SUSTAINABILITY

Capsule Wardrobe: Τα «λίγα και καλά» της γκαρνταρόμπας και τα key items για το καλοκαίρι 2022

Imaxtree

Τι σημαίνει για εμένα η βιωσιμότητα στη μόδα; ΟΚ, αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που έχει διάφορα σκέλη. Παρ’ όλα αυτά, στο δικό μου μυαλό, και με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το sustainability στη μόδα, ως τώρα, ένα μέρος της βασίζεται σε ένα πράγμα: στη συμπεριφορά του καταναλωτή. Δεν είναι μονάχα τα βιώσιμα υλικά, τα υφάσματα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των ρούχων μας. Είναι και η αντιμετώπιση που έχουμε εμείς οι ίδιοι απέναντι στα ρούχα μας. Το να ψωνίζουμε με μανία ρούχα, είτε είναι από sustainable υλικά, είτε από συνθετικά, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Δεν θα βελτιώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος, ούτε θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Καύσιμα και αποτύπωμα άνθρακα θα συνεχίζουν να καταναλώνονται και να εκκρίνονται από τα εργοστάσια ρούχων, μολύνοντας τελικά την ατμόσφαιρα. Η λύση σε αυτό, λοιπόν, είναι μια: capsule wardrobe. Και σου εξηγώ ακριβώς τι είναι αυτό.

All is not lost, λοιπόν. Υπάρχει η χρυσή τομή που μάς βοηθάει να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στον υπερκαταναλωτισμό, αλλά και τα ρούχα που επιλέγουμε να βάζουμε στην ντουλάπα μας. Συνδυάζοντας μια πιο «πράσινη» φιλοσοφία απέναντι στην γκαρνταρόμπα μας και επιλέγοντας, όσο μπορούμε, προϊόντα που φτιάχνονται από βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά θα μπορέσουμε να κάνουμε το χρέος μας ως καταναλωτές. Γιατί έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης στον τρόπο που ψωνίζουμε και αντιμετωπίζουμε τη μόδα. Το πρόβλημα μπορεί να ξεκινάει από τις εταιρείες μόδας και το πώς κατασκευάζουν τα ρούχα τους, αλλά στηρίζοντας τις κακές πρακτικές που έχουν κάποιες από αυτές, τότε συμβάλλουμε και εμείς σε όλο αυτό. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να φροντίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας, κάνοντας σωστότερες επιλογές.

Χτίζοντας μια capsule wardrobe κάθε μήνα-κάθε σεζόν και αποκτώντας μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά τις αγορές μας, δεν βοηθάμε μόνο τον πλανήτη, αλλά και το πορτοφόλι μας.

Με την καινούργια στήλη Capsule Wardrobe, λοιπόν, σε αυτό στοχεύουμε. Στο να σου μάθουμε να αποκτήσεις μια πιο ουσιαστική, «πράσινη» φιλοσοφία απέναντι στη μόδα και το shopping. Θα σε βοηθήσω, δηλαδή, να δεις πώς με τα λίγα και τα καλά, μπορείς να έχεις μια ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα που δεν της λείπει τίποτα. Θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη μόδα με τον ίδιο τρόπο, ενώ συμβάλλεις σε ένα καλύτερο αύριο για τη μόδα και τον πλανήτη μας.

Τελειοποιώντας το προσωπικό σου στιλ

Αυτό που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια capsule wardrobe, είναι το να ξέρεις το προσωπικό σου στιλ. Αυτό, αν και μπορεί να πάρει χρόνια και μπόλικο ενδυματολογικό πειραματισμό, βάζοντας στην ντουλάπα σου τα σωστά ρούχα και αξεσουάρ, στην ουσία κάνεις «παράκαμψη». Αυτή η κίνηση θα σε βοηθήσει να χτίσεις μια ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα. Πριν όμως ξεκινήσουμε, σου εξηγώ τι είναι η capsule wardrobe.

Τι είναι η capsule wardrobe;

Τα πράγματα είναι απλά. Ο πιο εύκολος τρόπος για να θυμάσαι τι είναι η capsule wardrobe, είναι να σκέφτεσαι μια ντουλάπα που έχει λίγα και καλά. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια limited συλλογή versatile κομματιών της γκαρνταρόμπας. Επιλέγοντας δηλαδή μέχρι και 10-15 κομμάτια (ρούχα και αξεσουάρ) που μπορούν να φορεθούν με διάφορους τρόπους και με διάφορους συνδυασμούς. Συνήθως, η capsule wardrobe περιλαμβάνει διαχρονικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας και όχι τάσεις, και μια ουδέτερη, χρωματική παλέτα. Φυσικά, αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με το προσωπικό στιλ του καθενός. Κομμάτια όπως ένα πουκάμισο, ένα τζιν, ένα φόρεμα, ένα ζευγάρι sneakers, μια tote bag κ.ο.κ., στα χρώματα του λευκού, μαύρου, γκρι και σε γήινες αποχρώσεις είναι μερικά από τα κομμάτια αυτά.

Τα οφέλη των «λίγων και καλών»

Το να δημιουργήσεις μια capsule wardrobe είναι μια πραγματικά έξυπνη κίνηση. Τα οφέλη είναι πολλαπλά στο περιβάλλον και το πορτοφόλι σου. Η συχνότητα με την οποία αγοράζεις ρούχα -μιας και με τα κομμάτια αυτά μπορείς να δημιουργήσεις αμέτρητους συνδυασμούς-, μειώνεται. Στην πραγματικότητα δεν έχεις ανάγκη να αγοράζεις συνέχεια ρούχα. Με μια capsule wardrobe μπορείς να ντυθείς για κάθε περίσταση και ανά καιρούς και ανάλογα με το budget σου, να προσθέτεις μερικά statement ή πιο trendy κομμάτια. Αυτό βοηθάει στο να μειώσουμε τη συχνότητα που αγοράζουμε ρούχα, ενώ αυξάνει τη δημιουργικότητά μας. Η αίσθηση ικανοποίησης όταν δημιουργούμε έναν νέο συνδυασμό με τα ρούχα που έχουμε ήδη στην γκαρνταρόμπα μας, είναι πραγματική επιβράβευση.

Και φυσικά, με τον τρόπο αυτό μειώνεται η συχνότητα των αγορών μας, πράγμα που βοηθάει και το περιβάλλον. Είτε ψωνίζουμε online, είτε σε φυσικά καταστήματα, δεν ενισχύουμε στην αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που περνάει και το σωστό μήνυμα στις εταιρείες μόδας.

Λιγότερες άσκοπες αγορές, λιγότερο αποτύπωμα, μικρότερη παραγωγή ρούχων άρα και λιγότερα υπολείμματα (και σκουπίδια) από υφάσματα και ρούχα.

Το να δημιουργήσουμε μια capsule wardrobe, λοιπόν, μόνο σε καλό θα βγει. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη μόδα και τη fun πλευρά της. Μπορούμε πάντα να ενισχύουμε την γκαρνταρόμπα μας με πιο statement κομμάτια (εδώ το να επιλέγουμε προϊόντα από sustainable υλικά θα παίξει σημαντικό ρόλο). Αρκεί να κάνουμε στοχευμένες και όχι αυθόρμητες αγορές που μετανιώνουμε μετά και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε, να δωρίζουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε τα ρούχα που δεν θέλουμε στην ντουλάπα μας.

Υπάρχουν λύσεις για όλα. Σιγά-σιγά θα τα εκπαιδευτούμε όλοι και θα μάθουμε να λειτουργούμε με ένα πιο «πράσινο» mindset απέναντι στη μόδα.

Η capsule wardrobe για το καλοκαίρι 2022

Για να χτίσεις τη δική σου capsule wardrobe, αρκεί να εξετάσεις τα ρούχα και τα αξεσουάρ που έχεις στην ντουλάπα σου. Πόσο versatile είναι τα κομμάτια που έχεις και αν μπορείς να τα φορέσεις σε παραπάνω από μια περιστάσεις. Μπορείς να πάρεις ένα-ένα τα ρούχα της ντουλάπας σου και κοιτώντας τα να κάνεις την εξής ερώτηση: «πώς και πού μπορώ να φορέσω αυτό το ρούχο;». Αν οι τρόποι που μπορείς να το φορέσεις είναι παραπάνω από δυο, τότε έχεις ένα versatile κομμάτι στην ντουλάπα σου. Σημαντικό είναι τα κομμάτια αυτά, να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Να εφαρμόζουν καλά πάνω σου και να είναι άνετα.

Η capsule wardrobe σου, λοιπόν, για το καλοκαίρι ειδικά, πρέπει να περιλαμβάνει versatile κομμάτια. Στην πραγματικότητα, είτε είσαι διακοπές, είτε στην πόλη, ειδικά το καλοκαίρι, δεν χρειάζεσαι πολλά. Το καλοκαίρι, θέλουμε οι εμφανίσεις μας να είναι πάνω απ’ όλα εύκολες. Γι’ αυτό και τα ρούχα που φοριούνται παραπάνω από μια φορές, είναι απαραίτητα για τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις. Γιατί έτσι δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ένα σωρό διαφορετικούς συνδυασμούς για να τα φορέσουμε. Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, παρακάτω σου λέω ποια είναι αυτά τα versatile κομμάτια που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια capsule wardrobe το καλοκαίρι.

Printed φόρεμα

Σε οποιοδήποτε print ή σε ένα style που προτιμάς, ένα όμορφο, εντυπωσιακό φόρεμα φοριέται από το πρωί ως το βράδυ.

T-shirt

Το απόλυτο must για όλο τον χρόνο που φοριέται με φούστες, παντελόνια, σορτς ακόμα και κάτω από φορέματα.

Πουκάμισο

Φοριέται από το πρωί μέχρι το βράδυ, με το κατάλληλο styling. Μέχρι και με το μαγιό σου στην παραλία.

Ψηλόμεσο σορτς

Είτε πρόκειται για ένα υφασμάτινο ή τζιν σορτς, ένα ψηλόμεσο style είναι κατάλληλο για casual, αλλά και πιο formal εμφανίσεις, ανάλογα με το styling.

Πέδιλα / Σανδάλια

Είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι mules με λίγο τακούνι, ένα ζευγάρι άνετα, φλατ σανδάλια ή για ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα πέδιλα, αυτά τα παπούτσια είναι must για τις καλοκαιρινές σου εμφανίσεις.

Καπέλο

Ένα όμορφο καπέλο, εκτός του ότι σε προστατεύει από τον ήλιο, φοριέται από την παραλία μέχρι και τη βόλτα στην πόλη.

Statement μπλούζα

Μια όμορφη μπλούζα που μπορείς να φορέσεις με τα τζιν και τα σορτς σου ή με πιο statement κομμάτια όπως εντυπωσιακές φούστες ή παντελόνες, έχει μια θέση στην capsule wardrobe σου.

Γυαλιά ηλίου

Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι το αξεσουάρ που θα απογειώσει όλες σου τις καλοκαιρινές εμφανίσεις.

Τζιν παντελόνι

Το απόλυτο seasonless classic που φοριέται όλο το χρόνο: το τζιν παντελόνι.

Tank top

Ένα μονόχρωμο tank top aka φανελάκι είναι από τα basics της γκαρνταρόμπας που το καλοκαίρι μας βοηθάει να δημιουργήσουμε stylish everyday looks.

Τote bag

Μια άνετη tote bag είναι η τσάντα που μας προσφέρει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Προτίμησε μια σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος, για να χωράει όλα τα απαραίτητα.

Μονόχρωμο φόρεμα

Ένα μονόχρωμο φόρεμα μπορεί να είναι όσο casual ή εντυπωσιακό θέλεις εσύ. Ανάλογα με το σχέδιό του,, αλλά και με το styling που θα επιλέξεις, μπορεί να φορεθεί και σε επίσημες περιστάσεις, όπως σε έναν γάμο. Το απόλυτο capsule wardrobe must.

Wide-leg παντελόνα

Μια άνετη παντελόνα φοριέται όλες τις ώρες. Μπορείς να το φορέσεις με τα t-shirts σου στη δουλειά ή με κορμάκια και ψηλοτάκουνα για τη βραδινή έξοδο.