματικών προβλημάτων της ζωής.

Ο χώρος της μόδας ανέκαθεν έβαζε ταμπέλες. Είτε στα ρούχα και τον ρόλο που έχουν στις εμφανίσεις των ανθρώπων, αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους. Τα πρότυπα και οι ταμπέλες που έχει «φορέσει» η βιομηχανία της μόδας, ανά τα χρόνια, έχουν συμβάλλει στο να ζουν άνδρες και γυναίκες (κυρίως οι γυναίκες) σε μια περιορισμένων αντιλήψεων κοινωνία που μας βάζει σε κουτάκια. Αν είσαι λευκή, ψηλή, ξανθιά, αδύνατη, διάσημη κ.ο.κ., τότε τα έχεις καταφέρει στη ζωή. Αν είσαι όμως, μαύρη, χοντρή, κοντή και χωρίς αναγνωσιμότητα, τότε κάτι κάνεις λάθος. Αυτές τις ταμπέλες ακολουθεί ο χώρος αυτός για χρόνια, κάτι που όμως, σιγά-σιγά, φαίνεται να αλλάζει. Η Precious Lee στο εξώφυλλο του περιοδικού ELLE, δείχνει ότι η αλλαγή έρχεται.

Η αλλαγή έρχεται σίγουρα, σε αυτή την περιορισμένων ηθών βιομηχανία, αλλά έρχεται σιγά. Γιατί ακόμα κι αν βλέπουμε μοντέλα σαν την Precious Lee να ποζάρουν σε εξώφυλλα περιοδικών μόδας ή να περπατάνε σε πασαρέλες, οι ταμπέλες αυτές υπάρχουν ακόμη. Το γεγονός ότι θα κατηγοριοποιήσουμε ένα μοντέλο ως “curvy” ή ως “plus-size”, είναι κάτι που ο χώρος της μόδας χρησιμοποιεί για να νιώσει ασφάλεια. Για να ξέρει τι είναι ο καθένας, άρα και ποια είναι η θέση του στη μόδα ή την κοινωνία. Με το εξώφυλλο αυτό όμως, η Precious Lee θέλει να αποδείξει το αντίθετο. Εκφράζει τις απόψεις της γι’ αυτή τη βιομηχανία και ως ένα μαύρο, curvy μοντέλο δηλώνει ότι κουράστηκε με τις ταμπέλες. Δεν θέλει ποια να είναι την αντιμετωπίζουν ως ένα συγκεκριμένο πράγμα, γιατί οι άνθρωποι είμαστε πολλά περισσότερα από τις ταμπέλες που μας έχει «φορέσει» η κοινωνία.

Το εξώφυλλο της Precious Lee στο τεύχος Απριλίου του ELLE

H Precious Lee, ένα από τα σημαντικότερα (curvy) μοντέλα της γενιάς της και έχει ήδη ένα αξιοσημείωτο βιογραφικό. Ξεκίνησε από το να περπατάει στα shows του Miami Swimsuit Week σε αυτά για τους οίκους Versace, Moschino, Balmain και πολλών ακόμη. Ξεκινώντας από την Atlanta, η Precious Lee έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, ούσα ένα “plus-size” μοντέλο, και να κάνει μια σημαντική καριέρα. Όλα αυτά, ενώ υπερασπίζεται τα δικαιώματά της ως μια γυναίκα/μοντέλο/ακτιβίστρια που «σπάει» τα στερεότυπα ομορφιάς.

«Βασίστηκα στη γνώση του “γνωρίζω τη δύναμή μου. Μπορεί εσύ να μην ξέρεις τη δύναμη μου ακόμη”», σχολιάζει η Lee στη συνέντευξή για το περιοδικό. Αυτό ήταν το μότο της όταν δεν έκλεινε δουλειές σαν μοντέλο γιατί ο σωματότυπός της δεν υπηρετούσε τα standards της βιομηχανίας. «Δεν θα σε αναγκάσω να δεις τη δύναμή μου. Θα τη δεις ούτως ή άλλως», αναφέρει σχετικά.

Αν και τώρα, το μοντέλο έχει καταφέρει να λάβει την αποδοχή της exclusive αυτής βιομηχανίας, η Precious Lee αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσει εδώ. Δέχτηκε πολλές διακρίσεις και απορρίψεις, όχι μόνο λόγω σωματότυπου, αλλά και λόγω εθνικότητας. Ενώ, κατάφερνε να πηγαίνει σε οντισιόν, την απέρριπταν για το χρώμα του δέρματός της. Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε και συνέχισε να παλεύει για μια θέση στη βιομηχανία αυτή. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εκεί κατάφερε να εξελιχθεί σαν μοντέλο, κλείνοντας τελικά δουλειές στη μόδα, αν και δεν ήταν εύκολο να το κάνει αυτό, εξ’ αρχής.

«Το ρίσκο ήταν μεγάλο. Ειδικά, αν είσαι size 12-14. Το να έχεις σκούρο δέρμα και το να μην προέρχεσαι από νεποτισμό. Υπήρχαν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα που συνέβαλαν στο να δυσκολευτώ πολύ σε αυτή τη δουλειά»

Δούλεψε σκληρά όμως, για να αποδείξει την αξία της και με τις εμπειρίες της ζωής της, όπου πάντα δεχόταν κριτική για την εικόνα της, η Precious Lee είχε μάθει να παλεύει. Πάλεψε για μια καριέρα στον χώρο της μόδας και το κατάφερε. «Αυτή είναι η δική μου εκδοχή του “αρνούμαι να μπω σε κουτάκια”», σχολιάζει στη συνέντευξή της. Χωρίς την αποφασιστικότητά της Lee, λοιπόν, δεν θα μιλούσαμε για την συμπεριληψιμότητα στη μόδα αυτή τη στιγμή. Ούτε θα απολαμβάναμε τη φανταστική της φωτογράφιση στο περιοδικό ELLE.

Το editorial της Lee στο περιοδικό

Με το styling της Patti Wilson και τις φωτογραφίες της Adrienne Raquel, η Precious Lee είναι μια οπτασία του inclusivity στη φωτογράφιση του περιοδικού. Η Wilson φοράει στη Lee ρούχα απ’ όλους τους major οίκους μόδας, όπως του Area, Michael Kors, Moschino, Bottega Veneta κ.ά., γιορτάζοντας το σώμα της με τον σωστότερο τρόπο.

Με φορέματα που αγκαλιάζουν τις καμπύλες της, bustier tops που τονίζουν το μεγάλο της στήθος και με πολύχρωμα ρούχα που αναδεικνύουν τη σκούρα επιδερμίδα της, η Precious Lee εντυπωσιάζει.

Φυσικά, γι’ αυτό οφείλεται και το ίδιο το μοντέλο το οποίο υποστηρίζει απόλυτα καθένα από τα looks που της φορέσε η στιλίστρια. Η Precious Lee, εκτός από ένα ταλαντούχο μοντέλο, είναι μια προσωπικότητα που θέτει το σωστό παράδειγμα για έναν νέο, εξελιγμένο και πιο ίσο χώρο της μόδας. She’s the one to watch.