FASHION NEWS

H Naomi Campbell γυμνή με καρφιά στη νέα καμπάνια του Alexander Wang

© Vianney Le Caer/AP Images

Αυτό που κάνει ένα μοντέλο πετυχημένο, νομίζω πως είναι η ικανότητά του να μεταμορφώνεται, υπηρετώντας το όραμα του σχεδιαστή για τον οποίο κάνει πασαρέλα ή φωτογραφίζεται για ένα project μόδας. Να πέσει φωτιά να μας κάψει, λοιπόν, αν δεν παραδεχτούμε όλοι ότι η Naomi Campell είναι ένα (ταλαντούχο) μοντέλο που μεταμορφώνεται κάθε φορά που ποζάρει στον φακό ενός φωτογράφου μόδας ή περπατάει με το signature δυναμικό βάδισμά της στην πασαρέλα. Όποια άποψη κι αν έχεις για το iconic μοντέλο, η γυναίκα αυτή ξέρει πώς να τραβήξει όλα τα βλέμματα επάνω της με την εντυπωσιακή και επιβλητική της παρουσία. Αυτή την ικανότητά της να μεταμορφώνεται απέδειξε και στο πιο πρόσφατο project της που αφορά την καμπάνια του Alexander Wang.

Η Naomi Campbell είναι το νέο πρόσωπο του Alexander Wang, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κάνει ένα comeback, που θα τον βάλει και πάλι στο επίκεντρο ως τον άνθρωπο που (κάποτε) σχεδίαζε για τα cool girls αυτού του κόσμου. Έχοντας «χτίσει» γερές φιλίες με μερικά από τα πιο σημαντικά μοντέλα της γενιάς του, αλλά και με celebrities που φορούσαν κατ’ εξακολούθηση τις δημιουργίες του, η πτώση του κάποτε “golden child” της μόδας, Alexander Wang, συνέβη για διάφορους λόγους. Πρώτο «χτύπημα», ήταν όταν κατηγορήθηκε για τις κακές συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια όπου παράγονταν τα ρούχα του (sweatshop), ενώ καταλυτικός παράγοντας για το cancel που ακολούθησε ήταν οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έγιναν εναντίον του.

Μιας και μέχρι τώρα, δεν έχει καταδικαστεί για κάποια από αυτές τις κατηγορίες, ο Alexander Wang συνεχίζει να το «προσπαθεί». Η τελευταία του προσπάθεια είναι μια που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, μιας και συνεργάζεται με την Naomi Campbell.

Η Naomi Campbell είναι το νέο πρόσωπο του Alexander Wang

Δεν χρειάζονται συστάσεις, όσον αφορά τη Naomi Campbell, της οποίας η παρουσία έχει ταυτιστεί με τη σύγχρονη μόδα. Παρ’ όλα αυτά, στην καμπάνια του Alexander Wang μπορεί να μη την αναγνωρίσεις αν δεν παρατηρήσεις καλύτερα τη φωτογραφία ή αν δεν δώσεις βάση στο signature αγαλματένιο κορμί της. Το μοντέλο, λοιπόν, μεταμορφώνεται για την καμπάνια του αμφιλεγόμενου σχεδιαστή, και ποζάρει γυμνή με ένα edgy mullet και με καρφιά σε όλο της το κορμί.

Η καμπάνια αφορά τη Resort 2024 συλλογή του Wang και στις εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, βλέπουμε ότι το project επικεντρώνεται στα δερμάτινα είδη της συλλογής δηλαδή στις τσάντες. Σύμφωνα με statement του brand, η καμπάνια αυτή «εξερευνά τις προκλήσεις και την ιδέα της μεταμόρφωσης μέσα από δυνατές, δυναμικές και κυρίαρχες γυναίκες, κάτι που ενσαρκώνει η Naomi». Οι εικόνες που έχουμε δει ως τώρα στην καμπάνια που έχει τραβήξει ο εμβληματικός φωτογράφος Jamie Morgan, δεν απογοητεύουν σε καμία περίπτωση. Αλλά αυτή είναι η δύναμη της Naomi -ενός μοντέλου που αντιλαμβάνεται τη μόδα, όντας ένα πλάσμα που πηγαία εκπέμπει όσα αναφέρει το brand (η μόνη φορά που θα συμφωνήσω με τον Alexander Wang).

Ως εμβληματικό μοντέλο που έχει σπάσει τα στερεότυπα, που έχει ταυτιστεί με μια εποχή της μόδας που απέδειξε ότι τα μοντέλα δεν είναι απλές κρεμάστρες και που είναι αναντικατάστατες, η Naomi ξέρει πώς να «παραδώσει» εντυπωσιακές εικόνες μόδας.

Μιλώντας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το CR Fashion Book, ο Wang αναφέρει γιατί επέλεξε την Naomi για την καμπάνια του. «Η Naomi είναι η απόλυτη “Alpha” γυναίκα. Κατέχει αυτό το αδιανόητο, δυναμικό πνεύμα που εξελίσσεται διαρκώς και είναι πάντα έτοιμη για το επόμενο βήμα. Και αυτή είναι η πραγματική εκπροσώπηση της Alexander Wang γυναίκας. Πάντα ήθελα να δουλέψω μαζί της και αυτή η συλλογή φάνηκε σαν να είναι η σωστή στιγμή. Είναι “χαμαιλέοντας” ακόμα και αυτές τις στιγμές μεταμόρφωσης, ενώ παραμένει η Naomi», είπε. Σε μία εποχή που ο τίτλος “alpha male” έχει συνδεθεί με την τοξική αρρενοπώτητα, ο Alexander Wang μάς θυμίζει για μία ακόμα φορά την αμφιλεγόμενη πλευρά του, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό Alpha για εκείνη.

Μπορεί η σχέση του Wang με την Naomi, να «σώσει» την κατάσταση;

Οι δυο τους πάνε «πίσω» αρκετά χρόνια πριν, με τον σχεδιαστή και το μοντέλο να γνωρίζονται για πρώτη φορά στα εφηβικά τους χρόνια, στο Σαν Φρανσίσκο, πολύ πριν ο Wang γίνει διεθνώς γνωστός. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους συνεργάζονται, ενώ η προσθήκη του Morgan είναι μία που σίγουρα παίζει ρόλο στην επιτυχία της καμπάνιας.

Η Naomi είχε συνεργαστεί πρώτη φορά με τον φωτογράφο το 1989, όταν ήταν μόλις 14 χρονών και έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο. Για την ακρίβεια, όταν τη φωτογράφισε ο Morgan, ήταν η δεύτερη επαγγελματική φωτογράφιση του μοντέλου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα της.

Όσον αφορά το προφανές στη φωτογράφιση (δηλαδή το γυμνό σώμα της Campbell που είναι καλυμμένο με καρφιά), ο Wang εξηγεί στο CR Fashion Book, τον σκοπό τους: «Τα μεταλλικά καρφιά λειτουργούν σαν ένα τεθωρακισμένο δεύτερο δέρμα, ένα μανιφέστο δύναμης και δυναμισμού και είναι σχεδόν, σαν να εκπέμπει θηλυκότητα με αιχμηρές γωνίες». Συνεχίζει σχολιάζοντας ότι τα hardware αποτελούν βασικό μέρος της συλλογής που βασίζεται στο concept της μεταμόρφωσης.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι εικόνες με την Naomi Campbell στην καμπάνια του Alexander Wang, είναι συγκλονιστικές. Αλλά είναι αυτό αρκετό για να ξεχάσουμε όλα τα μελανά σημεία της ιστορίας του σχεδιαστή; Όσο κι αν αγαπώ τη Naomi, αυτό το project αφήνει γλυκόπικρη γεύση στο στόμα μου. It’s a no for me.