ΜΟΔΑ

Είπαμε “όχι” στο fashion show του οίκου Gucci στην Ακρόπολη

Ο οίκος Gucci μας έκανε μια πρόταση επιχορήγησης αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ για έργα αποκατάστασης στον λόφο της Ακρόπολης ή οποιοδήποτε άλλο έργο επέλεγε το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας απλά μια άδεια για ένα fashion show διάρκειας δεκαπέντε λεπτών.

Οι εκπρόσωποι μάλιστα του οίκου μόδας, ισχυρίστηκαν ότι το ελληνικό, αρχαιολογικό μνημείο θα λάβει πολύ μεγάλη δημοσιότητα, αφού πολλοί διάσημοι celebrities και διεθνή μέσα θα παρευρίσκονταν στο γεγονός.

Οι εκπρόσωποι του ιταλικού οίκου έκαναν λόγο για μια πασαρέλα μεταξύ του Ερεχθείου και τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα ή τη δυτική πλευρά του Ερεχθείου, μία μεγάλη σκηνή για να χρησιμοποιείται ως καμαρίνι και πυλώνες ύψους 7-8 μέτρων για ηχεία. Το σόου θα διαρκούσε δεκαπέντε λεπτά και θα είχε περίπου 300 καλεσμένους, με το 10% αυτών να είναι Έλληνες, το 80% συντάκτες μόδας από Ευρώπη και Αμερική και το υπόλοιπο 10% celebrities. H ημερομηνία που ζητούσαν ήταν η 1η Ιουνίου, στις δέκα το βράδυ, με μία πρόβα που θα πραγματοποιούνταν δύο ώρες νωρίτερα. Οι διοργανωτές δεσμεύονταν να απομακρύνουν όλη την εγκατάσταση στο τέλος του event.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αρνήθηκε την πρόταση αυτή “Ο μοναδικός, πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης έρχεται δε συνάδει με την εκδήλωση αυτή, αφού τα μνημεία είναι σύμβολα του πολιτισμού, και αποτελούν μνημεία της UNESCO της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”. Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου συμφώνησε με την απόφαση αυτή λέγοντας “Ο Παρθενώνας δεν είναι ένα οποιοδήποτε μνημείο. Είναι το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ελευθερίας, του πνεύματος και εμείς οι Έλληνες είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του συμβόλου. Σεβόμαστε τον συγκεκριμένο οίκο, αλλά είναι ασύμβατη η χρήση αυτή με το μνημείο» συμπλήρωσε η υπουργός.”

Ευθιξία, σοβαροφάνεια και παλιακά μυαλά. Με τις υγείες μας.