FASHION NEWS

H αιθέρια παρουσία της Iman «ξεχειλίζει» στο πρώτο της εξώφυλλο για τη Vogue UK

@2022 Arthur Mola/ΑP Images

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν την Iman ως τη «γυναίκα του David Bowie», αλλά σε καμία περίπτωση, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένα από τα επιδραστικότερα μοντέλα της γενιάς της, με την καριέρα της να απογειώνεται στα 70s και τα 80s. Μια Σομαλή γυναίκα, που με τη μοναδική ομορφιά της, κατάφερε να εισβάλει σε έναν περιορισμένων προτύπων βιομηχανία.

 

Η Iman ήταν προορισμένο να ταξιδέψει από την Αφρική στην Αμερική, τον «τόπο των ευκαιριών» και να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο συμπεριληπτική βιομηχανία μόδας. Μια που το ’70 και ’80, δεν έβαζε μοντέλα με το χρώμα δέρματός της στα περιοδικά μόδας, πόσο μάλλον σε εξώφυλλα περιοδικών, όπως η Vogue UK. Της πήρε 47 χρόνια, αλλά η Iman ποζάρει τελικά στο εξώφυλλο της Vogue UK και περνάει όλα τα σωστά μηνύματα.

Καταρρίπτει όλα τα κλισέ που περιτριγυρίζουν τον ηλικιακό ρατσισμό στη μόδα, ενώ δείχνει πώς μια μετανάστρια από την Σομαλία μπορεί να χτίσει όποια καριέρα επιλέξει στην πορεία της ζωής της. Η αιθέρια παρουσία της Iman «κατακλύζει» το άκρως ρετρό, εμπνευσμένο από τα 60s εξώφυλλο της Vogue UK.

Η Iman για πρώτη φορά στο εξώφυλλο της Vogue UK

Στην 47χρονη καριέρα της, η 67χρονη Iman ποζάρει για πρώτη φορά στο εξώφυλλο της Vogue UK. Για το τεύχος Ιανουαρίου, ο editor-in-chief του περιοδικού, Edward Enninful, αφιέρωσε τη θεματική του στις δυναμικές γυναίκες. Η Iman, μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σομαλία (ανακαλύφθηκε το 1975 από τον Αμερικανό φωτογράφο Peter Beard), και κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη. Ούσα μια μαύρη γυναίκα σε μια όχι και τόσο προοδευτική κοινωνία, είναι σίγουρα ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκπροσωπήσει όλες τις δυναμικές γυναίκες εκεί έξω.

Μέσα από μια 60s inspired φωτογράφιση που επιμελήθηκε η ταλαντούχα Nadine Ijewere, η Iman ποζάρει στη Vogue UK, για πρώτη φορά με δημιουργίες του οίκου Alaia, Saint Laurent, Valentino, Richard Quinn, ενώ στο εξώφυλλο φοράει τα γάντια του Sun Woo.

Οι «καθαρές» εικόνες με το έντονο contrast από τα bold χρώματα των ρούχων και το μίνιμαλ λευκό backdrop, προσφέρουν ένα πραγματικά μοναδικό αποτέλεσμα και αναδεικνύουν το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς της Iman. Φυσικά, μια δυναμική παρουσία σαν την Iman, στη Vogue UK, μιλάει για την εμμονή της βιομηχανίας με την ηλικία, για τον David Bowie, αλλά και τον ρατσισμό που δέχτηκε για την εθνικότητά της.

Η Iman για τον ηλικιακό ρατσισμό

Η Iman στη συνέντευξή της για τη Vogue UK, μίλησε στη Fumni Fetto, ότι η εμμονή με την ηλικία, είναι «νοοτροπία του δυτικού κόσμου».

«Εγώ έρχομαι από την Αφρική. Γιορτάζουμε το να μεγαλώνεις εκεί»

Μια φίλη μου έλεγε για την άνοδο της πλαστικής χειρουργικής, και αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν τους εαυτούς τους στα Zoom meetings. Και είμαι σε φάση, ‘Αν σας απασχολεί αυτό, απλά βάλτε την κάμερα πιο ψηλά! Έλεος!” Αυτή είναι η νοοτροπία που προμοτάρεται στη Δύση. Για εμένα, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα».

Η Iman για τον φυλετικό ρατσισμό

H 67χρονη Iman μίλησε στη Vogue UK, για τον ρατσισμό που δέχτηκε, λόγω της εθνικότητάς της. «Πάντα ήταν τρία βήματα μπροστά, πέντε πίσω. Δες τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική. Βλέπουμε την άνοδο τoυ ακραίου ρατσισμού να αντηχεί σε όλες τις βιομηχανίας. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε “Αρκετά αντέξαμε”. Λες και είμαστε κάποιους είδους φιλανθρωπία. Μην μου δίνεις ελεημοσύνη επειδή αυτό από μόνο του είναι ρατσιστική πράξη. Ο λόγος που συμβαίνουν πολλές ρατσιστικές πράξεις στη βιομηχανία μας είναι επειδή κανένας, μη λευκός, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν. Οπότε αυτή η αντίληψη ότι ζητάμε μια θέση στο τραπέζι… Έχω τελειώσει με το να ζητάω μια θέση στο τραπέζι. Ας ξηλώσουμε όλο το τραπέζι».

Η Iman για τον Davide Bowie

H Iman μίλησε στη Vogue και για τον David Bowie και πώς, μετά τον θάνατό του, άρχισαν να την αποκαλούν τη «γυναίκα του David Bowie». «Δεν με νοιάζει να με αποκαλούν έτσι. Αλλά πάντα υπενθυμίζω στον κόσμο ότι υπήρχα και πριν τον γνωρίσω.»

Το μοντέλο αναφέρεται και στον «δημόσιο» θρήνο στον οποίο αναγκάστηκε να υποβληθεί, υπό μια έννοια, μετά τον θάνατό του. «Ζούσαμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ξαφνικά ένιωσα ότι υπήρχε ένας στόχος στο κεφάλι το δικό μου και της κόρης μου. Σε σημείο που έπρεπε να φύγουμε από το σπίτι μας στη Νέα Υόρκη, γιατί ο κόσμος ήταν συνέχεια έξω από το σπίτι μας. Το θαυμάζω αυτό. Το καταλαβαίνω». H Iman και ο David Bowie παντρεύτηκαν το 1992 και έζησαν μαζί μέχρι και το 2016, όταν ο μουσικός έχασε την μάχη με τον καρκίνο.

Η Iman στο εξώφυλλο της Vogue UK είναι μια σημαντική νίκη για την ίδια, αλλά και για όλες τις μαύρες (και όλων των εθνικοτήτων) γυναίκες. Γιατί, όπως αναφέρει και ο Edward Enninful, «Μην υποτιμάς τη δύναμη της ομορφιάς». Και η Iman είναι η επιτομή αυτής της φιλοσοφίας.