FASHION SHOW

Dior Couture Fall 2022: O «κύκλος της ζωής» μέσα από τα μάτια της Maria Grazia Chiuri

Imaxtree

Δεν ξέρω αν υπάρχουν σχεδιαστές τη σήμερον ημέρα, που να θεωρούνται groundbreaking. ΟΚ, θα αφήσω τον ακραίο μου μηδενισμό και θα πω ότι υπάρχουν τέτοιοι σχεδιαστές. Η πρώτη που μου έρχεται πάντα στο μυαλό είναι η Iris van Herpen. Αλλά οι πραγματικοί πρωτοπόροι, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Η Maria Grazia Chiuri δεν ξέρω αν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Δεν είμαι σίγουρη αν είναι groundbreaking. Ξέρει πολύ καλά να «πουλάει» ρούχα, να δημιουργεί τάσεις, να σχεδιάζει αξεσουάρ που συναντούν τεράστια επιτυχία, αλλά δεν νομίζω ότι κάνει groundbreaking μόδα. Είναι κακό αυτό; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον τροχό. Δεν είναι απαραίτητη η παρθενογένεση για να εμπνεύσεις. Η αισθητική, το μήνυμά σου, η αγάπη σου για τις τέχνες μπορούν να επικοινωνηθούν και χωρίς groundbreaking μόδες. Η Maria Grazia Chiuri στον οίκο Dior, πιστεύω ότι κάνει αυτό ακριβώς. Εκφράζει την αγάπη της για την τέχνη, βρίσκει τη χρυσή τομή ώστε να την εικονοποιήσει, ενώ σχεδιάζει ρούχα που οι γυναίκες θέλουν να φορέσουν. Η μόδα της μπορεί να μην είναι groundbreaking, αλλά who cares?

Ένα από τα ατού της σαν σχεδιάστρια, λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς. Το γεγονός ότι σχεδιάζει ρούχα που θέλουν οι γυναίκες να φορέσουν, ενώ δεν σταματάει να μάς υπενθυμίζει ότι η μόδα είναι μια μορφή τέχνης. Καταφέρνει πάντα να το περάσει αυτό το μήνυμα και αυτό έκανε και με την Couture Fall 2022 συλλογή Dior. Η ικανότητά της να κάνει «τέχνη που φοριέται», ενώ δεν σταματάει να τιμάει τους βασικούς κώδικες του γαλλικού οίκου είναι κάτι που η Chiuri καταφέρνει, αριστουργηματικά. Αυτή τη φορά, το έκανε με το concept του “Tree of Life”. Ή ο «κύκλος της ζωής», σε πιο ελεύθερη μετάφραση. Έδειξε πώς ο κύκλος της ζωής, ξεκινάει από τις ρίζες αυτής της Γης και ολοκληρώνεται εκεί. Πιστή πάντα στην υπόσχεσή της, η Maria Grazia Chiuri, πρόσφερε ρούχα που όλες μας θέλουμε να φορέσουμε.

Ο κύκλος της ζωής μέσα από την εκπληκτική Dior Couture Fall 2022 συλλογή

Για την Couture Fall 2022 συλλογή Dior, η Maria Grazia Chiuri συνεργάστηκε με την Ουκρανή καλλιτέχνιδα, Olesia Trofymenko. H Chiuri είδε τη δουλειά της σε μουσείο της Ρώμης και εκεί ήταν που ερωτεύτηκε τα κεντήματά της. «Είδα τη δουλειά της στο Maxxi στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Ρώμη, όπου είχε κεντήσει πάνω σε έναν ζωγραφισμένο πίνακα ενός τοπίου. Όταν είδα αυτό το έργο, κατάλαβα ότι η αναφορά στο κέντημα προέρχεται από τα Ουκρανικά φολκ κοστούμια».

Από εκεί εμπνεύστηκε και τη θεματική της Couture συλλογής που «παντρεύει» τη φύση με το folklore. Ήταν το τέλειο concept για τη σχεδιάστρια γιατί έτσι, θα μπορούσε να φέρει τις αναφορές από τα αρχεία του Christian Dior και σε αυτή τη συλλογή. Ο Dior λάτρευε το botanical στοιχείο και όλα έβγαζαν απόλυτα νόημα με αυτή τη θεματική. Και το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Γιατί έτσι, μπόρεσε να παρουσιάσει για ακόμα μια φορά τη μόδα ως «τέχνη που φοριέται». Ξεκίνησε, λοιπόν, ντύνοντας τους τοίχους με τα έργα της Trofymenko, για να θέσει τον τόνο της συλλογής.

Imaxtree

Έπειτα, συνεργάστηκε με ταλαντούχους τεχνίτες για να δημιουργήσουν τα περίπλοκα και ντελικάτα κεντήματα. Αυτά τα κεντήματα «στόλισαν» τα jackets, τα φορέματα και τα παλτό της Couture Fall 2022 συλλογής Dior. Σε μια χρωματική παλέτα των μπεζ, off white, και γήινων αποχρώσεων με τις «εκρήξεις» των bold μπλε και κόκκινων, όλα λειτούργησαν μεταξύ τους, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η συλλογή. Σε μια συλλογή με 69 looks ξεχώρισαν δυο πράγματα: τα εκπληκτικά κεντήματα και τα dreamy βραδινά φορέματα. Ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση.

Imaxtree

Τα κεντήματα

Από το πρώτο κιόλας look, μπήκαμε στο κλίμα της Couture Fall 2022 συλλογής Dior. Ένα εξαιρετικό λευκό φόρεμα με δαντέλα και κεντήματα, «άνοιξε» το show και μάς προετοίμασε για το υπόλοιπο της συλλογής. Δεν αργεί κανείς, λοιπόν, να καταλάβει ότι τα κεντήματα και το folklore στοιχείο κυριαρχούν στη συλλογή. Καθ’ όλη την πορεία του show, «ξεδιπλώνονταν» τα εκπληκτικά κεντητά ενδύματα από τα οποία δεν έλειπε το στοιχείο της φύσης.

Imaxtree

Κλαδιά δέντρων, λουλούδια, μεγάλα φύλλα, φλοράλ patterns και patchworks σε πανωφόρια και φορέματα πραγματοποιούσαν μία γιορτή της φύσης. Η παράδοση των folklore στοιχείων εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά ουκρανικά ενδύματα, μιξαρίστηκαν όμορφα με τα γήινα στοιχεία της συλλογής. Μοντέρνο και παραδοσιακό ήρθαν σε απόλυτη αρμονία.

Imaxtree

Imaxtree

Imaxtree

Τα βραδινά φορέματα

Αν για κάτι είναι γνωστός ο οίκος Dior από την ημέρα της ίδρυσής του, είναι τα εκπληκτικά βραδινά φορέματά του. Η Maria Grazia Chiuri έχει διατηρήσει αυτή τη σύνδεση του Christian Dior με τον οίκο, παρουσιάζοντας πάντα μια σειρά από όμορφα evening gowns. Και φυσικά, δεν έλειπαν και από τη Couture Fall 2022 συλλογή.

Imaxtree

Imaxtree

Εδώ η σχεδιάστρια, πειραματίστηκε με τα πιο αέρινα, μεταξωτά και τούλινα υλικά τα οποία συνδύασε με τα πιο «βαριά» με κεντήματα. Αυτή η όμορφη αντιπαράθεση έκανε το αποτέλεσμα ακόμα πιο μοναδικό. Η τρομερή δεξιοτεχνία κάποιων φορεμάτων, κόβει απλά την ανάσα. Με το στοιχείο της φύσης να παραμένει «ζωντανό» και με τα Grecian chic πλισέ να «ελαφραίνουν» το κλίμα, τα φορέματα ήταν ο σταρ του show. Αγκάλιαζαν το σώμα εκπληκτικά και πρόσφεραν αυτό τον ρομαντισμό για τον οποίο είναι γνωστός ο οίκος.

Imaxtree

Η Maria Grazia Chiuri μπορεί να μην επανεφηύρε τον τροχό, αλλά ξέρει πολύ καλά πώς να κάνει μια γυναίκα ή τ@ οποι@δήποτε, να «λυγίζει» στην όψη των ενδυμάτων της.