FASHION NEWS

H Mary Katrantzou είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Bulgari. Η σημαντική πρωτιά

Eamonn M. McCormack/Getty Images/Ideal Image

Είναι πάντα θαυμάσιο να βλέπεις ανθρώπους που είτε έχουν γεννηθεί στην χώρα μας, είτε έχουν ρίζες από τον τόπο μας, να ακμάζουν εκτός ελληνικών συνόρων. Ειδικά στον χώρο της μόδας, μια βιομηχανία που δυσκολεύεται να συμπεριλάβει νέα και φρέσκα ταλέντα. Η Mary Katrantzou όμως, ξεχώρισε από το ξεκίνημά της και αυτό τώρα την οδηγεί σε αυτό το νέο ενδιαφέρον εγχείρημα. Η Mary Katrantzou συνεργάζεται με τον οίκο Bulgari και γίνεται η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια των δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ.

Τι σημαίνει «πρώτη» όμως; Εξηγώ. Όπως μπορεί ήδη να γνωρίζεις ο οίκος Bulgari, τον οποίο ξεκίνησε ο Sotiris Boulgaris, γιος Ελλήνων αργυροχόων, μέχρι και πρόσφατα επικεντρωνόταν στη δημιουργία υψηλής ποιότητας κοσμημάτων. Από το 1881, που ιδρύθηκε ο οίκος, είναι ταυτισμένος με τα κοσμήματα. Κάποια χρόνια μετά, το γνωστό brand επέκτεινε το όραμά του και σε άλλων ειδών αξεσουάρ, όπως γυαλιά ηλίου αλλά και τσάντες. Αυτή η εξέλιξη του οίκου Bulgari, είχε επισημοποιηθεί το 2021 όταν η Mary Katrantzou, δημιούργησε μια capsule συλλογή από τσάντες για το πολυτελές brand. Τώρα, η ενασχόληση του οίκου με τα δερμάτινα είδη επισφραγίζεται με αυτή τη συνεργασία, αναθέτοντας στην Ελληνίδα σχεδιάστρια το δημιουργικό ελεύθερο, να προσφέρει το δικό της expertise στα σχέδια του οίκου. Αυτή είναι μια σημαντική τιμή για την ίδια, μιας και ο οίκος Bulgari δεν είχε ορίσει ποτέ άλλο designer στη θέση αυτή. Η Mary Katrantzou, λοιπόν, είναι η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια που είχε ποτέ ο οίκος.

Mary Katrantzou-Bulgari: Το χρονικό μιας σχέσης που κρατάει χρόνια

Η σχέση της Mary Katrantzou με τον οίκο Bulgari ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η σχεδιάστρια παρουσίασε το φημισμένο show της στον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Η Katrantzou συνόδευσε τα looks των μοντέλων με κοσμήματα του πολυτελή οίκου κοσμημάτων, ξεκινώντας έτσι μια σχέση αγάπης και θαυμασμού ανάμεσα στους 2 οίκους. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε το 2021, με την capsule συλλογή της Katrantzou η οποία «πείραξε» το σχέδιο της iconic Serpenti τσάντας Bulgari, την οποία έντυσε με πολύτιμους λίθους και πετράδια. Τώρα, η σχέση αυτή ολοκληρώνεται με αυτή την σημαντική πρωτιά για την Ελληνίδα σχεδιάστρια.

Η Katrantzou πάντως, φαίνεται να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση αυτή. Όπως και ο ιδρυτής του οίκου έτσι και η ίδια, είναι Έλληνες και σύμφωνα με τη σχεδιάστρια, στο πατρικό της σπίτι, υπήρχε ένα coffee table book με την ιστορία του οίκου. Ο πατέρας της δε, της αγόρασε ένα ρολόι Bulgari για την αποφοίτησή της από το σχολείο, οπότε είναι σαν να επιστρέφει σε μια στιγμή που την καθόρισε.

«Ο ερχομός της Mary μάς κάνει πολύ περήφανους», δήλωσε ο ο Jean-Christophe Babin, o CEO της εταιρίας. «Δεν μοιράζεται απλά τις ελληνικές ρίζες του οίκου Bulgari, αλλά και την αριστεία στην επιλογή των υλικών και στον τρόπο που καταφέρνει να τα μεταμορφώσει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δεξιοτεχνία και το πάθος της για τα χρώματα».

Η Mary Katrantzou η οποία μετακόμισε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου γέννησε και το πρώτο της παιδί, θα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φλωρεντία και τη Ρώμη όπου βρίσκονται τα ατελιέ του οίκου Bulgari. «Είναι ένα νέο κεφάλαιο και το ότι θα βρεθώ σε μια εταιρία με τελείως διαφορετική κουλτούρα από τη δική μου εταιρία, με εμπνέει πραγματικά», αναφέρει η σχεδιάστρια για τη συνεργασία της. «Ο Andy Warhol είχε πει: όταν είμαι στη Ρώμη, πάω πάντα στον οίκο Bulgari γιατί είναι σαν να επισκέπτεσαι την καλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης. Υπάρχουν απλά τόσες δυνατότητες εδώ». Τα πρώτα κομμάτια της Mary Katrantzou για τον οίκο Bulgari, θα κυκλοφορήσουν στα καταστήματα τον Αύγουστο του 2024.