FASHION NEWS

Coco Chanel: Το V&A Museum τιμά την κληρονομιά της πρωτοπόρου σχεδιάστριας με μια τεράστια έκθεση

ΑP Photo

Θα σου πω γιατί θεωρώ σημαντική αυτή την έκθεση. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, είναι κρίσιμο να τονίζεται το έργο και η καινοτόμα ματιά γυναικών designers, όπως της Coco Chanel. Γιατί, αν το καλοσκεφτείς, η βιομηχανία της μόδας είναι ένας χώρος που, όπως οι περισσότεροι, είναι ανδροκρατούμενος. Αν και θεωρητικά, τα ρούχα είναι «γυναικεία υπόθεση» (λες και τα φοράμε μόνο εμείς οι γυναίκες), και για την δημιουργία τους, στους μεγάλους οίκους μόδας τουλάχιστον, οι μοδίστρες είναι επί το πλείστον γυναίκες, παρ’ όλα αυτά, τις μεγάλες θέσεις κατακτούν κι εκεί οι άνδρες.

Από τις CEO θέσεις μέχρι και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων οίκων, οι άνδρες υπερτερούν κι εκεί. Ακόμα και σε αυτή τη «γυναικεία» δουλειά. Αυτό ισχύει και με projects, όπως εκθέσεις μουσείων που διοργανώνουν αναγνωρισμένα μουσεία. Το V&A Museum στο Λονδίνο, λοιπόν, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τεχνών και μόδας, αναγνωρίζει την κληρονομιά μιας από τις σπουδαιότερες γυναίκες designers. Το έργο και η συμβολή της Coco Chanel, θα τιμηθούν μέσα από μια μεγάλη εκθέση, μια σημαντική στιγμή για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, κατά τη γνώμη μου.

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto: Η έκθεση προς τιμήν της Coco Chanel στο Λονδίνο

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τη γυναίκα αυτή της οποίας η επιρροή είναι τεράστια μέχρι και σήμερα. Ο οίκος Chanel είναι από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο. Και όλα τα ξεκίνησε η Coco Chanel. Από τη στιγμή που αποφάσισε ότι οι γυναίκες μπορούν να φοράνε ρούχα που την εποχή της θεωρούνταν αμιγώς ανδρικά, το γυναικείο ντύσιμο άλλαξε για πάντα. Δεν ξέρω πώς θα ήταν η μόδα, αν δεν είχε υπάρξει μια παρουσία σαν αυτή της Coco Chanel που μας έδειξε ότι γυναίκες και άνδρες είμαστε ίσοι, όσον αφορά το ντύσιμο τουλάχιστον. Το V&A Museum, λοιπόν, τιμά την καινοτόμα ματιά της. Ανακοίνωσε μια νέα έκθεση που θα είναι αφιερωμένη στη δουλειά, αλλά και τη ζωή της Gabrielle Coco Chanel.

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση

Η έκθεση αυτή θα είναι η πρώτη στην Αγγλία που θα παρουσιάσει την εξέλιξη των σχεδίων της μέχρι την αναγνώριση που έχει λάβει μέχρι και σήμερα ο οίκος Chanel. Θα ξεκινάει, λοιπόν, από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, μέχρι το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ στο Παρίσι και θα ολοκληρώνεται στην τελευταία της κολεξιόν, το 1971.

Ένα original σχέδιο και μια απομίμηση Chanel από την τελευταία συλλογή της σχεδιάστριας / @2022 Patrick Semansky/Associated Press
Ένα original σχέδιο και μια απομίμηση Chanel από την τελευταία συλλογή της σχεδιάστριας

Στο V&A Museum θα φιλοξενηθούν πάνω από 180 looks της πρωτοπόρου σχεδιάστριας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν τόσες πολλές δημιουργίες της, μαζί με κοσμήματα, αξεσουάρ, προϊόντα καλλυντικών, αλλά και τα εμβληματικά αρώματά της. Ανάμεσα στα κομμάτια που θα υπάρχουν στην έκθεση, θα συμπεριληφθούν και δημιουργίες από τις heritage συλλογές του οίκου, αρχειακά κομμάτια του V&A Museum, αλλά και φορέματα που φόρεσαν Hollywood icons, όπως η Lauren Bacall και η Marlene Dietrich.

Σχέδιο Chanel, από την παραγωγή του "Coco," του 1976 / @2022 Richard Drew/Associated Press
Σχέδιο Chanel, από την παραγωγή του “Coco,” του 1976

«Ως ένας από τους πιο πετυχημένους οίκους μόδας που έχουν υπάρξει ποτέ, ο οίκος Chanel οφείλει πολλά στα πρότυπα που θέσπισε η ιδρύτριά του, Gabrielle Chanel, περίπου έναν αιώνα πριν», σχολιάζει ο Tristram Hunt, διευθυντής του V&A Museum. «Αυτή η έκθεση θα μας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις ρίζες και τα στοιχεία αυτού του τόσο διαχρονικού στιλ και να παρουσιάσουμε λιγότερο γνωστά, αλλά ιστορικά κομμάτια Chanel από τη συλλογή του V&A». Η έκθεση θα χωριστεί σε 8 κατηγορίες και θα εξερευνά τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το γυναικείο ρούχο. Θα υπάρχουν αναφορές στην καριέρα της, αλλά και την προσωπική της ζωή, αλλά και στον τεράστιο αντίκτυπό της στον χώρο της μόδας.

«Κομψότητα είναι η άρνηση», είχε πει η Coco Chanel. Είμαστε πανευτυχείς που η σχεδιάστρια δεν «αρνήθηκε» να μας δείξει τι πραγματικά εστί κομψότητα. Ο κόσμος μας δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς το επαναστατικό έργο της.

Η έκθεση Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto θα πραγματοποιηθεί στο V&A Museum στο Λονδίνο από τις 16 Σεπτεμβρίου 2023, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2024. Τι θα έλεγες για ένα ταξιδάκι;