SIZE MATTERS

H παραολυμπιονίκης Veronica Yoko Plebani στο εξώφυλλο της Vogue Italia είναι ο απόλυτος ορισμός της συμπεριληψιμότητας στη μόδα

Instagram.com/vogueitalia/

Μπορεί το θέμα να μην έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τον σωματότυπο, το κύριο ζήτημα το οποίο διαπραγματεύεται η στήλη του Size Matters, παρ’ όλα αυτά, έχει να κάνει και με το inclusivity. Το Size Matters υποστηρίζει τη συμπεριληψιμότητα στη μόδα, πάνω απ’ όλα, και αυτός είναι ο στόχος του. Το να γιορτάσει τέτοια projects στην τόσο περιορισμένων ηθών και μεγεθών, βιομηχανία της μόδας. Η Veronica Yoko Plebani στο εξώφυλλο της Vogue Italia, λοιπόν, χαράζει τη νέα χρονιά με την απόλυτη έννοια της συμπεριληψιμότητας.

Για εμένα, λοιπόν, ένας υγιής χώρος της μόδας, άρα και μια υγιής κοινωνική πραγματικότητα, περιλαμβάνει μοντέλα και επιδραστικές παρουσίες που στοχεύουν στο inclusivity, στο diversity και που αποσκοπούν στο να αποδείξουν ότι η αποδοχή είναι το καλύτερο μέσο για να γίνει η κοινωνία καλύτερη. Η μόδα είναι ζωντανός οργανισμός (το έχω πει πολλές φορές αυτό), και «αντιδράει» στο οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία μας. Το να αποδεχτούμε, λοιπόν, στις πασαρέλες και τα editorials μόδας, ειδικά σε ένα περιοδικό του βεληνεκούς της Vogue Italia, όλα τα είδη ομορφιάς, είναι αυτό που στα αυτιά μου ηχεί, πραγματικά, ως inclusivity. Η παραολυμπιονίκης Veronica Yoko Plebani είναι μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου που έρχεται να αποδείξει στον χώρο αυτό ότι η αποδοχή ξεκινάει πρώτα, εκ των έσω.

«Η αυτοπεποίθηση φέρνει αυτοπεποίθηση»

Η Vogue Italia, ένα περιοδικό μόδας που στόχευε στην συμπεριληψιμότητα, πολύ πριν γίνει της μόδας, φιλοξενεί στο πρώτο τεύχος της χρονιάς, την παραολυμπιονίκη Veronica Yoko Plebani. Με το θέμα “confidence brings confidence”, το τεύχος Ιανουρίου για το 2022, η όμορφη παραολυμπιονίκης φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του τεύχους.

Αυτό που διαφοροποιεί την Plebani από τις υπόλοιπες γυναίκες δεν είναι η διαφορετικότητα του δέρματός της, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής της μηνιγγίτιδας, της αρρώστιας που της κόστισε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών της, ενώ της άφησε μεγάλες ουλές στο σώμα και το πρόσωπο. Είναι, λοιπόν, η απόλυτη αποδοχή του εαυτού. Αυτό είναι που την κάνει τόσο inspiring σαν προσωπικότητα, ενώ οι φωτογραφίες της στο εξώφυλλο ενός τόσο επιδραστικού περιοδικού μόδας, δείχνουν πώς ο χώρος της μόδας είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα μπροστά.

«Όταν ήμουν στο νοσοκομείο, νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα να ξεχάσω αυτόν τον πόνο. Αντιθέτως, τον ξέχασα. Γι’ αυτό σήμερα δεν φοβάμαι τίποτα»

Αυτή η στάση ζωής είναι που την οδήγησε στην αγάπη της για τον αθλητισμό, με αποτέλεσμα να κερδίσει τελικά το χάλκινο μετάλλιο στο παρατρίαλθο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Θέλει πολλή αυτοπεποίθηση και δύναμη να δείχνεις το «αντισυμβατικό», σύμφωνα με την κοινωνία, σώμα σου, ζώντας σε μια κοινωνία με οντότητες που έχουν μάθει να κρίνουν, δίχως όρια, με την ασφάλεια της ανωνυμίας. Το θάρρος, λοιπόν, εδώ δεν είναι το να φωτογραφηθείς απλά για ένα περιοδικό που ξέρεις ότι οι φωτογραφίες του θα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Το θάρρος εδώ, είναι να μάθεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου σε μια εποχή που πολλοί δεν μπορούν να κάνουν ίδιο, με αποτέλεσμα να κρίνουν. Η Veronica Yoko Plebani, λοιπόν, στη Vogue Italia, κάνει το σωστό «ποδάρικο» σε μια πολύ exclusive βιομηχανία που, χρόνια τώρα, επιμένει στο να μας παρουσιάζει τη δική της μεμονωμένη εικόνα της τελειότητας. Όλα αυτά, ενώ τα looks εμπνέουν και οι φωτογραφίες αποτελούν μια μικρή απόδειξη ότι η μόδα είναι μια μορφή τέχνης.

Η Veronica Yoko Plebani στο εξώφυλλο της Vogue Italia δείχνει την εξέλιξη στον χώρο της μόδας

Η αθλήτρια Veronica Yoko Plebani, φωτογραφίζεται από τον Κορέατη καλλιτέχνη Cho Gi-Seok, σε μια άκρως artistic φωτογράφιση μόδας για τη Vogue Italia. Το εξώφυλλο αλλά και το editorial παρουσιάζει τη νέα, inclusive αντιμετώπιση της μόδας, για την ομορφιά. Μακριά από στερεότυπα και περιορισμούς, η Veronica στο εξώφυλλο του ιταλικού περιοδικού σπάει το «φράγμα» των αντικομφορμιστικών αντιλήψεων που υπάρχουν απέναντι στα γυναικεία σώματα.

Φορώντας ένα εκπληκτικό φόρεμα του οίκου Marni με 3D φλοράλ cut-outs, η αθλήτρια είναι η επιτομή του normalization. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ουσιαστική αποδοχή του diversity στα σώματα και την έννοια της ομορφιάς, στον exclusive αυτόν χώρο.

Υποστηρίζοντας τις couture δημιουργίες οίκων όπως του Giorgio Armani, Max Mara, Dsquared2, Alberta Ferretti κ.ά., η Veronica Yoko Plebani στη Vogue Italia, είναι το σωστό μήνυμα που θέλουμε να διαδώσει η μόδα: η αλλαγή έρχεται. Και μαζί της και η αποδοχή όλων των σωματότυπων, σωμάτων και όλων των ειδών ομορφιάς.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι θέλει πολύ θάρρος για να δείξεις τον εαυτό σου ενώ έχεις ένα “αντικομφορμιστικό” σώμα, αλλά για εμένα είναι φυσιολογικό».

Ας κάνουμε, λοιπόν, φυσιολογικά όλα τα σώματα.