EDITOR'S PICK

Editor’s Pick: Τα fashion buys της εβδομάδας είναι αφιερωμένα στα αβίαστα κομψά, αρχαιοελληνικά σανδάλια

Jeremy Moeller/Getty Images/Ideal Images

Kάθε Δευτέρα, η fashion editor του LadyLike, Κέλλυ Νόβακ, επιλέγει τα αγαπημένα της fashion buys της εβδομάδας.

Έχω μια on-going πάλη με τον εαυτό μου, κάθε καλοκαίρι. Να βρω το τέλειο ζευγάρι αρχαιοελληνικά σανδάλια. Η αλήθεια είναι ότι, για τα δεδομένα μου, έχω θέσει τον πήχη ψηλά. Για πολλά χρόνια, είχα τα τέλεια σανδάλια.

Ήταν ένα ζευγάρι χρυσά, ψηλά, αρχαιοελληνικά σανδάλια. Τα είχα αγοράσει πριν καμιά 15αριά χρόνια, μαζί με τη μητέρα μου, από το αγαπημένο μας κατάστημα ρούχων. Ξέρεις τότε, ο κόσμος δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένος γι’ αυτά τα παπούτσια. Τα σχόλια που είχα ακούσει ήταν πολλά, όχι όμως τόσο εμπνευσμένα ή αρκετά powerful για να με σταματήσουν από το να τα φοράω. Όλα τα «Ποια είσαι και τα φοράς αυτά τα παπούτσια; Ο Ερμής;», δεν με έκαναν να αμφισβητήσω ποτέ τη δύναμή τους: το γεγονός ότι με έκαναν να νιώθω ατρόμητη κάθε φορά που τα φορούσα. Η αυτοπεποίθηση και η έκφραση εαυτού που μου πρόσφεραν, ειδικά 15 χρόνια πριν, που ακόμα προσπαθούσα να τον ανακαλύψω, ήταν αρκετά για γίνουν τ’ αγαπημένα μου.

Αν και έχω ψηλά τον πήχη, κυρίως για τη συναισθηματική αξία των παλιών μου σανδαλιών, είμαι έτοιμη να προχωρήσω. Είμαι έτοιμη να ανακαλύψω νέα μέρη του εαυτού μου και να αποκτήσω νέες αναμνήσεις με ένα νέο ζευγάρι. Φέτος, είμαι πεπεισμένη ότι θα βρω το τέλειο. Και το πιστεύω, για τον εξής λόγο: γιατί κάθε χρονιά όλο και κάποιο brand υποδημάτων αφιερώνει έστω και ένα σχέδιό του στο εμβληματικό αυτό στιλ παπουτσιού, με την τεράστια ιστορία. Όλα ξεκίνησαν, φυσικά, στην Αρχαία Ελλάδα.

Λίγα λόγια για την ιστορία των αρχαιοελληνικών σανδαλιών

Δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς ότι τα αρχαιοελληνικά σανδάλια, πρωτοεμφανίστηκαν στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Έλληνες πρόγονοί μας δεν εφηύραν μόνο τη Δημοκρατία, αλλά και τα διαχρονικά αυτά παπούτσια. Για να μην περπατάνε ξυπόλητοι, οι Αρχαίοι Έλληνες έδεναν με σχοινί έναν δερμάτινο πάτο στα πόδια τους. Πολλοί μάλιστα, τα χρωμάτιζαν με φυσικά χρώματα για να ξεχωρίζουν. Με τις πιο σύγχρονες (αλλά και πιο αρχαϊκές) απεικονίσεις των Θεών του Ολύμπου, τα σανδάλια ταυτίστηκαν με τη δύναμη και την εξουσία.

Η πιο κοντινή μορφή τους με τα σανδάλια σήμερα, όμως, προέκυψε επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αφού οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα. Ήταν εκείνοι που εξέλιξαν την όψη τους, φτιάχνοντας πιο «γερές» κατασκευές και στολίζοντάς τα με σούστες και χάντρες. Σαν ένα πιο σταθερό παπούτσι πια, οι Ρωμαίοι τα φορούσαν ακόμα και στις μάχες. Πριν τα δούμε στη σύγχρονη κοινωνία, τα αρχαιοελληνικά σανδάλια αποτέλεσαν μέσο διαμαρτυρίας για τις γυναίκες, κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Με αυτό το ανοιχτό στιλ παπουτσιού, οι Γαλλίδες ήθελαν να απελευθερωθούν από τα ενδυματολογικά ταμπού της εποχής.

Έπειτα, ήρθαν τα 60s όπου τα σανδάλια αυτά, αναβίωσαν μέσα από τις πασαρέλες εμβληματικών οίκων μόδας, όπου του Paco Rabanne, αλλά και του Christian Dior πιο μετά. Η παρουσία τους την εποχή εκείνη, έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε να θεωρηθούν ένα αγαπημένο στιλ παπουτσιού για το καλοκαίρι. Από τότε, παραμένει σταθερά στις ντουλάπες γυναικών και ανδρών.

Τα αρχαιοελληνικά σανδάλια σήμερα

Στη σύγχρονη μόδα, τα έχουμε δει πολλάκις να γιορτάζονται από τους οίκους μόδας. Στα 90s από τον Calvin Klein, όπου με το γνωστό του μινιμαλισμό παρουσίασε μια πιο απλοποιημένη εκδοχή τους στην πασαρέλα. Μέχρι και το 2018, με τη Chanel Resort συλλογή, όπου ο Karl Lagerfeld εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα για τη συλλογή του. Σήμερα, τα αρχαιοελληνικά σανδάλια παραμένουν σταθερά από τα must καλοκαιρινά στιλ παπουτσιού. Με τον οίκο Dior να επαναφέρει τα gladiator styles με τη Spring/Summer 2022 συλλογή, τα σανδάλια αυτά μπαίνουν και πάλι πρώτα-πρώτα στη λίστα μας.

Ασχέτως με τις τάσεις της μόδας και τις διεθνείς πασαρέλες, τα αρχαιοελληνικά σανδάλια, για έμας τους Έλληνες έχουν άλλη βαρύτητα. Είναι ένα style με το οποίο έχουμε μεγαλώσει. Από τα αρχαιοελληνικά σχέδια που βλέπουμε παντού στο Μοναστηράκι, μέχρι και τα πιο περίτεχνα πολυτελών, ελληνικών brands. Πλέον, υπάρχουν τόσοι Έλληνες δημιουργοί που εμπνέονται από την πολιτιστική μας κληρονομιά, παρουσιάζοντάς τα στην καλύτερή τους εκδοχή: μίνιμαλ, διαχρονικά και αβίαστα κομψά.

Τα αρχαιοελληνικά σανδάλια ως το απόλυτο classic

Γι’ αυτό και το σημερινό Editor’s Pick είναι αφιερωμένο στα αρχαιοελληνικά σανδάλια. Θέλω να σου αποδείξω σήμερα, την αιώνια γοητεία τους. Και κυρίως, ότι πρόκειται για ένα κλασικό στιλ σανδαλιού που θα φοράς μια ζωή. Από τα πιο απλά και μίνιμαλ σχέδια μέχρι και τα πιο περίτεχνα, παρακάτω θα βρεις τα πιο ωραία αρχαιοελληνικά σανδάλια της αγοράς.

Δερμάτινα lace up σανδάλια
ANCIENT-GREEK-SANDALS.COM

Δερμάτινα lace up σανδάλια

Ancient greek sandals
165€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ