FASHION NEWS

David Bowie: 6 χρόνια μετά τον θάνατό του, συνεχίζει να είναι trendsetter. Οι τάσεις του 2022 εμπνευσμένες από τον καλλιτέχνη

Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Images

Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα τον David Bowie. Ήταν γύρω στα 90s. Εγώ τότε, έβλεπα, πορωμένα, το ευρωπαϊκό MTV κανάλι, ούσα εντυπωσιασμένη από τη μουσική και τα βιντεοκλίπ της εποχής. Θυμάμαι, να παίζει στην τηλεόραση το “Life on Mars”. O Βοwie, εμφανιζόταν ως το alter ego του, Ziggy Stardust, και φορούσε ένα γαλάζιο κοστούμι με printed πουκάμισο και γραβάτα. Φορούσε, επίσης, και γαλάζια σκιά και ρουζ και η εμφάνισή του, ήταν σχεδόν «ηλεκτρική». Δεν καταλάβαινα τότε τι έβλεπα, αλλά δεν με ένοιαζε καθόλου. Η φωνή του, τα ρούχα, το μακιγιάζ, όλα, με είχαν κερδίσει.

Η επιδραστικότητα του David Bowie στην ποπ κουλτούρα, σε μια κοινωνική πραγματικότητα πολύ πιο συντηρητική από τη σημερινή, ήταν τεράστια. Και επηρέασε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Της μουσικής, των τεχνών, των σεξουαλικών δικαιωμάτων και φυσικά αυτόν της μόδας. Ο Bowie ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μόδα, αντιμετωπίζοντάς τη ως ένα μέσο τέχνης και κυρίως, αυτοέκφρασης. Ο αγνός και αληθινός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τη μόδα, είναι ο λόγος που το στιλ του επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις επόμενες γενιές.

Prints, genderless fashion και αυθεντικότητα: Το στιλ του David Bowie

Ο David Bowie, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου του 2016, δυο μέρες μετά τα γενέθλιά του, άφησε μια τεράστια κληρονομιά στις τέχνες, αλλά και τη μόδα. Ανάλογα με την εποχή και το ύφος της μουσικής που παρουσίαζε, ο Bowie μεταμορφωνόταν. Εξέφραζε την άλλοτε queer, άλλοτε χωρίς φύλο παρουσία του μέσα από τα ρούχα που φορούσε, επαναπροσδιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μόδα. Οι διαφορετικές περσόνες των Ziggy Stardust και The Thin White Duke, ήταν για εκείνον ένας τρόπος να επικοινωνήσει το συναισθήματά του, μέσω statement εμφανίσεων. Τα ρούχα που επέλεγε κάθε φορά να υποστηρίξει ήταν μέρος του εαυτού του (ή του alter ego του, anyway).

Μέσα από τα 70s glam looks, τα alienesque catsuits και τα «ανδρόγυνα» powersuits, «έπαιζε» αβίαστα με την καινοτομία.

Ήταν υποστηρικτής της μόδας χωρίς φύλο, πολύ πριν αποκτήσει όνομα. Μίξαρε διαφορετικά, loud, prints μεταξύ τους, πολύ πριν το “mix & match”, γίνει τεχνική στο styling. Ήταν queer, χωρίς να «ξέρει» ο κόσμος τι σημαίνει queerness. Ήταν ένας άνθρωπος που στόχευε στην πρωτοτυπία, όντας απλά ο εαυτός του. Εξωτερικεύοντας απλά τα πιστεύω και τα συναισθήματά του, τη δεδομένη στιγμή.

Όλα αυτά, είναι οι λόγοι που το στιλ και η παρουσία του γενικότερα, συνεχίζει να εμπνέει. Ακόμα και 6 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο David Bowie παραμένει trendsetter και επηρεάζει τις τάσεις.

Απόδειξη αποτελούν, τα παρακάτω 3 trends από τις πασαρέλες των Spring 2022 συλλογών, που έχουν επηρεαστεί από το στιλ αυτού του θρύλου.

Prints

Richard Creamer/Michael Ochs Archives/Getty Images/Ιdeal Images

O David Bowie λάτρευε τα “loud prints” και είχε την ικανότητα να συνδυάζει δυο διαφορετικά μοτίβα μαζί, αλλά και με έντονες αποχρώσεις. Ήταν ο master του mix & match, αποδεικνύοντας ότι εφόσον υπάρχει όραμα πίσω από ένα look, ακόμα και τα πιο αναπάντεχα μοτίβα μπορούν να ταιριάξουν τέλεια μεταξύ τους.

Gucci Spring 2022 / @2022 Jordan Strauss/Associated Press
Gucci Spring 2022

Αυτή η φιλοσοφία, ακολουθείται χρόνια και στη μόδα. Φέτος, όμως, ακόμα περισσότερο. Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, η ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ουδέτερες και nude αποχρώσεις, γίνεται πιο έντονη. Αυτό, υποστηρίζεται μέσα από έντονα prints που κάνουν statement και μας βοηθάνε να ξεχωρίζουμε από το πλήθος. Από τον οίκο Missoni, αλλά και τον Gucci, τα prints μπαίνουν έμπρακτα στη ζωή μας.

Power suits

Ο Bowie το1983 / @2022 Bjaaland/Associated Press
Ο Bowie το1983

Με την περσόνα του, The Thin White Duke, την οποία μας σύστησε στα late 70s, ο David Bowie, άρχιζε να «παίζει» με πιο παραδοσιακά ανδρικά ρούχα. Άρχισε να φοράει πολλά κοστούμια, κάτι το οποίο αποτελούσε την «στολή» του, και με το alter ego του, Ziggy Stardust. Στα 80s δε, εξέλιξε την έννοια του «ανδρόγυνου» στιλ, σαν να το χλεύαζε όμως περισσότερο, μέσα από oversized γραμμές και σιλουέτες.

Balenciaga Spring 2022 / Imaxtree
Balenciaga Spring 2022

Αυτό έχει επηρεάσει απόλυτα τις τάσεις του σήμερα, που από το φθινόπωρο του 2021, τα supersized σακάκια και κοστούμια αποτελούν τον «πυλώνα» των trends. Η τάση αυτή, συνεχίζεται φυσικά, και το 2022, με οίκους όπως τον Balenciaga να φέρνουν αυτή την gender fluid φιλοσοφία του Bowie, στις συλλογές τους.

Catsuits

Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Images

Θέλοντας να βρει ένα signature look για την Ziggy Stardust περσόνα του, ο David Bowie, πειραματίστηκε πολύ μέσα από διάφορες σιλουέτες που σόκαραν, για την εποχή. Μια απ’ αυτές, ήταν και η στενή εφαρμογή των catsuits που φορούσε συχνά. Οι ολόσωμες, στενές φόρμες ήταν σήμα κατατεθέν του στιλ του στα 70s, δίνοντας νέα έννοια στο 70s glam style, μέσω αυτών.

Με οίκους όπως τον Saint Laurent, να αφιερώνουν σχεδόν το 50% των συλλογών τους στα ρούχα αυτά, το 2021 και το 2022, η άνοδος των catsuits ήταν αναπόφευκτη. Οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων, «γέμισαν» με καλοντυμένες γυναίκες που φορούσαν neon, αλλά και πιο μίνιμαλ ύφους catsuits. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι λατρεύουμε τις πιο “busy” με cut-outs, από τη Spring 2022 συλλογή της Collina Strada.

Collina Strada Spring 2022 / Imaxtree
Collina Strada Spring 2022