FASHION NEWS

Chanel’s Métiers d’Art 2021: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το εντυπωσιακό fashion show με τη μια (και μοναδική) καλεσμένη

Juergen Teller for Chanel

Στα 18 χρόνια των Chanel’s Métiers d’Art shows, ο οίκος έχει ταξιδέψει σε μερικά από τα πιο exciting μέρη του κόσμου για να παρουσιάσει τη συλλογή του. «Τα ταξίδια είναι μέρος του DNA του οίκου», εξάλλου, όπως αναφέρει και ο Bruno Pavlovsky, Πρόεδρος του γαλλικού οίκου στη βρετανική Vogue.

Από το Σάλτσμπουργκ, στη Σανγκάη και φυσικά το Παρίσι, για τις παρουσιάσεις των Chanel’s Métiers d’Art συλλογών, ο οίκος έχει ταξιδέψει παντού. Τώρα, υπό μια έννοια, επιστρέφει στη βάση του. Αλλά με έναν πιο περίπλοκο τρόπο. Δηλαδή, μπορεί το show να παρουσιάστηκε σε γαλλικά σύνορα, αλλά το μέρος της παρουσίασης του show έχει μια βαθύτερη σύνδεση με την ιδρύτρια του οίκου, Gabrielle Chanel αλλά και με τις αναφορές του οίκου από το ξεκίνημά του.

Και κάπως έτσι, η Virginie Viard για τη Chanel’s Métiers d’Art 2021 συλλογή της αποτίει όχι μόνο φόρο τιμής στην Coco Chanel, αλλά και στη γυναικεία αλληλεγγύη. Όλα αυτά, ενώ προσφέρει δεξιοτεχνία, άρτια κατασκευασμένα ρούχα που είναι άψογα μέχρι και την τελευταία ραφή και που κάνουν κάθε art lover, fashion lover και visionairy να «λυγίζουν» στην όψη τους. Μέσα από τα ρούχα της Chanel’s Métiers d’Art συλλογής, ο οίκος πετυχαίνει αυτό ξέρει να κάνει καλύτερα. Να μας ταξιδεύει. Είναι στο DNA του εξάλλου, δεν είναι;

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Chanel’s Métiers d’Art 2021

Το Château de Chenonceau στη Loire Valley ή αλλιώς “Le Château des Dames”, μετατράπηκε σε πασαρέλα με αφορμή τη νέα Chanel’s Métiers d’Art 2021 συλλογή. Με τα Métiers d’Art shows να αποτελούν από τα πιο εντυπωσιακά shows στην ιστορία της σύγχρονης μόδας, η παρουσίαση για τη 2021 συλλογή ήταν το ίδιο exciting. Η παρουσίαση της συλλογής έγινε χωρίς κοινό, με τον κάστρο να φιλοξενεί τα 300 μέλη της ομάδας και την Kristen Stewart ως την μοναδική καλεσμένη που παρακολούθησε το show από κοντά. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι μπορούσαν διαδικτυακά να δουν το show. Παρακάτω, τα highlights της συλλογής.

Η «ταύτιση» και έμπνευση από το Château de Chenonceau

Η Virgine Viard αποφάσισε να παρουσιάσει το show στο εν λόγω κάστρο, ένα μέρος που έχει εμπνεύσει αρκετά τους «κώδικες» του οίκου για τους οποίους είναι γνωστό το brand. Τα χτιστά λιοντάρια, το χαρακτηριστικό “CC” που έχει ο οίκος αλλά και το κάστρο (με παραλλαγμένο τρόπο), το χρυσό που υπάρχει στην διακόσμηση αλλά και στην αρχιτεκτονική του κάστρου, όλα ενέπνευσαν την ιδρύτρια του οίκου από το ξεκίνημά του.

Η Viard, λοιπόν, παίρνει όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν στο ιστορικό μέρος και τις αποτυπώνει στα ρούχα της Chanel’s Métiers d’Art 2021 συλλογής. Από τις διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως το pattern που θυμίζει δίχτυ, το ασπρόμαυρο «σκακιέρα» μοτίβο του πατώματος του κάστρου μέχρι και την ίδια όψη του κάστρου, όλα υπάρχουν στα ρούχα της συλλογής. Έτσι, γιορτάζει την ιστορία του θρυλικού αυτού μέρους και τις γυναίκες ενοίκους του, αλλά, ενώ «παίρνει» αναφορές από την Αναγέννηση και τα ενδύματα της περιόδου.

Chanel

Οι αναφορές στις δυναμικές γυναίκες του Château

Στα 30s η Gabrielle Chanel αναφερόταν αρκετά στις Catherine de’ Medici και Diane de Poitiers, δυο δυναμικές γυναίκες που ασχολούνταν με την πολιτική, οι οποίες κατοικούσαν στο Château de Chenonceau. Η Viard για το Chanel’s Métiers d’Art 2021 εμπνέεται από τις γυναίκες αυτές, γνωστές και ως “Les Château des Dames” (=τις γυναίκες του κάστρου). Πράγμα που ήρθε και «κόλλησε» τέλεια με τη νέα εποχή του οίκου που εμπνέεται από δυναμικές γυναίκες για τις συλλογές του. Μέσα από τη συλλογή, η Viard επιμένει να σχεδιάζει εντυπωσιακά ρούχα για τις γυναίκες, ακόμα και με την τρέχουσα κοινωνική κατάσταση. Δεν έχει κανένα σκοπό να περιορίσει τη γυναίκα σε «ενδύματα για το σπίτι».

Chanel

«Είναι μια γυναίκα που σχεδιάζει για γυναίκες. Το βλέπουμε αυτό στις συλλογές της και στις μπουτίκ και στις πελάτισσές μας. Υπάρχει κάτι το τρομερά ιδιαίτερο που μπορεί μόνο μια γυναίκα να προσφέρει σε μια άλλη γυναίκα», λέει σχετικά o πρόεδρος της Chanel Pavlovsky.

Η Αναγέννηση, το μπαρόκ και η «μεγαλομανία» στα εντυπωσιακά ρούχα της συλλογής

Για την Chanel’s Métiers d’Art 2021 ο οίκος εμπνέεται από την Αναγέννηση για τη συλλογή και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά μπαρόκ και over-the-top στοιχεία στη συλλογή. Η δεξιοτεχνία των ρούχων είναι στο peak της. Τα κεντήματα στα ρούχα, μέχρι και την τελευταία χάντρα, είναι άψογα και σωστά τοποθετημένα. Ειδικά, στα ρούχα και αξεσουάρ που έχουν το τύπωμα του κάστρου το οποίο βρίσκεται κεντημένο σε πουλόβερ, σε ζώνες και στις τσάντες «πουγκιά».

Chanel

Έπειτα, υπάρχουν τα εκπληκτικά ασπρόμαυρα σύνολα τα οποία «αφαιρούν» λίγο από τις αναφορές στην Αναγέννηση και τονίζοντας την έμπνευση από την αρχιτεκτονική του Château de Chenonceau.

Τα patterns σαν αυτό που θυμίζει δίχτυ και μεταφέρεται μέσα από εντυπωσιακά «Λουδοβικά» evening gowns προσφέρουν μια πιο Chanel αισθητική. Τα καπέλα δε (που σχεδίασε το Maison Michel) προσθέτουν στην αυθεντικότητα των αναγεννησιακών εμφανίσεων και «παντρεύονται» άψογα με τη μόδα του σήμερα. Ενώ οι ασημί πλατφόρμες και οι metallics γόβες προσφέρουν ένα rock twist στη συλλογή.

Chanel

Και κάπως έτσι, ο ρομαντισμός και η Αναγέννηση προσφέρουν τελικά μια θηλυκή αλλά και κάπως punk rock συλλογή, κάνοντας αυτό το Chanel’s Métiers d’Art 2021 ακόμα πιο μοναδικό.