SIZE MATTERS

H Ashley Graham στο τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue Germany, είναι το εξώφυλλο που περιμέναμε

Jamie McCarthy/Getty Images/Ideal Images

«Τα Σεπτεμβριανά τεύχη είναι γεμάτα με διαφημίσεις και μεγάλες φωτογραφήσεις, κάνοντας τα τεράστια σε φυσικό μέγεθος –παραπάνω από 2 κιλά σε βάρος. Όσο πιο μεγάλο το τεύχος είναι και το κόστος του να πάρεις μέρος σ’ αυτό. Για την Vogue, η τιμή για μια ολοσέλιδη διαφήμιση είναι περίπου 200.000 δολάρια. Για να πουλήσει πραγματικά το περιοδικό και οι διαφημίσεις του, το περιεχόμενό του πρέπει να έχει μεγάλη σημασία. Τα εξώφυλλα των Σεπτεμβριανών τευχών, σχεδιάζονται 6 με 8 μήνες πριν και περιλαμβάνουν συνήθως υψηλής σημασίας πρόσωπα. Γι’ αυτό και είναι τόσο μεγάλο ζήτημα τα τεύχη Σεπτεμβρίου», είχε γράψει κάποτε η Yara Shahidi για τα τεύχη Σεπτεμβρίου των περιοδικών μόδας.

Ανά τα χρόνια, έχουμε δει εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες να κοσμούν τα τόσο σημαντικά εξώφυλλα των περιοδικών μόδας, από αυτά της Vogue, του Harper’s Bazaar μέχρι και αυτά του Pop και του W Magazine. Ανάμεσα σε όλες τις όμορφες δουλειές που έχουν πραγματοποιηθεί γι’ αυτά τα εξώφυλλα, τα curvy μοντέλα που έχουν ποζάρει σε αυτά είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Η εκπροσώπηση και η προώθηση μιας υγιούς εικόνας της μόδας μέσα από μοντέλα που αντιπροσωπεύουν κάτι διαφορετικό, δεν είναι σύνηθες. Όσο κι αν οι γυναίκες με καμπύλες έχουν διεκδικήσει μια θέση στην κοινωνία και τον χώρο αυτό, ακόμη σνομπάρονται. Η παρουσία της Ashley Graham στο εξώφυλλο της Vogue Germany όμως, έρχεται να τα αλλάξει όλα αυτά.

Η Ashley Graham είναι από τα πιο δημοφιλή curvy μοντέλα που έχουν χτίσει μια σημαντική καριέρα στον χώρο της μόδας και που παρ’ όλα αυτά, ακόμα παλεύει για τις «πρωτιές» της. Το εξώφυλλο της στο τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue Germany είναι μια σημαντική πρωτιά στην ήδη πολυετή καριέρα της που μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε για να μας υπενθυμίσει την ομορφιά όλων των σωμάτων και συγκεκριμένα, των σωμάτων με καμπύλες.

Το εξώφυλλο της Vogue Germany τιμά τα curvy μοντέλα με πρωταγωνίστρια την Ashley Graham

«Με το τεύχος Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την αγάπη μας για τη μόδα μαζί με την πρωταγωνίστρια του εξωφύλλου μας, Ashley Graham», γράφει σε post η Vogue Germany. «Στη φωτογράφιση, το supermodel πόζαρε με τα πιο όμορφα φορέματα της νέας σεζόν και μας γοήτευσε όλους στο σετ με την ενέργεια και την ομορφιά της. Μια καριέρα σαν τη δική της έχει συναντήσει πολλά εμπόδια από τη βιομηχανία της μόδας, εδώ και πολύ καιρό, επειδή τα μεγαλύτερα μεγέθη ακόμη δεν θεωρούνται κανονικά».

Τα λόγια του περιοδικού, μέσα σε μια φράση, συνοψίζουν όλες τις σκέψεις μας. Ακόμα κι αν η Graham είναι από τα πιο αναγνωρισμένα και ταλαντούχα μοντέλα της γενιάς της, η βιομηχανία της μόδας επιλέγει να δίνει προτεραιότητα σε ανθρώπους που χωράνε στα sample sizes των σχεδιαστών.

Η Ashley Graham, μετά από 20 χρόνια στον χώρο, θα έπρεπε να είναι σε κάθε πασαρέλα, σε κάθε editorial μόδας, ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του μόντελιγνκ. Αλλά δεν είναι.

Αλλά η παρουσία της στο τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue Germany είναι μια σημαντική νίκη. Είναι μια επιβεβαίωση ότι ο αγώνας για το body equality συνεχίζεται, ενώ η ίδια στη συνέντευξή της για το περιοδικό αποκαλύπτει τις δυσκολίες που συνάντησε από την αρχή της καριέρας της στον χώρο της μόδας.

Οι διακρίσεις που συνάντησε σε ένα χώρο περιορισμένων προτύπων

Μέσα από μια εντυπωσιακή φωτογράφιση που εμπνέεται από το φυσικό στοιχείο και επιμελήθηκε η Felicity Ingram και με το styling της Dena Giannini, οι καμπύλες της Graham αποθεώνονται.

Στο εξώφυλλο, βλέπουμε το μοντέλο να ποζάρει σε μια ιαματική πηγή με ένα εντυπωσιακό μωβ φόρεμα με παγιέτες. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες του editorial τη βλέπουμε με μαγιό, με φορέματα με cut-outs που αγκαλιάζουν το κορμί της, αλλά και με πανέμορφα two-piece σύνολα που συνδυάζουν τη μόδα με το body positivity.

Φυσικά, η Ashley Graham, ως μια γυναίκα που μάχεται για την ισότητα των σωμάτων στη μόδα, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για όλες τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ανά τα χρόνια, στον χώρο αυτό.

Στη συνέντευξή της για το περιοδικό, αναφέρει τις διακρίσεις που έχει βιώσει, λόγω του σωματότυπού της, από την αρχή της καριέρας της. «Ένας από τους πρώτους φωτογράφους που δούλεψα, είπε στη μαμά μου: Αν η Ashley μπορούσε να χάσει κιλά και να πάει από το μέγεθος 12 στο 6, θα μπορούσε να δουλεύει συνέχεια. Ήμουν 12 χρονών τότε. Σκέψου πώς τα νέα κορίτσια μπορεί να νιώθουν για τα social media, αυτές τις μέρες.»

Η ίδια σχολιάζει μάλιστα, ότι εκείνη ένιωθε πάντα καλά με το σώμα της, ειδικά όταν ήταν νεότερη.

«Είχα απόλυτη επίγνωση ότι τα μπούτια μου τρίβονται μεταξύ τους, ότι η κοιλιά μου ήταν χοντρή και πεταγόταν από το τζιν μου και ότι τα χέρια μου ήταν μεγαλύτερα από των φίλων μου. Αλλά αυτό έγινε η ταυτότητά μου.»

Η Graham αναφέρεται και στις αλλαγές που είδε στο σώμα της, μετά τη γέννα. «Δεν θέλω να λέω ψέματα στον εαυτό μου. Μετά από τρία παιδιά δεν δείχνεις τέλεια! Αλλά αποδέχομαι και αγαπώ το σώμα μου και το ευχαριστώ που γέννησε 3 υγιή παιδιά.»

Αν επιτρέπαμε στον εαυτό μας να αποδεχτεί το σώμα μας όπως κάνει η Ashley Graham με το δικό της, θα ήμασταν πιο ευτυχισμένες.